Αρχική Οικονομία Υποχώρησε κάτω από το 19% η ανεργία τον περασμένο Αύγουστο

Υποχώρησε κάτω από το 19% η ανεργία τον περασμένο Αύγουστο

Νέα μείωση της ανεργίας, στο 18,9%, καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με το ποσοστό να πέφτει κάτω από το 19% πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, παρά τη μείωση του ποσοστού, ο αριθμός των ανέργων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το ποσοστό απασχόλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στη μείωση της ανεργίας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο η μείωση του εργατικού δυναμικού, όσο και τα μέτρα που ελήφθησαν στην αγορά εργασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2018 ανήλθε σε 18,9% έναντι 20,8% τον Αύγουστο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 19,1% τον Ιούλιο του 2018, το σύνολο των απασχολουμένων σε 3.858.189 άτομα και οι άνεργοι έπεσαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900.000, σε 896.588 άτομα. Κατά την ίδια περίοδο, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.214.983 άτομα. Συγκεκριμένα, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 85.997 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 (αύξηση 2,3%) και κατά 25.249 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 (αύξηση 0,7%). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 95.760 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017  (μείωση 9,6%) και κατά 7.886 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 (μείωση 0,9%). Τέλος, οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 28.523 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 (μείωση 0,9%) και κατά 20.745 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 (μείωση 0,6%).

Βελτιωμένα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία ως προς την ηλικιακή κατανομή των ανέργων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στους νέους, όπου τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 36,8% (ηλικιακή ομάδα 15-24), έχοντας πάντως υποχωρήσει από τα επίπεδα άνω του 40% τους προηγούμενους μήνες.

Η βελτιωμένη αυτή εικόνα της ανεργίας δεν αφήνει βέβαια και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ, η οικονομία της χώρας μας δεν συμπεριλαμβάνεται στις οικονομίες με ισχυρή παραγωγική και εξαγωγική βάση που αντέχουν στους υφεσιακούς κύκλους, προσφέροντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2ο τρίμηνο του 2018, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, εργάζεται μόλις το 35%. Σε επίπεδο ενεργού πληθυσμού, δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες 15 έως 64 ετών, εργάζεται το 55,3%. Πρακτικά ένας Ελληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις. Από αυτό το εισόδημα πληρώνονται η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις, η άμυνα, τα δημόσια έργα, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και φυσικά η ιδιωτική κατανάλωση κάθε νοικοκυριού.

Συνολικά, αναφέρει ο ΣΕΒ, φαίνεται να μετανάστευσαν στο εξωτερικό περίπου 374.000 άτομα μεταξύ 2009 και 2017. Αυτή η μείωση του εργατικού δυναμικού συντελεί κατά ένα βαθμό και στη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στη μείωση της ανεργίας είναι τα μέτρα που ελήφθησαν στην αγορά εργασίας.

Και παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ανεργία στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου (ΟΟΣΑ), ενώ διαθέτει ένα από τα λιγότερο γενναιόδωρα συστήματα στήριξης των ανέργων, με το 9,7% των ανέργων να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, το 7,5% περίπου του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργοι για πάνω από τέσσερα χρόνια και 160.000 νέους να μην εργάζονται, εκπαιδεύονται και καταρτίζονται (NEETs).

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Την ικανοποίηση τους για την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της χώρας μας οδηγώντας σε...

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: «Είστε ανεμβολίαστοι; Κινδυνεύετε»

Στην ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών, που παραμένει – όπως είπε – η «μεγάλη πρόκληση, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο για την κυκλική οικονομία και την «πράσινη» ενέργεια

Ολοκληρώθηκε το Circular Economy forum, που διοργανώθηκε από την Palladian Conferences σε υβριδική μορφή, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και...

Ε65: Έπεσαν οι υπογραφές για το Βόρειο Τμήμα – Τι περιλαμβάνει το έργο

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και από τον διευθύνοντα σύμβουλο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!