Αρχική Κόσμος Το Brexit δεν θα είναι απλώς σκληρό, αλλά και δύσκολο

Το Brexit δεν θα είναι απλώς σκληρό, αλλά και δύσκολο

του Charles Grant

Η Theresa May έχει θέσει το σχέδιό της για το Brexit: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, και θα επιδιώξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) με την ΕΕ. Αλλά στις Βρυξέλλες οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ίσως δεν θα πετύχει -είτε επειδή οι συνομιλίες για το Άρθρο 50 θα καταρρεύσουν λόγω διαφωνίας για τα λεφτά, είτε επειδή οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τις μεταβατικές ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στην FTA.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι απαισιόδοξοι επειδή παρατηρούν την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η May από τους σκληροπυρηνικούς για να έχει μια πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις. Βλέπουν περιορισμένη πίεση στην ίδια για ένα πιο ήπιο brexit. Αλλά διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευνοούν ένα λιγότερο-από-πολύ-hard-Brexit: μια πλειοψηφία βουλευτών θέλει να διατηρήσει στενούς εσμούς με την ΕΕ, όπως και τα επιχειρηματικά λόμπι. Και μια οικονομική κρίση (εάν συμβεί), θα μπορούσε να οδηγήσει την κοινή γνώμη μακριά από το να υποστηρίξει μια καθαρή ρήξη.

Στην κυβέρνηση της May, η Downing Street 10 λαμβάνει όλες τις αποφάσεις. Το αρνητικό αυτού του συγκεντρωτισμού είναι ότι η λήψη αποφάσεων μπορεί να καθυστερήσει, και συγκεκριμένες προτάσεις ίσως δοκιμαστούν σε πολύ στενό κύκλο εμπειρογνωμόνων.

Η έκβαση των συνομιλιών για το Brexit θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Είναι κατά κύριο λόγο ενωμένες στο να ακολουθήσουν μια σκληρή γραμμή. Ανήσυχοι για την ενότητα και τη συνοχή της ΕΕ, δεν θέλουν λαϊκιστές ηγέτες να είναι σε θέση να δείξουν την Βρετανία και να πουν: “τα πάνε καλά εκτός της ΕΕ, ας τους ακολουθήσουμε”. Η έξοδος πρέπει να φέρει και ένα τίμημα.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θέλει σε ορισμένα βασικά ζητήματα,α όπως τι είδους ελέγχους μετανάστευσης θα βάλει; Τι είδους ειδική συμφωνία, εάν υπάρξει, θα πρέπει να επιδιώξει για το City του Λονδίνου; Τι τελωνειακές ρυθμίσεις θα ζητήσει; Τι είδους μηχανισμό διαιτησίας ή δικαστηρίου θα ανεχθεί; Και ποιες μεταβατικές ρυθμίσεις θέλει;

Το ισχυρότερο χαρτί της Βρετανίας είναι η συμβολή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η άφιξη του Donald Trump θα μπορούσε να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας στις χώρες της ηπείρου έναν επιπλέον λόγο να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμευμένο. Αλλά εάν η Βρετανία γίνει πολύ φιλική με τον Trump, θα χάσουν την καλή θέληση των κυβερνήσεων της ΕΕ. Τα άλλα χαρτιά της Βρετανίας είναι ασθενέστερα. Θεωρεί το City του Λονδίνου ως ένα ευρωπαϊκό asset που θα πρέπει να τιμηθεί από όλους -αλλά τώρα δεν το βλέπουν έτσι οι 27. Ούτε θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ισχυριστεί ότι από τη στιγμή που οι 27 έχουν πλεόνασμα μαζί του, χρειάζονται μια καλή εμπορική συμφωνία περισσότερο από όσο τη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία εξαρτάται περισσότερο από τις αγορές της ΕΕ παρά το αντίθετο. Τέλος, η απειλή της May να αντιδράσει σε μια κακή συμφωνία, μεταμορφώνοντας τη Βρετανία σε μια υπέρ-φιλελεύθερη οικονομία με χαμηλούς φόρους, στερείται αξιοπιστίας.

Υπάρχουν άλλες τρεις πιθανές εκβάσεις των συνομιλιών για το Brexit: Μια συμφωνία χωρισμού συν μια συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις περιλαμβάνοντας και μια FTA. Μια συμφωνία χωρισμού αλλά καμία συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις, έτσι ώστε η Βρετανία να πρέπει να εξαρτάται από τους κανόνες του ΠΟΕ. Και καμία συμφωνία χωρισμού ή συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις, έτσι ώστε η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νομικό χάος και πρέπει να βασιστεί στους κανόνες του ΠΟΕ.

Μόλις η Βρετανία ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, βρίσκεται σε αδύναμη θέση: πρέπει να αποχωρήσει σε δύο χρόνια, και εαν δεν έχει υπογράψει μια συμφωνία χωρισμού προτού το κάνει, κινδυνεύει με οικονομικό χάος. Επομένως εάν η Βρετανία θέλει μια ημί-αξιοπρεπή συμφωνία, χρειάζεται την καλή θέληση των εταίρων της. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι ευγενικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι. Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια θα πλήξουν την καλή θέληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ό,τι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων, όσο περισσότερο η Βρετανία επιδιώκει να διατηρήσει οικονομικούς και άλλους δεσμούς, τόσο πιο πιθανό είναι οι 27 να της προσφέρουν μια ευνοϊκή συμφωνία.

Ό,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, το Brexit θα είναι σκληρό. Αυτό θα συμβεί διότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι 27, βάζουν τις αρχές και την πολιτική πιο πάνω από τα οικονομικά βέλτιστα αποτελέσματα. Πολύ μακροπρόθεσμα, μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του συνειδητοποιήσουν ότι ένας σκληρός χωρισμός δεν είναι προς όφελος κανενός, οι σοβαροί πολιτικοί θα αρχίσουν να σκέφτονται πώς να εμπλακούν σε στενότερες σχέσεις.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.org.uk/publications/archive/policy-brief/2017/mrs-mays-emerging-deal-brexit-not-just-hard-also-difficult

 

Πηγή: http://www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Βουλή : Συζήτηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής...

Βασίλης Ψάλτης – Alpha Bank: Δημιουργούμε μία νέα Τράπεζα για το Αύριο

Την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ως ο πλέον αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος προόδου και ευημερίας...

Βουλή: Ενημέρωση από τον Χρ. Σταϊκούρα για τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων

Σε αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για τις αποζημιώσεις που έχουν κατευθυνθεί σε πληγέντες από τον «Ιανό» και από τον σεισμό στη Σάμο προχώρησε ο...

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει ελεγχόμενα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!