Γύρω γύρω και τριγύρω είναι ο τίτλος του ταξιδιωτικού βιβλίου της Ασπασίας Μαλλιου που μας ταξιδευει σε δεκάδες μέρη.

Άμπου Ντάμπι – Άμστερνταμ – Αργεντινή – Αστυπάλαια –  Βενετία – Βομβάη – Ελσίνκι – Ιαπωνία – Ινδοκίνα – Καβάλα- Κάιρο – Κάρπαθος – Καστελόριζο – Κουάλα Λουμπούρ – Λέρος – Λίβανος – Λισαβώνα – Μαδρίτη – Μαρόκο – Μπακού – Μπαχρέιν – Μουσκάτ – Νάξος – Ντουμπάι – Ντόχα – Πόρος  – Σικελία – Σποράδες – Σρι Λάνκα – Στοκχόλμη -Συρία – Τζια – Τζουμέρκα – Τυνησία – Φλωρεντία

Η Ασπασία Μάλλιου γράφει:

Από όταν με θυμάμαι, οι χαρτογραφήσεις, οι εικόνες, οι ιστορίες ακόμη και οι φωτογραφίες για τόπους, ανθρώπους και πολιτισμούς άλλους μου προκαλούσαν έξαψη. Όσο πιο διαφορετικοί από εμένα και την καθημερινότητά μου, τόσο πιο ελκυστικοί.

Το ίδιο το ταξίδι ήταν και εξακολουθεί να είναι για εμένα το πολύτιμό μου. Κυρίως, για τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις αφές, τις γεύσεις, τους ήχους. Και για τις σπάνιες εκείνες στιγμές των ταυτίσεων με τους συνοδοιπόρους. Για τις σπάνιες ματιές που συντονίστηκαν στην ίδια εικόνα.

Άλλοι τόποι με ερέθισαν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Για μερικούς έγραψα. Για τους περισσότερους δεν μου βγήκε. Δεν ξέρω γιατί. Άλλοι με πόνεσαν. Άλλοι με γέμισαν συγκίνηση. Άλλοι ενέργεια και χαρά. Άλλοι με βοήθησαν να επισκοπήσω αποφάσεις, πορείες, επιλογές. Άλλοι μού υπογράμμισαν τις προνομίες μου. Άλλοι διαστείλαν τα όριά μου. Λίγοι κατόρθωσαν να μου προσφέρουν στιγμιαία και για αυτό πολύτιμη ευτυχία τόση, ώστε δεν θα με πείραζε αν εκεί και τότε απλώς έκλεινα τα μάτια και έφευγα. Σε άλλους τόπους επέστρεψα και σε κάποιους από αυτούς πολλές φορές σαν τάμα. Κανείς μέχρι τώρα δεν αποδείχθηκε αδιάφορος. Και όλοι μαζί έχουν συμβάλει σε αυτό που είμαι σήμερα.

Εποχή περιορισμού λόγω του θανατηφόρου ιού γύρω μας, εύχομαι γρήγορα να ανοίξουν οι δρόμοι για τους επόμενους προορισμούς προς το πέρα και εν τέλει το μέσα.

Η Ασπασία Μάλλιου, εργαζόμενη,  ζει στην Αθήνα (malliou@ath.forthnet.gr)