Διαμορφώνουμε μία νέα Τράπεζα, που θα δημιουργεί περισσότερη αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και το προσωπικό της” σημειώνει ο CEO της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης, στο μήνυμά του προς το προσωπικό του Ομίλου.

Στο μήνυμά του, ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης περιγράφει τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ) και τον συνακόλουθο εταιρικό μετασχηματισμό για τη δημιουργία μιας νέας, “καθαρής” από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τράπεζας.

Mε αυτό το τρόπο και με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ) ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης περιέγραφε πρόσφατα το απαιτητικό Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της τράπεζας που εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, την πελατοκεντρική προσέγγιση,

Δεύτερον, την αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και,

Τρίτον, τη βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με την ανάδειξη του ταλέντου του προσωπικού της Τράπεζας.

Ο ίδιος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση μια και το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε το 2019 για τη τριετία 2019-2021 υλοποιείται με υποδειγματικό τρόπο.

“Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας εισέρχεται στην πλέον σύνθετη, αλλά και δημιουργική του φάση. Η υλοποίησή του εδράζεται στη δέσμευση όλης της ανώτατης διοικητικής ομάδας της Τράπεζας αλλά κυρίως βασίζεται στην αποτελεσματική ομαδική προσπάθεια όλων μας”, σημειώνει ο κ. Ψάλτης, καταλήγοντας: “Ο στόχος είναι κοινός και σαφής: Διαμορφώνουμε μία νέα Τράπεζα, πιο αποδοτική, που στηρίζεται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, που αποτελεί φορέα ανάδειξης και προσέλκυσης ταλέντου, που βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας, αυξάνοντας το αποτύπωμά της στην Κοινωνία. Διαμορφώνουμε μία νέα Τράπεζα, που θα δημιουργεί περισσότερη αξία για τους Πελάτες, τους Μετόχους και το Προσωπικό της”.

Πελάτες

Στον απόηχο ενός έτους δοκιμασίας, που επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της Alpha Bank να αποτελεί – και στα δύσκολα – το σημείο αναφοράς για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης υπογραμμίζει πως η Τράπεζα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την ενισχυμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους Πελάτες της. “Καθώς η νέα χρονιά φέρνει την ελπίδα ότι, σύντομα, ως κοινωνία θα υπερβούμε τις δυσχέρειες από την πανδημία, οι Πελάτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα επανακαθορίσουν την οπτική τους για το μέλλον. Τώρα που έρχεται η ώρα των αποφάσεων, πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Πελατών μας, είτε αυτοί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, είτε να σχεδιάσουν το αύριο, επενδύοντας στην επερχόμενη ανάκαμψη”, επισημαίνει χαρακτηριστικά και εξαίρει τις προσπάθειες του Προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Project Galaxy

Παράλληλα, δηλώνει υπερήφανος και για το γεγονός ότι η Τράπεζα, εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος μέγιστης αβεβαιότητας, παρέμεινε αταλάντευτα προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου. “Δρομολογήσαμε την επανέναρξη του Project Galaxy και αξιοποιήσαμε πλήρως το πρόγραμμα “Ηρακλής”. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη που λαμβάνει πιστοληπτική αξιολόγηση. Χωρίς το καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων να ανακόψει τη δυναμική της συναλλαγής και με τις αμέτρητες ώρες εργασίας που αφιέρωσαν δεκάδες συνάδελφοί μας, τους οποίους και ευχαριστώ προσωπικά, ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Cepal. Πλέον, και αξιοποιώντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης συναλλαγής, με πρωτόγνωρη ταχύτητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό”, αναφέρει ο κ. Ψάλτης, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2020, η Alpha Bank ολοκλήρωσε και την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, βελτιώνοντας ουσιωδώς την ποιότητα του ενεργητικού της.

Στον απολογισμό μίας εξαιρετικά απαιτητικής χρονιάς περιλαμβάνονται ακόμη:

– Η έκδοση σε διεθνείς επενδυτές ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, έκδοση που υπερκαλύφθηκε 10 φορές και, μάλιστα, με την καλύτερη τιμολόγηση που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική τράπεζα, αλλά και το swap κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο.

– Η παροχή ουσιαστικής στήριξης στους πελάτες της τράπεζας που δοκιμάζονται από την κρίση. Τουλάχιστον 100 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, έτυχαν ρυθμίσεων οφειλών και αναστολών δανείων. Επιπλέον, περισσότερα από 5,4 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους και να βγουν νικητές από την κρίση. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που είχε η Τράπεζα από το 2008 και περιλαμβάνει χρήση των κρατικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων ύψους 1,4 δισ.

