Την ελπίδα ότι θα κηρυχθεί ανακωχή την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του χθες Δευτέρα, ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται οδηγώντας σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, συζητείται ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και η έλευση μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

«Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τύπο χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (σ.σ.: Τζέικ Σάλιβαν) μου λέει πως είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη».

«Η τάση είναι θετική» δήλωσε εξάλλου, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, Ισραηλινός αξιωματούχος στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Γεντότ Αχαρονότ».

Από την πλευρά του, ο ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι,  της χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης -και φιλοξενεί την ηγεσία της Χαμάς στο έδαφός της- αρχίζει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε προχθές Κυριακή ότι ο στρατός του θα αρχίσει πολύ σύντομα χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, που θα επιτρέψει κατ’ αυτόν την «ολοκληρωτική νίκη» μέσα σε «μερικές εβδομάδες». Ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή, η επίθεση δεν θα «αργήσει», διεμήνυσε.

Ο στρατός του Ισραήλ παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πού εννοεί να μεταφέρει τους εκτοπισμένους.