Αρχική Υγεία 10 εκ. το χρόνο δίνει ο ΕΟΠΥΥ για μετάβαση στο εξωτερικό

10 εκ. το χρόνο δίνει ο ΕΟΠΥΥ για μετάβαση στο εξωτερικό

Στα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο, περίπου, ανέρχεται η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Η απουσία εθνικής πολιτικής μεταμοσχεύσεων επιβαρύνει τον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, στην καλύτερη περίπτωση, ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για την επέμβαση και, τουλάχιστον στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο, για παρακολούθηση, αν σταθούν τυχεροί και βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Ελλάδα: μεταμοσχεύσεις μόνο σε τρία όργανα

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι μόνες μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται είναι:καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και νεφρών σε πέντε νοσοκομεία (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ρίο Πατρών και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων), με περιορισμένα μέσα και έλλειμμα εξειδικευμένων γιατρών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, το 2015 πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 266, ενώ οι εγγεγραμμένοι στις λίστες του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων ληπτών ξεπερνούν τους 1.500.
Φουσκωμένος ο λογαριασμός για το ΕΣΥ απουσία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων

Τα οικονομικά δεδομένα μιλούν από μόνα τους για το τίμημα της αδυναμίας ανάπτυξης του τομέα των μεταμοσχεύσεων και της απουσίας εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ ο κάθε επανέλεγχος μετά τη μεταμόσχευση εκτιμάται περίπου στα 5.000 ευρώ ανά ασθενή, με τη συνολική ετήσια δαπάνη για επανελέγχους να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

ΕΟΜ: Απαισιοδοξία για την κατάσταση στις μονάδες μεταμόσχευσης

Ο Ανδρέας Καραμπίνης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας απαισιόδοξος για την κατάσταση στις υφιστάμενες μονάδες μεταμόσχευσης, καθώς μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων γιατρών είτε έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί είτε πλησιάζει το όριο.

«Οσοι έχουν απομείνει στις επάλξεις, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων επτά χρόνων που οδήγησε στη συρρίκνωση του προϋπολογισμού υγείας, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα», έχει υπογραμμίσει στις συνεντεύξεις του.

Δεν παραλείπει, όμως, να δίνει τα εύσημα στους γιατρούς, ιδίως στους νέους εντατικολόγους, που θεωρεί ότι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει πως είναι μέρος της δουλειάς τους να εξασφαλίσουν όργανα για μεταμόσχευση σε περίπτωση εγκεφαλικών θανάτων.

«Σε αυτό συνέβαλε η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας, καθώς και των φορέων, όπως για παράδειγμα του Ιδρύματος Ωνάση, που διοργάνωσε σεμινάρια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το 2016 υπήρξε χρονιά-σταθμός, αφού η κατάσταση στα οικονομικά του Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου (ΩΚΚ) είχε βελτιωθεί άρδην.

Συγκεκριμένα, το κλάσμα υποχρεώσεων προς απαιτήσεις από 1,58% το 2015 μειώθηκε σε 0,76%, και τα έξοδα σημείωσαν σημαντική μείωση -9,27%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε υλικά και φάρμακα, αλλά και της πολιτικής αποπληρωμής χρεών που ακολουθήθηκε από την προεδρία του Δημήτρη Νιάκα και τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση.
efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ η ΝΔ – Προανήγγειλε σχέδιο «αντιΠισσαρίδη»

«Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει από την Aegean μετοχές και όχι warrants

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων...

Ολη η έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία – «Κλειδί» η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας

Ορίζοντα 10ετίας έχει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη. Σύμφωνα με την τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητακαι φέρει...

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: «Εβδομάδα Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2020»

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την«Εβδομάδα Κοινωνικής Υπευθυνότητας» (από 9/11έως και 13/11), με ενέργειεςσε συνανθρώπους μας και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διαχρονικά, και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!