Σήμερα Δευτέρα, στις 15.30 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Mάλιστα, η τουρκική προεδρία απηύθυνε πρόσκληση και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναβαθμίζοντας έτσι την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ήδη, μέσω των χθεσινών συνεντεύξεών τους, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν «μηνύματα» χαράζοντας «κόκκινες γραμμές» στην ελληνοτουρκική ατζέντα, αλλά επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν θα αρχισει στις 16.00 και σε αυτό θα συμμετέχουν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν και δύο μεταφραστές. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις όπου θα προστεθούν από την ελληνική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Στις 17.30 αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις από τους δύο ηγέτες (δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από τον Τύπο) και αμέσως μετά είναι προγραμματισμένο το δείπνο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19.30.

Στόχος της συνάντησης είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα (αναμένεται τον Οκτώβριο η νέα συνάντηση) και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση της Νέας Υόρκης αναμένεται να είναι και η πιο κρίσιμη καθώς εφόσον το καλό κλίμα διατηρηθεί θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για να συζητηθεί ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών διαφορών.