Αρχική Κοινωνία Φωτίου: Έτσι θα γίνεται η διασταύρωση των επιδομάτων

Φωτίου: Έτσι θα γίνεται η διασταύρωση των επιδομάτων

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μετέβη σήμερα στην πόλη της Τρίπολης, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 10ουΠεριφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Η προστιθέμενη αξία της Πελοποννήσου». Η κα. Φωτίου κατά τη σημερινή της ομιλίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε μια καίριας σημασίας δομική αλλαγή για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας. Για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ.

Ραχοκοκαλιά του Εθνικού Μηχανισμού είναι το γεωπληροφοριακό σύστημα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελούμενων, Φορέων και Προγραμμάτων. Βάση του Εθνικού Μηχανισμού αποτελούν τα 240 Κέντρα Κοινότητας.

Στα Κέντρα Κοινότητας, ο  Έλληνας πολίτης  έχει τη δυνατότητα με το ΑΦΜ του ή το ΑΜΚΑ του να πληροφορηθεί, για τα επιδόματα που μπορεί να λάβει, τις υπηρεσίες που δικαιούται, τα προγράμματα απασχόλησης στα οποία μπορεί να ενταχθεί. Οι υπάλληλοι δίνουν άμεσες απαντήσεις καθώς έχουν σαφή και διασταυρωμένα στοιχεία για τα  εισοδήματά του, την περιουσία του, τα παιδιά του κλπ. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να κάνει την αίτηση και από το σπίτι.

Ειδικότερα για τα επιδόματα, στη συνέχεια η αίτηση μεταβιβάζεται αυτομάτως στον ΟΠΕΚΑ ο οποίος με δικό του γεωπληροφοριακό σύστημα συνδέεται  με τον Εθνικό Μηχανισμό.

Ο ΟΠΕΚΑ έχει, σύμφωνα με τον νόμο, κριτήρια στο πληροφοριακό του σύστημα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ψηφιακά για να αποδώσει το επίδομα στον πολίτη. Και τον ενημερώνει πότε θα το πάρει και από πού.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του.

Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της χώρας, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικές τους υπηρεσίες θα ορίσουν διαπιστευμένους υπαλλήλους προκειμένου να το λειτουργούν.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν μόνο 2 Κέντρα Κοινότητας. Στους  Δήμους  Καλαμάτας και  Ναυπλίου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο. Με τα αντίμετρα, το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις.

 

Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.

Δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση. Πανελλαδικά οι σημερινοί δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι περισσότεροι από 630.000. Στην Πελοπόννησο, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 6,01 % του πληθυσμού, δηλαδή 34.983 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 3.579,748 €.

Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 35 δημοτικά σχολεία, στους Δήμους Καλαμάτας, Κορινθίων, Τρίπολης, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 2.929 ζεστά γεύματα.

Για την κυβέρνησή μας προτεραιότητα έχει το παιδί. Γι’ αυτό και διευρύνουμε διαρκώς τις θέσεις που διατίθενται δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: 109.000 το 2017 σε σχέση με τις 75.000 του 2015. Εντός του 2018 ο υφιστάμενος αριθμός δομών θα αυξηθεί κατά 400, δημιουργώντας επιπλέον 10.000 δωρεάν νέες θέσεις. Μέσα στο 2018, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιδοτηθούν 17 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 22 νέων  δομών, που θα καλύψουν 550 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 975.000 €.

Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση και την κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Σύμφωνα με την υφιστάμενη χαρτογράφηση, στην  Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι καταγεγραμμένοι συνολικά 53 οικισμοί Ελλήνων Ρομά. Σε 7 από τους οικισμούς, οι συμπολίτες μας ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης και πρέπει να μεταστεγαστούν γρήγορα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο  θεσμικό πλαίσιο μετεγκατάστασης και έχουμε αποστείλει σε όλους του δήμους τα τοπικά σχέδια δράσης κοινωνικής ένταξης των Ρομά προκειμένου να τα συμπληρώσουν. Ένα τέτοιο πιλοτικό παράδειγμα αφορά στην Άμφισσα όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάπτυξη οργανωμένου χώρου μετεγκατάστασης».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

N. Hλιόπουλος: «Παραδοχή ενοχής» η τροπολογία για το ακαταδίωκτο της επιτροπής επιστημόνων

«Παραδοχή ενοχής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των επιστημόνων, σε ραδιοφωνική...

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση 78 οικοπέδων στη Στυλίδα Φθιώτιδας

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 78 οικόπεδα κυριότητας της στη Στυλίδα Φθιώτιδας με σκοπό να προσελκύσει προτάσεις...

Στο φώς απίστευτες ιστορίες απάτης με τα προγράμματα στήριξης – Στον εισαγγελέα ο φάκελος

Έρευνα που διενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών φέρνει στο φως απίστευτες ιστορίες απάτης με στόχο τα χρήματα τα μέτρων οικονομικής ενίσχυσης....

Novartis: Καταθέτει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην ανακρίτρια

Στην ανακρίτρια-αρεοπαγίτη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, προσήλθε σήμερα για να καταθέσει ο επιχειρηματίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!