Αρχική Οικονομία Τράπεζες: Τα μπάνια του λαού «έπνιξαν» τις ρυθμίσεις

Τράπεζες: Τα μπάνια του λαού «έπνιξαν» τις ρυθμίσεις

Χαμηλή παρέμεινε η ανταπόκριση των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια, παρά τις ρυθμίσεις μερικής άφεσης χρέους από τράπεζες. Εντείνονται οι καμπάνιες από Σεπτέμβριο. Κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα να βελτιωθεί ο αριθμός και η ποιότητα των ρυθμίσεων.

Φθίνουσα παρέμεινε η πορεία των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι κάποιες συστημικές τράπεζες έριξαν στη… μάχη προγράμματα μερικής άφεσης χρέους.

Σύμφωνα με στελέχη -δύο- τραπεζών, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού ρυθμίσεις μερικής άφεσης χρέους, οι νέου τύπου λύσεις δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η χαμηλή ανταπόκριση των δανειοληπτών αποδίδεται, προς το παρόν, στη θερινή ραστώνη, εξ ου και από το Σεπτέμβριο οι τράπεζες θα ενισχύσουν τις σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης.

Οι τράπεζες προσδοκούν ότι η αλληλουχία των εξελίξεων θα δημιουργήσει, σταδιακά, προσφορότερο περιβάλλον για να προσέλθουν στα γκισέ δανειολήπτες με χρέη. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σημαντικές κινήσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση οι προτάσεις ρυθμίσεων, θα πρέπει πέραν της περαιτέρω βελτίωσης του κλίματος, να καταργηθεί η αίσθηση της «ατιμωρησίας», η οποία έχει εγκαθιδρυθεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών, αναφορικά με τις συνέπειες επιλογών «δεν πληρώνω».

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να λειτουργήσει ομαλά η αγορά, με διενέργεια πλειστηριασμών και να βγουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να δημιουργηθεί πίεση στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε ολική αδυναμία εξυπηρέτησης.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του θεσμού της εξωδικαστικής διευθέτησης αναμένεται να φέρει στα γκισέ των τραπεζών μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη. Κάποιοι εξ αυτών, που δεν θα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νόμο, είναι πιθανόν να δεχθούν να συζητήσουν ρύθμιση μερικής άφεσης χρέους.

Τα νέα προγράμματα άφεσης χρέους προσφέρονται, τόσο σε νοικοκυριά με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση, όσο και μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στα μεν στεγαστικά προτείνεται διαχωρισμός του δανείου (split balance) σε δύο μέρη, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ενυπόθηκου ακινήτου. Εφόσον ο δανειολήπτης αποδεχθεί τη ρύθμιση, αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει σε βάθος ετών το μέρος του δανείου, που αντιστοιχεί στην τρέχουσα εμπορική αξία. Το υπόλοιπο «παγώνει» και εφόσον εξοφληθεί το εξυπηρετούμενο μέρος του δανείου διαγράφεται.

Για παράδειγμα, για στεγαστικό δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου 280 χιλ. ευρώ, με τρέχουσα αξία του ενυπόθηκου ακινήτου στις 180 χιλ. ευρώ, ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει σε βάθος χρόνου τις 180 χιλ. Όταν το πράξει θα διαγραφεί το υπόλοιπο του δανείου ( 100 χιλ) το οποίο έχει «παγώσει».

Είναι πιθανόν να υπάρχουν ρήτρες τακτικής επανεκτίμησης της εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου, βάσει των οποίων θα αναπροσαρμόζεται το μέρος της οφειλής, που πρέπει να αποπληρωθεί και το σκέλος το οποίο, αρχικά, «παγώνει» και εν συνεχεία διαγράφεται.

Στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες το «δέλεαρ» της διαγραφής μέρους της οφειλής δίνεται, εφόσον αποπληρωθεί το υπόλοιπο, εφάπαξ ή σε ολιγάριθμες δόσεις (σ.σ συνήθως δεν ξεπερνούν τις 10). Το ίδιο ισχύει για καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια και κάρτες.

Για τις τράπεζες είναι κρίσιμο να αυξηθούν οι εισπράξεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ρυθμίζονται προκειμένου να βγει, χωρίς περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, το πλάνο που έχουν καταθέσει στην εποπτική αρχή για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή: http://www.euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tinder for orchard apple tree TV: steps to making it work for you at Christmas

Tinder for orchard apple tree TV: steps to making it work for you at Christmas Discourse: The just belief you could at this point Tinder...

Las 12 superiores apps para encontrar pareja

Las 12 superiores apps para encontrar pareja Creada con el Facebok Connect, ademas permite sincronizar con Instagram desplazandolo hacia el pelo con Spotify. Con la...

Juegos asi como actividades divertidos de septimo categoria citas enamorando chicas

Juegos asi como actividades divertidos de septimo categoria citas enamorando chicas Texto por Erin Schreiner Actualizado en May quince, 2018 multi coloured chalk sticks image...

Κορωνοϊός: 3.739 νέα κρούσματα και 29 θάνατοι – Στους 356 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.739 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 29 θάνατοι, ενώ 356 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!