Μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τη UNICEF,  ενώ αυτά που υποσιτίζονται είναι πάνω από 400.000

Mια ανείπωτη τραγωδία συντελείται στη Νιγηρία, καθώς δεκάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα μέσα στον επόμενο χρόνο, αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεση δράση!

Σύμφωνα με τη UNICEF, 90.000 παιδιά θα πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο στη Νιγηρία εξαιτίας της έλλειψης φαγητού, καθώς η κρίση στη χώρα, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, έχει προκαλέσει τον σοβαρότατο υποσιτισμό τουλάχιστον 400.000 παιδιών, ενώ εκατομμύρια άλλα έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ότι τα 90.000 παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής μέσα στο επόμενο έτος, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερους από 240 θανάτους παιδιών κάθε μέρα!

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της UNICEF στη χώρα της Δυτικής Αφρικής Ντουν Πόρτερ μιλώντας στον βρετανικό «Independent» τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες για παγκόσμια ευαισθητοποίηση τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Προβλέποντας μια επερχόμενη τραγωδία, η Πόρτερ επισήμανε πως «τρεις μήνες πριν εκτιμούσαμε ότι στις τρεις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο τον τελευταίο χρόνο από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ 400.000 παιδιά θα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, ωστόσο νεότεροι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό σε 450.000 παιδιά»!

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Η σύγκρουση στη βορειοανατολική Νιγηρία έχει οδηγήσει 1.700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ζήσουν σε άλλες κοινότητες ή σε στρατόπεδα προσφύγων στη Νιγηρία, καθώς και στο γειτονικό Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν.
Συνολικά 15.000.000 άνθρωποι έχουν πληγεί. Από αυτούς 7.000.000 -εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά – χρήζουν επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οπως εξηγεί η Πόρτερ, ο οξύς υποσιτισμός είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά, καθώς αυξάνει εννιά φορές περισσότερο τον κίνδυνο τα παιδιά αυτά να πεθάνουν από μια συνηθισμένη ασθένεια όπως η πνευμονία και η διάρροια. Χαρακτηριστική είναι και η φράση αξιωματούχου του ΟΗΕ στην περιοχή, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα, καθώς «σε λίγο δεν θα υπάρχουν πλέον παιδιά κάτω των πέντε ετών»!

 

Πηγή:http://www.dimokratianews.gr