Την αύξηση των ερωτικών επαφών μετά την άρση των μέτρων του πρώτου lockdown,  στις πιο νεαρές ηλικιακές ομάδες, καταγράφει νεότερη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Πως μπορούμε, όμως να απολαύσουμε τον έρωτα αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς του SARS-CoV-2;

Οι  αυξημένες σεξουαλικές επαφές των νέων  το καλοκαίρι, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης, «γέννησε» την αύξηση των κρουσμάτων, όπως επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (https://www.andrologia.gr): «Η μετάδοση του ιού με την αναπνοή, τον βήχα, το σάλιο, το σπέρμα και την σεξουαλική επαφή έχει επισημανθεί σε πολλές μελέτες. Με αφορμή αυτή την παραδοχή, μελετήσαμε τις σεξουαλικές επαφές στην διάρκεια της περιόδου, που σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα, με την υπόθεση εργασίας πως οι νέες ηλικίες θα μπορούσαν να ήταν φορείς διασποράς, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και λόγω της διακοπής του εγκλεισμού».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, σύμφωνα με τρεις έρευνες, του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε μείωση στη συχνότητα των επαφών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες από 18 έως 34 ετών.

Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους δικούς τους, άρα στην καθολική απαγόρευση η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε, λόγω της συνύπαρξης με τους οικείους τους.

Ωστόσο, η άρση των μέτρων έφερε θεαματική αύξηση των επαφών στο δείγμα των ηλικιών από 18 έως 34 ετών, με σχεδόν τριπλάσια συχνότητα όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα.

«Εκεί η ποιοτική ανάλυση μας έδειξε πως οι νέοι, όπως ήταν φυσικό, εκμεταλλεύθηκαν την ελευθερία, μετά τη δυσκολία των περιορισμών. Στις ηλικίες αυτές η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως στις μεγάλες ηλικίες. Δηλαδή, με απλά λόγια, οι νέοι είναι «αόρατοι» φορείς, πλην, όμως, εξίσου επικίνδυνοι για τη μετάδοση στους οικείους τους, που είναι σε μεγαλύτερες και σε πιο ευαίσθητες ηλικίες για να νοσήσουν», επισημαίνει ο Χειρουργός – Ουρολόγος Ανδρολόγος, Χρήστος Φλιάτουρας, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αναλυτικά, τον προηγούμενο Απρίλιο, οι  νέοι έκαναν σεξ:

 • το 40,14% των νέων έκανε σεξ μία φορά την εβδομάδα,
 • το 26,52% έκανε 2-3 φορές την εβδομάδα,
 • το 16,29% 3-5 φορές την εβδομάδα και
 • το 17,05% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα.

Μετά την χαλάρωση των μέτρων, τον προηγούμενο Αύγουστο:

 • το 40,33% είχε σεξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα,
 • το 20,83% έκανε σεξ 3-5 φορές την εβδομάδα,
 • το 14,17% μία φορά την εβδομάδα,
 • το 12,50% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα και
 • το 12,17% δεν έκανε καθόλου σεξ.

Από την έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με ορίζοντα την περίοδο του καλοκαιριού, διαφαίνεται ότι η συχνότητα των επαφών πολλαπλασιάστηκε ραγδαία, με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με την περίοδο εγκλεισμού. Άρα η λογική αιτία ήταν πως η μεγάλη δραστική μάζα των φορέων του ιού αναπτύχθηκε στις νέες ηλικίες και στις συγκεντρώσεις στους χώρους διασκέδασης.

Σύμφωνα με  κ. Κωνσταντινίδη, τα λιγοστά κρούσματα του πρώτου κύματος της πανδημίας μας έκαναν να νιώσουμε ασφαλείς και να σταματήσουμε τον περιορισμό, με αποτέλεσμα την έξαρση του φθινοπώρου.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα με ανάγκη για εκτόνωση και για διασκέδαση μετά από τον εγκλεισμό, κανένα μέτρο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για να αποτρέψει την πιο συνηθισμένη ανάγκη του ανθρώπου για έρωτα και τα παραφερνάλιά του, που θα οδηγούσαν με ακρίβεια στην αύξηση των φορέων μετάδοσης μέσω των νέων», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επικεφαλής της έρευνας.

Μάσκες

«Οι μάσκες, που κρίθηκαν αναγκαίες, πρέπει να τονίσουμε πως εύκολα ακούγονται σαν εντολές, αλλά δύσκολα εφαρμόζονται, όταν κάποιος πρέπει να τις βγάλει για να φάει, να πιει και να μιλήσει από κοντά, όταν η θερμοκρασία της επιθυμίας της νιότης εκρήγνυται σαν χύτρα ταχύτητας, παρασύροντας όλα τα μέτρα σε απόσυρση ως πρακτικά ανεφάρμοστα» επισημαίνει ο κ. Φλιάτουρας.

Οδηγίες για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές στην COVID-19 εποχή:

 • Αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αποφύγετε κάθε κοντινή επαφή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
 • Ο πιο ασφαλής σύντροφος είναι ο εαυτός σας.
 • Προτιμήστε σεξουαλικές επαφές με άτομα που ζείτε μαζί ή γνωρίζετε καλά. Όσο μικρότερος ο κύκλος των σεξουαλικών συντρόφων σας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης.
 • Αποφύγετε το ομαδικό σεξ.
 • Αν, παρόλα αυτά, έχετε σεξουαλικές επαφές με άτομα εκτός του στενού κύκλου σας, παρακολουθείστε την πορεία της υγείας σας για τις επόμενες επτά μέρες και αναζητήστε ιατρική συμβουλή, αν παρουσιάσετε συμπτώματα.
 • Αποφύγετε τα φιλιά και χρησιμοποιήστε μάσκα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
 • Προτιμήστε στάσεις, που δεν έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: