Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μετά την επιστολή-βόμβα που έστειλαν οι συστημικές τράπεζες, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αντισυνταγματική ενώ προειδοποιούν και για τη διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ.

Η επιστολή, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, ήταν η αιτία της χθεσινής αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με βασικό θέμα αντζέντας στην σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ.

Οι αιτιάσεις των τραπεζών είναι ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Προκύπτει δε από την επιστολή ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Στην επιστολή των τεσσάρων τραπεζών τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, όπως αυτή επελέγη και υλοποιείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών εκ του δανείου. Ο λόγος είναι ότι δια νομοθετικής παρέμβασης εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του Δανείου, που άλλως ενεργοποιούνται από την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ»

Σημειώνεται ότι το σχήμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και διαμορφώθηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, παραβλέποντας σοβαρές παραμέτρους, όπως η επίπτωση που έχει στην αξία τόσο της ΔΕΗ όσο και του νέου ΑΔΜΗΕ, που θα έχει υπό τον έλεγχό του την ανάπτυξη και λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Σοβαρά νομικά και άλλα προβλήματα που είχε το σχέδιο Σκουρλέτη και είχαν επισημανθεί από την πρώτη στιγμή φαίνεται να μην έχουν βρει λύση μέχρι σήμερα. Ετσι, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

ΠΗΓΗ