Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εξωφρενικό» η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι απαράδεκτο είναι και το κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί μετανάστες «ανοιχτά και δημόσια» τα τελευταία δύο χρόνια, εξηγώντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη.

«Σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, αλλά επίσης σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να δεχόμαστε το κούνημα του δαχτύλου από την Τουρκία».

«Έχουμε δει ένα κρεσέντο ρητορικής κατά της Ελλάδας που απλώς είναι απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία από την ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή πολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολεμάμε εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για ποιους λόγους ο Ερντογάν υιοθετεί τις πρακτικές αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω ότι μέρος αυτού είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής. Αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα όχι δικό μου. Η γεωγραφία θέλει να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά να το κάνουμε με κόσμιο τρόπο. Το να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτο. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα και επί της ουσίας αντικατοπτρίζει ότι η Τουρκία αποτελεί μια χώρα που δεν είναι πλέον μέλος της δυτικής συμμαχίας, όπως την αποκαλούσαμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί μαζί μου. Εγώ έχω πει ότι πάντα είμαι ανοιχτός στο να κάνω μια συζήτηση, αλλά νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθάει κανέναν. Νομίζω ούτε τον ίδιο, αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».

Ούτε… βλέμμα στη δεξίωση Μπάιντεν
Ενδεικτικό του κακού κλίματος στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αν και οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στον ίδιο χώρο για αρκετή ώρα, δεν βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση -κάτι που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλητές τους ήταν διαφορετικοί και οι δρόμοι τους δεν συναντήθηκαν σε κανένα σημείο.

Στη διάρκεια της δεξίωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα»
Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του από ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα: «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ».

«Εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.