Δεν θα εφαρμοστούν από 1η Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, η περιόδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ και ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα κίνητρα, όχι όμως και τα «πέναλτι», καθώς ακόμη αρκετοί πολίτες δυσκολεύονται να βρουν γιατρό για να εγγραφούν.

«Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τα στοιχεία για τον Προσωπικό Γιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε 45 ημέρες από τη λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα. Τα φαρμακεία βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς μέσω αυτών εγγράφηκαν σχεδόν 700.000 πολίτες.

Ο Θάνος Πλεύρης αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με την κάλυψη των γιατρών στην Αττική, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας- υπολείπονται ακόμη 500 γιατροί.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Λόγου χάρη, στην Αττική ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη» σημείωσε ο υπουργός Υγείας στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες υπογράφεται η απόφαση με την οποία ανοίγουν νέες ειδικότητες.

«Η πρώτη φάση του Προσωπικού Γιατρού αφορούσε μόνο γενικούς ιατρούς και παθολόγους, δικαιούχοι ήταν 4.000, μπήκαν σε ένα μήνα 1.200. Μπήκε το 30%, θέλουμε να μπουν παραπάνω. Ανοίγουμε τη δεύτερη φάση που είναι ειδικότητες που σχετίζονται με τις παθολογικές ειδικότητες, όπως είναι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι. Είναι πάγιο αίτημα και των Συλλόγων. Αντίστοιχα, λοιπόν, θα υπάρξει μια δεξαμενή νέων γιατρών που θα μπουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο κατά βάση το μεγαλύτερο μέρος των κενών θα έχει καλυφθεί» κατέληξε.