Στο ρεκόρ του 8,1% διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αντίστοιχα με τις αρχικές εκτιμήσεις, τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ, αναδεικνύοντας τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Μάιο από το 9,1% του Απριλίου.

Αρχικά λόγω των ελλείψεων στον εφοδιασμό μετά την πανδημία και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός έχει πλέον γίνει όλο και πιο ευρύς, επηρεάζοντας τα πάντα – από τρόφιμα και υπηρεσίες μέχρι καθημερινά αγαθά.

Οι τιμές αυξήθηκαν 8,1% τον Μάιο από το 7,4% του Απριλίου, αντίστοιχα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Αν και ο πληθωρισμός είναι τώρα τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για μια γρήγορη άνοδο των υποκείμενων τιμών, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός τώρα ενσωματώνεται μέσω του «δεύτερου γύρου» των επιπτώσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Ενώ η αύξηση κατά 39% του ενεργειακού κόστους ήταν ο βασικός μοχλός ανόδου του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν υψηλότερες κατά 9% και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%. Οι τιμές των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αποτελούν βασικό κόστος, αυξήθηκαν 3,5%.