Αρχική Υγεία 41.000 νέα περιστατικά 28.000 θάνατοι κάθε χρόνο από καρκίνο

41.000 νέα περιστατικά 28.000 θάνατοι κάθε χρόνο από καρκίνο

Αυξημένη προσέλευση νέων γυναικών με καρκίνο του μαστού 23-30 χρόνων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»,σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και χειρουργό ογκολόγο κο Ευάγγελο Φιλόπουλο. Η πρόληψη στην Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στο ναδίρ, τη στιγμή που «το σύστημα έχει πιάσει οροφή» και πλήθος ανασφάλιστων ασθενών συρρέουν στα εξωτερικά ιατρεία δίνοντας μάχη με τη νόσο, ενώ τα χειρουργεία έχουν μπλοκάρει και το νοσηλευτικό προσωπικό να είναι ελλιπές.

Και ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκδηλώνονται 41.000 νέα περιστατικά με 28.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου, σε μελέτη της ΕΕ που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Annals of ongology και έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπάρχουν επί πλέον τα εξής στοιχεία: 

Ο αριθμός θανάτων από καρκίνο στους άνδρες είναι: από 734.259 το 2011 σε 753.600 το 2016.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις γυναίκες είναι από 580.000 σε 605.900.

Η συνολική εικόνα στην ΕΕ

Αναμένονται 1.359.500 θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση  μέσα στο 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2011 ήταν 1.314.787.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει την πρώτη θέση με 274.000 στους θανάτους, δηλαδή το 20% του συνόλικής θνησιμότητας από καρκίνο.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.  Δεύτερος μεγαλύτερος σε επίπτωση καρκίνος είναι του παχέος εντέρου με συχνότητα 16,2/100.000 ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη.

Στον καρκίνος του παγκρέατος υπάρχει αυξητική τάση στους προβλεπόμενους θανάτους για τις γυναίκες ενώ για τους άνδρες παρουσιάζει μικρή πτώση κατά 0,5%. Συνολικοί θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος  85.600 που αντιπροσωπεύουν το 6,3% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Τα ποσοστά θανάτων από λευχαιμία σε παιδιά 0-14 ετών μεταξύ 2009 και 2016 μειώνονται κατά 38% στα αγόρια και κατά 20% στα κορίτσια, κατά 26%  αντίστοιχα και 22% σε νέους και νέες  15-44. Μεταξύ γυναικών 45-69 τα ποσοστά θανάτου μειώνονται κατά 19%.

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Όπως αναφέρουν τα διεθνή στοιχεία ένας στους τρεις ανθρώπους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Η ακτινοθεραπεία που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ίασης της ασθένειας  αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με αδιαφορία, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Γιώργος Πισσάκας. Σύμφωνα με τον κο Πισσάκα, ενώ θα έπρεπε η χώρα μας να έχει 70 μηχανήματα στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν μόνο 27 και αυτά απηρχαιωμένα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν ουρές σε λίστα αναμονής διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, η αναγκάζονται να στρέφονται στα  ιδιωτικά. Αυτή τη στιγμή μαζί με τα ιδιωτικά τα μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα είναι 70.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής καταγγέλλει επίσης, ότι λόγω αδιαφορίας των υπευθύνων και γραφειοκρατίας χάσαμε την ευκαιρία της προμήθειας μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ παρά το κέρδος των 600.000 ευρώ  που θα προέκυπτε για το δημόσιο από κάθε μηχάνημα. Από τα 8 μηχανήματα που είχαν εξαγγελθεί το 2010 λειτουργούν μόνο 2 και μόλις τοποθετήθηκαν άλλα δύο.

Πρόληψη

Η Έλληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την ευκαιρία της παγκόμιας μέρας για τον καρκίνο στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινάει εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης με σύνθημα «το παράλληλο πρόγραμμα είμαστε εμείς»  σηματοδοτεί την τη δύναμη που έχει κάθε ενεργός πολίτης να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τον κο Φιλόπουλο το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείεται από 5 παράγοντες που εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά και είναι:

 -Παχυσαρκία

-φτωχή δίαιτα σε χόρτα λαχανικά και φρούτα

-έλλειψη σωματικής άσκησης

-κάπνισμα

– κατανάλωση αλκόολ

 

Πηγή: http://www.healthview.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Perhaps you have received any sort of accident with a condom bursting? That which was the end result?

Perhaps you have received any sort of accident with a condom bursting? That which was the end result? 64. offers men ever endured the hots...

Spdate Is Much Like The Optimum Good friend Exactly Who Generally Understands The Position To Search Out Intimacy.

Spdate Is Much Like The Optimum Good friend Exactly Who Generally Understands The Position To Search Out Intimacy. There are lots of methods for discovering...

It’s known as it doesn’t just ending at Bumble dating inside provides a system

It's known as it doesn't just ending at Bumble dating inside provides a system 1. Bumble called Bumble Biz for company links and Bumble BFFS, to...

Itaˆ™s tragically common for a guy (or lady) to develop a sense of some other person inside their

Itaˆ™s tragically common for a guy (or lady) to develop a sense of some other person inside their notice and just stop there. They might...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!