Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιωτών και των επισκεπτών των Κυκλάδων, καθώς από σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της Νάξου.

Στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου παρέλαβαν το ιδιαίτερο αυτό σκάφος, ενώ δυο ακόμη αναμένεται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες νησιωτικών περιοχών έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το εν λόγω σκάφος είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει,εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.

Μάλιστα, το σκάφος εξασφαλίστηκε χάρη στο Στρατηγικό Έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε συνολικά με  1.398.000 ευρώ από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι «ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, είναι να προχωρήσουμε στην προμήθεια τουλάχιστον τεσσάρων επιπλέον σκαφών, προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες σε Ιόνια Νησιά, Σποράδες, Αργοσαρωνικό και Σαμοθράκη.Μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Η διαδικασία προμήθειάς του άρχισε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 από το τότε υπουργείο Νησιωτικής πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Ο απελθών πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος είχε ανακοινώσει σε επίσκεψή του στην Νάξο ότι το σκάφος  θα συνέβαλε στο έργο των αεροδιακομιδών της Σύρο ως μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού των διακομιδών στις Κυκλάδες. Επρόκειτο ακόμη τα συγκεκριμένα σκάφη να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα σκάφη για την εξυπηρέτηση περιστατικών που σχετίζονταν της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε την προσφορά του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος στην  αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι προφανές ότι στα συμπλέγματα των νησιών μας και στα ακριτικά νησιά, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων, αυτά τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – που ουσιαστικά είναι πλωτά ασθενοφόρα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του Λ.Σ. – με στελέχωση προσωπικού του ΕΚΑΒ, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής που για εμάς είναι ό,τι ανώτερο υπάρχει» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: