Αρχική Απόψεις Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω

Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω

Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για μια άλλη πλευρά του Φαρμακευτικού Σκανδάλου. Αλλά γράφει ένα φανταστικό σενάριο, του οποίου οι πρωταγωνιστές καμιά σχέση δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που μια μέρα του Φεβρουαρίου ανακαλύψαμε, ότι μπορεί, ότι ίσως υπήρξε κάπου στην ελληνική επικράτεια (και όχι μόνο) μια πολυεθνική, που μετήλθε αδιαφανών μέσων, για να επικρατήσει στην αγορά, το λες κι έκπληξη! Φυσικά ούτε αυτή η έκπληξη θα έβλεπε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, αν δεν ξεκινούσε έρευνα ποιά λέτε, η ελληνική δικαιοσύνη; Χα … Η αμερικάνικη για την ακρίβεια.

 

Σκάνδαλο στην αγορά του φαρμάκου. Ενδείξεις για μίζες σε Έλληνες πολιτικούς. Μάλιστα. Σκάνδαλο του οποίου την έρευνα η ελληνική δικαιοσύνη έστειλε για διερεύνηση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν θες να χαθεί κάθε ελπίδα να διαλευκανθεί κάτι, απλά στείλ’ το στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι πιο εύκολο να βρεις χάλκινο νομισματάκι του 1 σεντ σε βούρκο, παρά τελεσίδικο πόρισμα μη πεντακομματικό σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

 

Κι εδώ που τα λέμε, ποιός να διερευνήσει ποιον εκεί μέσα; Δεν ισοπεδώνω σε προσωπικό επίπεδο, πρόσωπα άξια θα βρούμε μεταξύ των 300. Το που θα βρουν χώρο να αναπνεύσουν, δεν ξέρω. Πριν όμως αρχίσουμε το φτυάρισμα των πολιτικών, ας κάνουμε μια στάση στην πραγματική ζωή , στη δική μας καθημερινότητα.

 

Επάγγελμα ιατρικός επισκέπτης, στην αργκό φαρμακάς. Κατά προτίμηση με σπουδές σχετικές με την φαρμακευτική επιστήμη ή τη βιολογία ή τα οικονομικά ή τελοσπάντων ένας κυριλέ νέος ή μια κυριλέ νέα «να τα λέει». Να προσλαμβάνεται, να περνάει έναν κύκλο γενικής εκπαίδευσης, να εντάσσεται σε μια ομάδα φαρμάκων, σε μια συγκεκριμένη «γραμμή», να περνάει ειδικότερους κύκλους εκπαίδευσης και να ξεκινάει τη καριέρα στην εταιρία υπό αρκετά καλούς όρους.
Εταιρικό αυτοκίνητο, βενζίνες πληρωμένες, κινητό εταιρικό, συμπαθητικό έως καλό μισθό, bonus στόχων και προοδευτικά ευκαιρίες ανέλιξης. Κουστούμι χειμώνα-καλοκαίρι, χαρτοφύλακας με προσπέκτους, ημερολόγια, στυλό, αναπτήρες όλα με το σήμα της εταιρίας. Πλανόδιος υπερπολυτελείας. Αρχίζει η πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση. Το role playing με τα πιο έμπειρα στελέχη, οι παρουσιάσεις και οι επισκέψεις με παλιότερο συνάδελφο ή τον προϊστάμενο για τη σύσταση στους γιατρούς.

 

Ααααχ οι γιατροί. Η αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας, ο αφρός της ελληνικής κοινωνίας. Πόσα επιστημονικά συνέδρια, πόσα εκπαιδευτικά ταξίδια σε προορισμούς συμπτωματικά worth to see. Πόσα κονδύλια backchannel, πόσο επιστημονικό lobbying, για να βρει θέση στην αγορά το –pen αντί του –cid, το –ex αντί του –ix. Επισκέψεις σε διοικητές νοσοκομείων, αλλά πριν σε φαρμακοποιούς νοσοκομείων, σε κυρίους κυρίους καθηγητές – διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών, για να μπει το σκεύασμα στο «Πρωτόκολλο». Δεν ισοπεδώνω, θα ήταν φασιστικό. Οι γιατροί μεταξύ τους γνωρίζουν και γνωρίζονται.

 

Μικρή παρένθεση. Η ελέγκτρια δημόσιας διοίκησης ψάχνει διάβασα έγγραφα, που να μπορούν να στοιχειοθετήσουν τις μαρτυρίες. Το «Βαθύ Λαρύγγι» μίλησε, αλλά στο δικαστήριο θα απαιτηθούν και έγγραφα. Τα βρήκε διαβάζω σε οικίες υπαλλήλων πολυεθνικών. Τι θες να πεις Βίρνα Δράκου; Ήταν και υπάλληλοι, στελέχη, λογιστές, δικηγόροι των πολυεθνικών ενήμεροι για το σκάνδαλο; Μίλα καθαρά Βίρνα! Γνώριζαν κι αυτοί; Μα αυτοί δεν είναι πολιτικοί, είναι Έλληνες πολίτες… Νοικοκυραίοι.

 

Επιστρέφω on the field. Στο κατόπι του ιατρικού επισκέπτη, της εμπροσθοφυλακής της εταιρίας. Πόσα κλιματιστικά δεν αναγκάστηκε να αγοράσει, πόσες ανακαινίσεις ιατρείων να φροντίσει, πόσα κουφώματα για εξοχικά να παραγγείλει, «ο κύριος καθηγητής θα συνοδεύεται από τη σύζυγο στο συνέδριο», πόσα καλάθια με Johnny μπλε να παραγγείλει, «ο κύριος καθηγητής θα ταξιδέψει business φυσικά», πόσα imac, πόσα iphone, πόσα PC για «επιστημονικούς σκοπούς», πόσες συναγρίδες με δροσερά Βιβλία Χώρα εκλεκτής χρονιάς, για να μπει το γαμημένο το ολοκαίνουργιο σκεύασμα στο «Σχήμα».

