Αρχική Κοινωνία Χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας στον χειρότερο Ιανουάριο από το 2001

Χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας στον χειρότερο Ιανουάριο από το 2001

Δραματική αύξηση των απολύσεων έναντι των προσλήψεων, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να καταγράφουν τον Ιανουάριο αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, αύξηση της εγγεγραμμένης στον ΟΑΕΔ ανεργίας και επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι το εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό της εγχώριας αγοράς εργασίας που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και καταδεικνύει την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης. Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕργΑνη και τον ΟΑΕΔ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Εργασίας εξαιτίας της επιδείνωσης των δεικτών, έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό.

Παράγοντες της αγοράς, αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δείχνουν τη μεταστροφή της τάσης μείωσης της ανεργίας, το μέγεθος της οποίας θα μπορεί να διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες. Και συμπληρώνουν ότι η ελληνική αγορά εργασίας κυριαρχείται εκ νέου, από ευελιξία, εντατικοποίηση της εργασίας και πιθανότατα «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η προσπάθεια ελέγχου της οποίας, είχε οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, δείχνουν και το μέγεθος εξάρτησης της αγοράς από την εποχικότητα, με το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει πως στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις, απολύσεις και λήξεις συμβάσεων λόγω της λήξης της περιόδου των εορτών, ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά, κατά τον προηγούμενο μήνα, οι απολύσεις – λήξεις συμβάσεων επικράτησαν των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να χαθούν 29.817 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίστηκε η επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με το 53,51% των νέων προσλήψεων να αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αναλυτικά, οι προσλήψεις κατά τον Ιανουάριο του 2017 ανήλθαν σε 126.501 και οι αποχωρήσεις σε 156.318, έναντι προσλήψεων 110.490 και απολύσεων – αποχωρήσεων 120.444 τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Αν και με εξαίρεση το 2014, ο μήνας Ιανουάριος εμφανίζει αρνητική επίδοση από το 2001, διαπιστώνει κανείς ότι για πρώτη φορά οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι τόσο πολλές. Για παράδειγμα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 χάθηκαν επιπλέον 19.863 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός είναι αυξημένος ακόμη και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, στην «κορυφή» της κρίσης, με τις απώλειες θέσεων εργασίας τότε να ανέρχονται σε 28.995. Το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965). Οπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχική απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, εκτιμά ότι αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η συνεχιζόμενη τάση αντικατάστασης της πλήρους απασχόλησης με φθηνότερη, ευέλικτη εργασία. Ετσι, και τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκαν μόλις 58.813 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί όμως στο 46,49% του συνόλου. Στον αντίποδα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης (49.283 ή 38,96%) και εκ περιτροπής εργασίας (18.405 ή 14,55%) καλύπτουν αθροιστικά το 53,51% του συνόλου.

Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως, φαίνεται ότι καταγράφηκαν στις παραγωγικές ηλικίες 30-44 ετών (-12.125 θέσεις εργασίας). Την επιδείνωση των δεικτών αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία, καθώς προκύπτει ότι τον εξεταζόμενο μήνα Ιανουάριο, οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 17.337 άτομα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και κατά 24.652 κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπέρ της αύξησης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων...

ΕΕΣΥΠ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ

Μετά τη συμπλήρωση τριετούς θητείας τριών μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου και της ανάγκης πλήρωσης της θέσης του Εντεταλμένου Συμβούλου, εκτελεστικού μέλους Διοικητικού Συμβουλίου...

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!