Και επίσημα πλέον θέτει υποψηφιότητα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024 ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επικύρωσαν την υποψηφιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο νυν αρχηγός του κράτους, καθώς η αντιπολίτευση έχει εν πολλοίς φιμωθεί από την καταστολή.

«Η ρωσική εκλογική επιτροπή καταχώρισε την υποψηφιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προεδρία» ανέφερε η συγκεκριμένη επιτροπή στο Telegram.

Ο 71χρονος νυν πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 25 χρόνια, είχε επισημοποιήσει από τον Δεκέμβριο την πρόθεσή του να επιδιώξει νέα θητεία κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Οι εκλογές αποτελούν εν πολλοίς μια τυπική διαδικασία καθώς οι αντίπαλοι του Κρεμλίνου έχουν υποστεί καταστολή, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Στο μεταξύ ένας αντίπαλος του Ρώσου προέδρου, ο Μπορίς Ναντιέτζντιν, προσπαθεί ακόμη να πετύχει την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, η οποία προκαλεί μια απροσδόκητη φρενίτιδα τις τελευταίες εβδομάδες. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κινητοποιήθηκαν για να υπογράψουν την απαραίτητη αναφορά για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

Ο Ναντιέτζντιν σχεδιάζει να καταθέσει μεθαύριο Τετάρτη πάνω από 100.000 υπογραφές υποστήριξης συμπολιτών του στην κεντρική εκλογική επιτροπή, τον οργανισμό υπό τον έλεγχο της εξουσίας που εγκρίνει ή απορρίπτει τις υποψηφιότητες. Αυτός ο βετεράνος της πολιτικής ζωής, ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα αποτελέσει «την αρχή του τέλους» της εποχής Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.