Δεν έχουν τέλος οι επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις των κύριων εκφραστών της τουρκικής πολιτικής.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για πλου του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν ανοιχτά της Τουρκίας, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ διατηρεί υψηλά του τόνους, καθώς μετά το Καστελόριζο θυμήθηκε την Μικρασιατική Καταστροφή καλώντας προκλητικά την Ελλάδα «να μάθει από την ιστορία».

Μιλώντας σε ειδική τηλεοπτική δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει» ο Χουλουσί Ακάρ σε ερώτημα για το αν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, ανέφερε ότι παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, συνέχισαν να αυξάνουν τις ενέργειες και τις συζητήσεις τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Εκφράζοντας ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος, ο Ακάρ είπε: «Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνει μια θάλασσα φιλίας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και μπορούμε να το κάνουμε και αυτό».

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειος της “Μεγάλης Νίκης” (Μικρασιατικής Καταστροφή), που “τερμάτισε την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα“, απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Έπειτα, παραθέτοντας το πλήρες εύρος της τουρκικής ατζέντας, ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, σημείωσε:

«Εμείς, όμως, λέμε: εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας, εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ., εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Αν. Μεσόγειο, εσύ εξοπλίζεται με τη δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία συμμαχιών, εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες», τόνισε.

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο ο Ακάρ έδειξε δύο χάρτες της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ως απάντηση στους ελληνικούς χάρτες των τουρκικών προκλήσεων που ξεκινούν από το 1974. Ένας από τους χάρτες που έδειξε ξεκινούσε από το… 1832.

«Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενώ δίπλα του εμφανίζονταν ο σχετικός χάρτης.

Προκαλεί ο Ακάρ: «Οι Έλληνες έφτασαν μπροστά στη μύτη μας» – Ο χάρτης που έδειξε-1
Ένας από τους χάρτες που έδειξε ο Ακάρ στην τουρκική τηλεόραση.

Τέλος, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό και ότι αυτή είναι που τώρα έχει βγάλει τη θεωρία του νεο-οθωμανισμού.

«Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους, το εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια», κατέληξε.

«Η Τουρκία δείχνει θέληση για μια συνολική λύση αλλά και η Ελλάδα καθυστερεί. Ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα εξοπλίζει. Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Το ίδιο και σε άλλες χώρες. Το φέραμε ως ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση» τόνισε.