– Η συνεχής βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των Πελατών της Τράπεζας, μέσω της παροχής νέων υπηρεσιών, όπως το Digital Business Onboarding, με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με την Alpha Bank εξ’ αποστάσεως, το άνοιγμα λογαριασμού από το κινητό τηλέφωνο αλλά και το myAlpha Ραντεβού. Πλέον του 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιούνται στα ψηφιακά δίκτυα (web, mobile, ATM και Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών ΚΑΣ) και η Alpha Bank αποτελεί την τράπεζα επιλογής των καταναλωτών στον τομέα των ανέπαφων πληρωμών και αγορών, έχοντας εισαγάγει καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα, όπως το Apple Pay, το myAlpha Wallet και το Garmin Pay.

– Η επίτευξη στρατηγικών συμπράξεων όπως η πολυετής συμφωνία με την Generali, η οποία και θέτει ισχυρά θεμέλια, ώστε η Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

– Η ενοποίηση των διεθνών εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και συγκεκριμένα των Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania, κάτω από μια εταιρία συμμετοχών, ενέργεια που θα αυξήσει τη στρατηγική ευελιξία του Ομίλου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Κύπρο που, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της απόσχισης της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα πρότυπα της Ελλάδος, θα βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας στην Κύπρο και θα επιτρέψει την επανατοποθέτησή της στην κυπριακή αγορά.

– Η ουσιαστική στήριξη προς την Κοινωνία, με επίκεντρο την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή της μάχης” με την πανδημία, μέσα από χορηγίες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υπερέβησαν το 1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2019 ο κ. Ψάλτης είχε παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της για την επόμενη τριετία (2019-2021) και τη νέα διοικητική ομάδα που θα το υλοποιούσε.

Σήμερα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαίωση για την πορεία του σχεδίου.

Από το 2019 και στα πλαίσια του τριετούς σχεδίου η Τράπεζα είχε προχωρήσει στον διαχωρισμό του τομέα της Λιανικής από τον τομέα της Επιχειρηματικής Τραπεζικής (Wholesale Banking).

Ο κ. Ιωάννης Εμίρης (photo πάνω) ορίσθηκε Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής (Wholesale Banking) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επικεφαλής της στρατηγικής της Τράπεζας στους τομείς της δραστηριότητας επιχειρηματικής τραπεζικής.

Ο κ. Ισίδωρος Πάσσας (photo πάνω) ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ορίστηκε  υπεύθυνος για τη πελατοκεντρική προσέγγιση στο πεδίο της λιανικής τραπεζικής.

• Ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, επικεφαλής των εσωτερικών λειτουργιών της Τράπεζας (Chief Operating Officer – COO) και από το 2017 αρωγός των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού, ορίσθηκε επικεφαλής της νέας μονάδας
Ανάπτυξης & Καινοτομίας, που θα αναφέρεται απευθείας στον CEO.

. Ο κ. Γιώργος Τερζής (photo πάνω) ανέλαβε την Ανώτερη Διεύθυνση Marketing and Communications, με αντικείμενο την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing. Ο κ. Γιώργος Τερζής αναφέρεται απ’ ευθείας στον CEO.

• Ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

• Ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου  Γενικός Διευθυντής και Chief Financial Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επίτευξης των στόχων της Τράπεζας στους τομείς της αποδοτικότητας, των εποπτικών κεφαλαίων και του ελέγχου του κόστους.

• Ο κ. Sergiu Oprescu ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής,
επιβλέποντας τις θυγατρικές της Τράπεζας σε τέσσερις χώρες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών
δραστηριοτήτων και την ευθυγράμμισή τους με τους βασικούς στόχους του Ομίλου.

• Ο κ. Νίκος Σαλακάς ορίστηκε Γενικός Διευθυντής – Chief Legal and Governance Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Εταιρικής Διακυβέρνησης, των Νομικών Υπηρεσιών και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Τράπεζα.

• Ο κ. Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής και Chief Risk and Credit Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, παραμένει επικεφαλής των τομέων ευθύνης του, δηλαδή του πιστωτικού κινδύνου και της διαχείρισης κινδύνων.

• Η κ. Φραγκίσκη Μελίσσα ανέλαβε Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer, αναφερόμενη απ’ ευθείας στον CEO.

Πηγη: kourdistoportocali.com