Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τζαμί αλ-Ακσα στην Πλατεία των Τεμενών για την προσευχή, ανακοίνωσε η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, αφού οι ισραηλινές αρχές απέσυραν όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν εγκατασταθεί , ανάμεσά τους και μεταλλικοί φράκτες, από τις εισόδους του τρίτου ιερότερου τόπου του ισλάμ.

«Οι μουσουλμανικές θρησκευτικές αρχές στην Ιερουσαλήμ καλούν τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Αλ-Ακσα για την απογευματινή προσευχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Waqf της Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια συνέντευξης.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν εγκαταστήσει ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών μετά τον φόνο δύο ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Άραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τεμενών.

Αντιμετωπίζοντας το μέτρο ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου εκ μέρους του Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση ως διατάραξη του στάτους κβο, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν αρνούμενοι να εισέλθουν στην Πλατεία και αντ΄ αυτού προσεύχονταν στους γύρω δρόμους.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την τελευταία εβδομάδα, ενώ τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά την Ραμάλα.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές αρχές απέσυραν τους ανιχνευτές μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας ανακοινώνοντας ότι θα τους αντικαταστήσουν με άλλα μέσα ελέγχου, ωστόσο το μποϊκοτάζ συνεχίσθηκε….

ΠΗΓΗ