ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
Στα 379.719.035,01€ οι συνολικές οφειλές προς την εφορία των 26 ΠΑΕ !!!

Διεκδικούσαν τίτλους, έκαναν ακριβές μεταγραφές, έκλειναν ακριβά συμβόλαια με παίκτες, διατηρούσαν οπαδικούς “στρατούς”. Απέφευγαν όμως “όπως ο διάβολος το λιβάνι” την εφορία και το ΙΚΑ:
Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ δεν κατέβαλαν επί πολλά χρόνια φόρους και συχνά ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές. Κι όμως μπορούσαν να λειτουργούν, απολαμβάνοντας μιά ιδιότυπη ασυλία.Τώρα έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπαίνουν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών.

Ομως, είναι κάπως αργά: Πολλές ΠΑΕ-μπαταχσήδες έχουν βάλει λουκέτο, άλλες επωφελήθηκαν από ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν την περίοδο 2006-2013 για να αλλάξουν ΑΦΜ και να απαλλαγούν από παλιές υποχρεώσεις.

Η ΑΑΔΕ θα εξαντλήσει πάντως όλες τις δυνατότητες, κυνηγώντας να εισπράξει οφειλόμενα από εν λειτουργία ΠΑΕ και από μέλη διοικήσεων και ιδιοκτήτες εκείνων που έβαλαν λουκέτο ή άλλαξαν ΑΦΜ.

Στις λίστες της ΑΑΔΕ εμφανίζονται 26 ποδοσφαιρικές ομάδες με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 379,7 εκατ. ευρώ. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά είναι εισπράξιμα – πιθανότατα δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να εισπραχθούν ποτέ.

Πολλές από τις ΠΑΕ που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν υπάρχουν πλέον, ενώ άλλες εξακολουθούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα με διαφορετική επωνυμία, έχοντας αλλάξει προφανώς και ΑΦΜ.

Η λίστα είναι επικαιροποιημένη με βάση τα στοιχεία έως και τις 9 Αυγούστου 2017. Δεν συμπεριλαμβάνονται οφειλές που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής καταβολή των οφειλόμενων φόρων.

Το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα ρυθμισμένα χρέη, αυτομάτως βγάζει εκτός λίστας την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία έχει οφειλές αλλά τις έχει εντάξει σε κάποια από τις ρυθμίσεις.

Πρωταθλήτρια, αλλά… στα χρέη

Στον κατάλογο των οφειλετών, στην πρώτη θέση φιγουράρει η ΠΑΕ ΑΕΚ, με ποσό οφειλών 248,9 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για χρέη συσσωρευμένα, τα οποία προκαλεί εντύπωση πως υπάρχουν ακόμη στη σχετική λίστα, καθώς η ΑΕΚ είχε ενταχθεί παλαιότερα στο άρθρο 44, ενώ λόγω χρεών υποβιβάστηκε και στη Γ Εθνική

Από την ΠΑΕ ΑΕΚ υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν βεβαιωθεί σε πρόσωπα που ήταν παλαιότερα στη διοίκηση της ομάδας.

Ωστόσο, η εφορία τα έχει χρεώσει στην ΠΑΕ ΑΕΚ και υφίστανται κανονικά στον σχετικό κατάλογο.

Υπάρχουν όμως και χρέη άλλων ομάδων, τα οποία είναι… «γραμμένα στο χιόνι», καθώς οι ομάδες έχουν αλλάξει ΑΦΜ και οι παλιές εταιρείες έχουν πτωχεύσει. Ειδικότερα:

  • Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΠΑΕ Πανιώνιος με χρέη 27,05 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις οφειλές του «παλαιού» Πανιωνίου, ενώ ο “Νέος” δεν φαίνεται στους οφειλέτες.
  • Στη τρίτη θέση βρίσκεται η ΠΑΕ Αθηναϊκός, η οποία σήμερα δεν υφίσταται, μεοφειλές 21,2 εκατ. ευρώ.
  • Τέταρτη είναι η ΠΑΕ Παναχαϊκή με χρέη 14,7 εκατ. ευρώ.
  • Πέμπτος είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 11,8 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ, έχουν επίσης ΠΑΕ, όπως η Λάρισα, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Ακράτητος, η Κέρκυρα, η Καβάλα, ο Ιωνικός, η Προοδευτική, το Αιγάλεω, ο Πανσερραϊκός, η Καλαμάτα κ.λπ.

Ο κατάλογος των οφειλετών του Δημοσίου στο σύνδεσμο:http://www.publicrevenue.gr/kpi/static/doc/np/ofeilnp2016_1.html 

Το πρωτάθλημα των χρεών

πηγη: sofokleousin.gr