Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υποτιμούμε την πανδημία έκρουσαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Όλα τα κράτη στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων, σημείωσαν αρχικά οι καθηγητές με βάση τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, τονίστηκε.

Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση. Τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία νοσηλείας δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, ενημέρωσαν οι καθηγητές.

Η πλειοψηφία των κρατών αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας των στελεχών ΒΑ4 και ΒΑ5.

Για συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-24, με το βάρος να πέφτει κυρίως στις τουριστικές περιοχές έκαναν λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής

Ο κ. Παρασκευής, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά σε Ιόνιο, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική, ως τις περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το επίκεντρο της έξαρσης. Όπως τονίστηκε, μικρότερη είναι η αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ καταγράφεται ταυτόχρονα και σημαντική αύξηση στις επαναλοιμώξεις. Όσον αφορά τα μέτρα, επισημάνθηκε ότι θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας από τούδε και στο εξής.

Ο κ. Ζαούτης, ανοίγοντας την ενημέρωση, παρέθεσε στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.

Όπως είπε η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπως τονίστηκε, άνοδος καταγράφεται στις απλές νοσηλείες, χωρίς όμως αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.

Η εκτίμηση που εκφράστηκε είναι ότι η παρούσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά, καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα (παράθυρο) που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευής, στα προηγούμενα επιδημικά κύματα μέσα σε 12 με 15 ημέρες από τα αυξημένα κρούσματα αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ. Πλέον έχουν παρέλθει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης, χωρίς να καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές ΜΕΘ.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η τέταρτη δόση παραμένει αποτελεσματική και σημαντική ακόμη και την πρόσφατη περίοδο ειδικά στις ομάδες άνω των 60 ετών.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους καθηγητές, 150 με 200 χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.

Προς το παρόν, τόνισαν οι καθηγητές, είμαστε σε αυξητική πορεία. Το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος δεν είναι δεδομένο. Εκτιμάται ότι η πίεση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφορετική αλληλεπίδραση του ιού και των ασθενών με αυτή την παραλλαγή. Ο ιός δεν είναι τόσο παθογόνος, όπως με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό που μας απασχολεί ως ΕΟΔΥ είναι οι σκληροί δείκτες, σημείωσαν οι καθηγητές.