Τη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, που χαρακτηρίζει τα άτομα μέσης ηλικίας (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες) και είναι βασικός δείκτης του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου (ή συνδρόμου Χ), βρήκαν τρόπο να στοχεύσουν επιστήμονες από το Yale University, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένοχη για τη συγκέντρωση λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος είναι μια φλεγμονή.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας νέος τύπος μακροφάγων κυττάρων, που βρίσκονται στα νεύρα του κοιλιακού λίπους, δημιουργεί φλεγμονή λόγω της ηλικίας και δεν αφήνει να «περάσει» το μήνυμα που ο οργανισμός στέλνει στα κύτταρα (είτε μέσω της δίαιτας είτε μέσω της διατροφής), να δαπανήσουν την αποθηκευμένη τους ενέργεια.

Με φάρμακα που καταπολεμούν τη φλεγμονή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούν στο εξής να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους (που δυσκολεύονται πολύ να χάσουν αυτό το τοπικό λίπος, ακόμη και όταν ασκούνται) να μειώσουν την περιφέρεια της μέσης τους και να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους, αφού η απομάκρυνση του τοπικού λίπους μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο για πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ορισμένα είδη καρκίνων.

Καρδιακά

Είναι γνωστό ότι μια περιφέρεια μέσης άνω των 80 εκατοστών για τις γυναίκες και των 94 εκατοστών για τους άνδρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει επίσης τα άτομα που εμφανίζουν κοιλιακό λίπος (και κινδυνεύουν εξίσου από όσα προαναφέρθηκαν), παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να εξετάσουν τα ανοσοκύτταρα και την αλληλεπίδρασή τους με τα νεύρα και τα λιποκύτταρα, ώστε να ανακαλύψουν νέους τρόπους μείωσης του κοιλιακού λίπους και τρόπους ενίσχυσης του μεταβολισμού των ηλικιωμένων.

Πηγή