Αρχική Κόσμος Όλο και περισσότερες χώρες αγοράζουν λιγότερα όπλα

Όλο και περισσότερες χώρες αγοράζουν λιγότερα όπλα

Ο κόσμος δεν έγινε πιο ειρηνικός πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης. Στην τελευταία θέση η Συρία, η Ελλάδα στην 79η θέση και η Κύπρος στην 62η. Εντούτοις έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες για όπλα.

Ο κόσμος δεν έγινε πιο ειρηνικός τον περασμένο χρόνο. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται, εάν δει κανείς τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index). Τον δείκτη αυτό παρουσίασε σήμερα στο Λονδίνο για δωδέκατη φορά το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, η ειρήνη διαταράχθηκε σε 92 χώρες και μόνο σε 71 χώρες η κατάσταση βελτιώθηκε, δηλώνει ο Στιβ Κιλελέα σε συνέντευξή του προς την DW.

Οι αρνητικές τάσεις συνεχίστηκαν για τέταρτη χρονιά. Σύμφωνα με τον θεμελιωτή του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης τα τελευταία δέκα χρόνια η ειρήνη έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και οι περισσότερες εστίες εντοπίζονται στη Μέση ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Στην τελευταία θέση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα 163 κράτη βρίσκεται η Συρία ενώ στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται ακόμη το Αφγανιστάν, το νότιο Σουδάν, το Ιράκ και η Σομαλία.

Οι πέντε πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο βρίσκονται εκτός από την Νέα Ζηλανδία, στην Ευρώπη και είναι η Ισλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία. Η Γερμανία βρίσκεται αμετάβλητα στη 17η θέση. Αμετάβλητη και η Ελλάδα στην 79η θέση ενώ καλύτερη είναι η θέση της Κύπρου στο νούμερο 62, η οποία βελτίωσε τη θέση της κατά 3 θέσεις. Η Τουρκία βρίσκεται στη θέση 149 πέφτοντας κατά μια μονάδα στην κατάταξη.

«Στις 23 από τις 36 χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση χειροτέρευσε τον προηγούμενο χρόνο» δηλώνει ο Στιβ Κιλελέα.

Οι δείκτες βάσει των οποίων εξάγονται τα αποτελέσματα αναφέρονται κυρίως σε τρεις τομείς: «ασφάλεια στην κοινωνία», «διαρκείς συγκρούσεις», «στρατικοποίηση».

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης

Ειρήνη σημαίνει ευημερία

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας, οι επιστήμονες ερευνούν τον αριθμό των εγκλημάτων, την παρουσία της αστυνομίας και την πρόσληψη του κόσμου για την εγκληματικότητα. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Και ενώ στην Ευρώπη κάτω από την πίεση των ΗΠΑ ζητείται να γίνουν μεγαλύτερες δαπάνες στον εξοπλιστικό τομέα, η διεθνής τάση είναι να μειώνονται οι στρατιωτικές δαπάνες:

«Τα προηγούμενα δέκα χρόνια 104 χώρες μείωσαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και σε 115 χώρες μείωσαν το προσωπικό στον στρατιωτικό τομέα».

Παράλληλα πάντως τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκε και η ένταση των συγκρούσεων. Ο αριθμός των θυμάτων στα πεδία των μαχών αυξήθηκε κατά 246% καθώς και ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατία που αυξήθηκε κατά 203%.

Οι μεγαλύτερες θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική. Η Γκάμπια αναρριχήθηκε κατά 35 θέσεις. Μεγάλη βελτίωση παρουσίασε επίσης η Λιβερία, το Μπουρούντι και Σενεγάλη.

Για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση υπάρχει ειδική κατηγορία για τις θετικές συνέπειες της ειρήνης. Εξετάζονται όχι μόνο οι περιοχές που δεν υπάρχουν συγκρούσεις αλλά οι δομές και οι θεσμοί που συμβάλλουν στην ειρήνη. Και επειδή έχουμε συνηθίσει να τα αποτιμούμε όλα σε χρήμα:

«Κάθε μονάδα αύξηση της ειρήνης σημαίνει 1,8% αύξηση της οικονομίας. Αντίστροφα οι συνέπειες των καταστροφών από τους πολέμους σε ανθρώπινες ζωές και υλικοτεχνική υποδομή σημαίνει 2.000 δολάρια ανα κάτοικο αυτού του πλανήτη».

[DW]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Airg connection enroll how exactly to get access about airG App

Airg connection enroll how exactly to get access about airG App By Kim Strachovsky Post-date Airg connection get how exactly to Login from the airG...

Always Indebted FHA Borrowers at Certain Hazard as COVID-19 Forbearance Ends

Always Indebted FHA Borrowers at Certain Hazard as COVID-19 Forbearance Ends Remarkably, significantly more than 25 percent of recent borrowers with government homes management (FHA)...

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we’ve started collectively for over per year and a half

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we've started collectively for over per year and a half Through the opportunity...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!