Αρχική Πολιτική Τσίπρας: Ερασιτεχνική και ύποπτη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - «Και κερατάδες και...

Τσίπρας: Ερασιτεχνική και ύποπτη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – «Και κερατάδες και δαρμένοι»

O Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης της και δυνατότητάς της να παρέμβει όπως έκανε με τις φωτιές, την πανδημία κλπ.

Καρτέλ στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ

«Σας καλώ κ. Σταϊκούρα να πάμε μαζί σε ένα σούπερ μάρκετ, σε μια λαϊκή αγορά σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να δούμε αν υπάρχει ακρίβεια και πως μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι πολίτες με αυτή τη μείωση του εισοδήματος.

»Εσείς την ώρα που ανακοινώνονται αυξήσεις εσείς καλείτε τον πολίτη και τον καταναλωτή να γκουγκλάρει και να δει που γίνονται αυξήσεις και δεν παρεμβαίνετε δυναμικά ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια στο οποίο δυστυχώς συμμετέχει και η ΔΕΗ».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία που ανακοίνωσε μέχρι και διατίμηση στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις συγκρίσεις με το τι πράττει η ίδια και τι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το ντροπιαστικό 2% και η διπλάσια αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για δυσμενέστερο επίπεδο ακρίβειας στην Ελλάδα, πρώτον γιατί έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα, δεύτερον γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να καταπολεμήσει εναρμονισμένες πρακτικές και τρίτον επειδή η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια.

«Εσάς τι σας εμποδίσει να το κάνετε;» τόνισε ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας ότι η ΝΔ προεκλογικά «εσείς είχατε δεσμευτεί ότι θα αυξάνατε τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο των ρυθμών ανάπτυξης. Γιατί δεν αυξάνεται στο 12% το μισθό αφού υπολογίζετε στο 6% ανάπτυξη; Τι σας εμποδίζει; Μήπως αυτοί που κερδίζουν από τη συμπίεση του εργατικού κόστους; Γι’ αυτούς κυβερνάτε ή για τη μεγάλη πλειοψηφία; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το θέμα αυτό; Τώρα να μας πείτε τι θα κάνετε με το μισθό. Θα μείνετε στο ντροπιαστικό 2%; Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό».

Κερδοσκοπικός χορός στο χρηματιστήριο επί 9 ημέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος εκτενώς στις εξελίξεις με τη ΔΕΗ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είπε κουβέντα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ που ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά.

Χαρακτήρισε απίθανο να μην γνώριζε ο υπουργός Ενέργειας και ο πρωθυπουργός και σημείωσε αναφορικά με την απουσία εξαγγελίας από τη ΔΕΘ για τη ΔΕΗ ότι η κυβέρνηση ήξερε καλά τι δώρο έκανε και σε ποιους, γι’ αυτό και -όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας- γίνεται αστραπιαία και αιφνιδιαστικά.  «Όπως καλά ήξεραν και κάποιοι άλλοι που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στο χρηματιστήριο επί 9 ημέρες» πρόσθεσε.

«Όταν ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ βυθίστηκε η μετοχή της ΔΕΗ. Κάποιοι ξεφορτωνόντουσαν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι μόνο η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία το ερώτημα είναι πως κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές. Φαντάζομαι ότι θα δώσουν κάποιοι εξηγήσεις στις αρχές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ωστόσο ότι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια με τη ΔΕΗ είναι τα παρελκόμενα.

Ότι δεν κατάφεραν 4,5 χρόνια οι δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει αυτό για το οποίο έδωσε μάχες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να το αποφύγει όπως ζητούσαν οι δανειστές και το ΔΝΤ.

«Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές 4,5 χρόνια το καταφέρατε εσείς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΗ από το Δημόσιο.

«Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη για κάθε πολίτη στη χώρα μας. Η ΔΕΗ στην εποχή της πράσινης μετάβασης είναι ένα τεράστιο όπλο για το κράτος για να σχεδιαστούν τα αναγκαία βήματα προς το μέλλον αλλά και η ενέργεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας. Κρίσιμη εταιρεία για την αναπτυξιακπη πορεία της χώρας η ΔΕΗ».

Ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τις πρώτους μήνες έφερε αυξήσεις, αρχικά μεταφέροντας στους καταναλωτές τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε μια εταιρεία μετά το διορισμό των golden boys που το 2020 ήταν αυτή που ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στο ρεύμα.

Εκχώρηση επί πληρωμή

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ερασιτεχνικό και ύποπτο τον τρόπος απαξίωση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα απογειωθεί με όρους αγοράς και θα έχει αρκετά δισεκατομμύρια κέρδη.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας για να περιγράψει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μίλησε για «εκχώρηση επί πληρωμή» και επικαλέστηκε την λαϊκή έκφραση «και κερατάδες και δαρμένοι».

«Δίνετε 150 εκατομμύρια ευρώ για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ που μπορεί να αξίζει 1,5 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ποιός επιχειρηματίας για την επιχείρησή του θα έκανε μια τέτοια επιλογή;» υπογράμμισε.

Κρυφό σχέδιο

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του Δημοσίου από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνέκρινε την περίπτωση της ΔΕΗ με την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και αναρωτήθηκε «ποιο είναι το κρυφό σχέδιο για τη ΔΕΗ;».

«Εκχωρώντας τον έλεγχο τςη απόλυτης πλειοψηφίας αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα της επιθετικής εξαγοράς και την εκδίωξη του δημοσίου από το μάνατζμεντ. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει. Ο χρόνος θα δείξει…» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Έχουν γνώσιν οι φύλακες – Θα παρακολουθούμε

«Θα είμαστε εδώ και θα σας παρακολουθούμε. Έχουν γνώσιν οι φύλακες και δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το μέλλον της χώρας για να στηρίξετε φίλου σας ολιγάρχες και νεόκοπους επιχειρηματίες. Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού με ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο».

Καζινοκαπιταλισμός

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε fund που διαχειρίζεται ασφαλιστικά κεφάλαια στην Αυστραλία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της μόνο τον καζινοκαπιταλισμό όπου απουσιάζει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Αν είναι και έγκλημα εκ προμελέτης θα φανεί. Σε ότι μας αφορά δεν θα περάσει ετσι. Δεν θα λήξει έτσι. Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε μια κυβέρνηση που βλέπει τον άνεμο της οργής να θεριεύει και τώρα που βλεπει να τελειώνουν οι μέρες της στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά κράτους. Θα υποστείτε τις συνέπειες στην κάλπη όπου η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει ψήφο για προοδευτική διακυβέρνηση όχι μόνο για την προστασία της κοινωνικής συνοχής αλλά και της προστασίας του εθνικού μας πλούτου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα όρια για τους πελάτες στα καταστήματα – Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας. Αυτό προβλέπει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 4919/24-10-21) και αφορά στα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Σ

Πωλήσεις μέσω διαδικτύου: Στη φάκα της ΑΑΔΕ έξι εταιρείες για φοροδιαφυγή

Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ: αυτά είναι τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε έξι επιχειρήσεις που επιδίδονται...

Maduro Varones Sumisos – Comunidad Gays chicas

Maduro Varones Sumisos - Comunidad Gays chicas Mira perfiles de solteros adulto Sumiso que se unieron a Contactos BDSM Gay que estan etiquetados con Maduro....

Με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα στη Σαουδική Αραβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βαρύνουσας οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας αναμένεται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα και αύριο Τρίτη στη Σαουδική Αραβία. Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν πως κατά την δραστηριότητα και τις συναντήσεις, που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο Ριάντ θα εμπεδωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Αθήνας - Ριάντ, κάτι, που επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020. Σήμερα, ο

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!