 

Να ανοίξω τον κύκλο; Ας τον ανοίξω. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν και οικογένειες. Αγοράζονταν σπίτια. Αγοράζονταν εξοχικά. Γεννιόντουσαν παιδιά. Έπρεπε να πάνε σχολείο. Ιδιωτικό κατά προτίμηση. Το χρήμα γυρνούσε. Η οικονομία σε κίνηση. Ωφελημένος εγώ, ωφελημένος εσύ, ωφελημένος αυτός. Ωφελημένος ο γιατρός, ωφελημένος ο κρατικός λειτουργός, ωφελημένη η εταιρία.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ωφελημένος ο Τύπος. Φανερά και κρυφά. Κρυφά δεν φαντάζεσαι ποιοι… Θα γελούσαν και οι πέτρες, αν δε σηκώνονταν μόνες τους για λιθοβολισμό. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Μα γιατί δεν πετάει κανείς πέτρα Βίρνα ; Τι εννοείς δεν τον παίρνει ;

 

Ας επανέλθουμε στο «Σκάνδαλο». Επιλήφθηκε η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή που παράγει δικαστικούς λειτουργούς, πρόθυμους να αποστρατευθούν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κάποιου εθνοσωτήριου κόμματος. Που διακινούν δικογραφίες πρώτα σε κολλητούς δημοσιογράφους και μετά υπηρεσιακά. Που δεν μπορεί να βάλει τάξη στο διαδικτυακό βόθρο social λογαριασμών εκλεγμένων εθνοπατέρων μας. Το «Σκάνδαλο» πήγε στη Βουλή. Βρίσκεται στο γραφείο 131 και μπορούν να προσέλθουν οι Έλληνες βουλευτές, να διαβάσουν τη δικογραφία, αλλά δεν μπορούν να πάρουν έγγραφα.
Έσπευσαν οι βουλευτές. «Λες να έχει τίποτα και για μας συνάδελφε;» Όλοι ανεξαιρέτως οι καταγγελλόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Με τους ρυθμούς που αυτή δικάζει, η υπόθεση θα τελειώσει, αν τελειώσει, το αστρικό έτος 2525 που έλεγε και το τραγούδι. Στο μεταξύ έχουμε και τη δικογραφία για τα όπλα της Σαουδικής Αραβίας. Ένα ένα τα σκάνδαλα παιδιά, πόσα να αντέξω ταυτόχρονα ο πολίτης ; Είναι και το Μακεδονικό στη μέση. Αποπροσανατολίζομαι.

 

Τα δισεκατομμύρια ευρώ θα στήσουν χορό στα δελτία ειδήσεων. Θα ανακατευτούν με ονόματα, με κόμματα, με δικαστές, με κυβερνήσεις. Οι νοικοκυραίοι αηδιασμένοι. «Α ρε Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται.» «Δεν μπορούσε να είναι έξω η 17 Νοέμβρη, να καθαρίσει κανέναν ;» Κατά τ’ άλλα, ποιος φταίει άραγε; Φταίνε οι δανειστές. Φταίνε οι μετανάστες. Φταίνε οι πολυεθνικές, που μας διαφθείρουν. Εμάς. Τους αγνούς. Τους ψηφοφόρους. Δε βαριέσαι. Βάλε Survivor.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μελέτη Εθνικής: H δυναμική εγχώρια ζήτηση και τουρισμός ωθούν την ανάπτυξη στο 8,5% το 2021

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό το 3ο τρίμηνο του 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 13,4% ετησίως – που αντιστοιχεί στην ισχυρότερη ετήσια αύξηση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης την ίδια περίοδο – και κατά 2,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2ο και το 1ο τρίμηνο σε +16,6% και -1,9% αντιστοίχως από 16,2% και -2,3% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ως εκ τούτου, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 8,9% ετησίως το 9μηνο του

Αύριο η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα δουν τα πρώτα χρήματα

Αύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί η προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης σε μερίδα δικαιούχων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διευκρίνισε ότι η πρώτη πληρωμή αφορά όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι, οι οποίοι θα λάβουν έως το ποσό που τους αναλογεί, βάσει των περσινών τιμολογίων. Το υπόλοιπο τμήμα του φετινού επιδόματος θα καταβληθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου. Τότε θα πιστωθούν τα χρήματα και στους νέο

Κ. Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: Πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών

«Να καθοριστούν πολιτικές, να καθοριστούν στρατηγικές, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις πιο θετικές πτυχές αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, περιορίζοντας τις πιθανές αρνητικές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η συζήτηση σχετικά με την τηλεργασία πρέπει να είναι χωριστή. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά, ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια σημαντική προτεραιότητα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακό forum που διοργανώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου τ

Ηλεκτρονικές πληρωμές – Τι αλλάζει από τις 10 Δεκεμβρίου – Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής. Η τάση αυτή, που ενισχύθηκε τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές δημιουργεί την ανάγκη αυτές να ολοκληρώνονται άμεσα όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου. Με απλά λόγια μια ηλεκτρονική πληρωμή πρέπει να ολοκληρώνεται, να ε

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!