Για πρώτη φορά συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κάλεσε τους υπουργούς να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, και να σταθμίζουν τις πράξεις τους, ώστε να μη θεωρηθούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα συνεδρίαση για αύριο, στην οποία θα καθοριστεί η κυβερνητική πολιτική.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρμάς είπε: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τις θέσεις σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, εν όψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε. Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά, αν κάποιος έχει απορία θα απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον νόμο για το επιτελικό κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος, πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση μας είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό, ως πρωθυπουργό γι’ αυτήν την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά θα έλεγα πολιτικά και κομματικά και αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος θα έλεγα έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίσουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθ’ εαυτήν ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεών μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι τελετές παραλαβής των υπουργείων:

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών στην ορκωμοσία
Από τους πρώτους που έφτασαν στο υπουργικό ήταν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου τόνισε: «Χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες και στα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την Πολιτεία. Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος ευχήθηκε «καλή δύναμη» και πρόσθεσε: «Ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες».

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό» είπε η υπουργός Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

«Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο, αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική» είπε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής, δηλώνοντας «πάντοτε αισιόδοξος».