Αρχική Επιστήμη Όσο υπάρχουν Έλληνες: Κρητικός επελέγη για την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών

Όσο υπάρχουν Έλληνες: Κρητικός επελέγη για την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών

Η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών επέλεξε 228 νέα μέλη, από τα οποία τα 40 προέρχονται από 19 χώρες. Ανάμεσα τους βρίσκονται και 5 διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Κρητικός- από τις Αρχάνες- Νικόλας Χρηστάκης. Συνολικά, τα μέλη της Ακαδημίας ανέρχονται σε 4900 εκ των οποίων τα 600 είναι από το εξωτερικό (Foreign Honorary Members). Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους πιο καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους. Η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, που ιδρύθηκε το 1780, είναι ένα από τα ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, που συγκαλεί τους ηγέτες από διάφορους τομείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αμερική και ο κόσμος. Το έργο της Ακαδημίας προωθείται από τα εκλεγμένα μέλη του, τα οποία είναι ηγέτες στους ακαδημαϊκούς κλάδους, τις τέχνες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υποθέσεις από όλο τον κόσμο. Η επίσημη υποδοχή των νέων μελών θα γίνει σε τελετή στις 7 Οκτωβρίου 2017, στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Ποιος είναι ο Νικόλας Χρηστάκης

Ο Νικόλας Χρηστάκης είναι κοινωνικός επιστήμονας και γιατρός που διεξάγει την έρευνα σχετικά με τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροζωία. Διευθύνει το Εργαστήριο Φύσης του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Yale, και είναι ο συν-διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιστήμη των Δικτύων στο Yale. Είναι επίσης κάτοχος της έδρας Sol Goldman Family ως καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του οι φίλοι των ευτυχισμένων ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ευτυχισμένοι και οι ίδιοι. Συνεπώς, η ευτυχία είναι μεταδοτική! Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η φυσική απόσταση μεταξύ των φίλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση που υπάρχει στην ευτυχία του άλλο. Το περιοδικό Τime τον συμπεριέλαβε για το 2009 στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Για την ίδια χρονιά το περιοδικό Foreign Ρolicy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των 100 πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο. Ο Νίκολας Χρηστάκης, είναι ταυτόχρονα γιατρός και κοινωνικός επιστήμονας -καθηγητής της Ιατρικής Κοινωνιολογίας, καθηγητής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καθηγητής της Κοινωνιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του αυτής, η οποία χρειάστηκε περισσότερα από 20 χρόνια να ολοκληρωθεί, περιλαμβάνοντας τη μελέτη της συμπεριφοράς 5.000 ανθρώπων, τα κατέθεσε στο βιβλίο που συνέγραψε με τον Τζέιμς Φόουλερ,με τίτλο Connected. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009 στις ΗΠΑ, όπου σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία και η μετάφρασή του άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή της ανά τον κόσμο.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι φίλοι των ευτυχισμένων ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ευτυχισμένοι και οι ίδιοι. Συνεπώς, η ευτυχία είναι μεταδοτική! Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η φυσική απόσταση μεταξύ των φίλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση που υπάρχει στην ευτυχία του άλλου. Ο Έλληνας ερευνητής, Νικόλας Χρηστάκης μαζί με τον James Fowler βάσισαν τη μελέτη τους στην ψυχική υγεία σχεδόν 5000 ατόμων. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια 20 ετών, στην παλιότερη μελέτη Framingham Heart Study. Αυτή η μελέτη ξεκίνησε πριν από εξήντα χρόνια στο Framingham της Μασαχουσέτης, με στόχο να διερευνηθούν οι κίνδυνοι της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι πραγματικά μεταδοτική. Η θλίψη μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μεταξύ φίλων, αλλά όχι τόσο πολύ όσο η ευτυχία. Ο Νικόλας Χρηστάκης πιστεύει πως είμαστε όλοι πολλαπλά συνδεδεμένοι σε τεράστια κοινωνικά δίκτυα φίλων, οικογένειας, συναδέλφων και πως η θέση μας στο δίκτυο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί. Αυτή τη διαδικασία περιγράφει στην ομιλία του στο TedX το Φεβρουάριο του 2010 στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο πατέρας του, Αλέκος Χρηστάκης, πυρηνικός φυσικός και κοινωνικός επιστήμονας, με μεγάλη καριέρα σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ζει πλέον τον περίπου μισό χρόνο στις Αρχάνες. Ο Νίκολας έζησε τρία χρόνια στην Αθήνα στην προσχολική του ηλικία, την επισκεπτόταν τα καλοκαίρια όταν ήταν μαθητής, ενώ σποραδικά την επισκέπτεται και σήμερα. Παντρεμένος από το 1991 με την Έρικα, δασκάλα και πτυχιούχο του Χάρβαρντ, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Σεμπάστιαν, τον Λύσανδρο και την Ελένη….

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Yποχωρούν ελαφρώς σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων - κυρίως των χωρών του σκληρού πυρήνα, στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα (παρά τις...

Δένδιας : Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά...

ΟΕΕ: 30 μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της...

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Η σχετική...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!