Αρχική Κόσμος Το όραμα του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Το όραμα του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Το όραμά του για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας λεπτομερώς το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης, αλλά και για τα ζητήματα της άμυνας και του προσφυγικού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, που διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «μια Ευρώπη πιο εύθραυστη από ποτέ είναι σήμερα εκτεθειμένη στα κύματα της παγκοσμιοποίησης» και τόνισε ότι «ο μοναδικός δρόμος που θα διασφαλίσει το μέλλον μας είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα είναι ενωμένη και δημοκρατική».

«Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ αδύναμη, πάρα πολύ αργή, πάρα πολύ αναποτελεσματική» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «δεν έχει επιλογή» εάν θέλει να υπάρχει απέναντι στην Κίνα ή τις ΗΠΑ, αλλά και να αντισταθεί στον «σκοταδισμό» των εθνικιστικών κομμάτων. «Έχουμε ανάγκη και οι ’28’ από μια απλούστερη Ευρώπη, λιγότερο γραφειοκρατική», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος περίμενε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής για να παρουσιάσει το σχέδιό του, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης χωρίς τη στήριξη της ισχυρότερης χώρας της Ε.Ε..

Ο Γάλλος ηγέτης παραδέχθηκε ότι τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων»: «Η Ευρώπη κινείται ήδη σε πολλές ταχύτητες, επομένως να μην φοβόμαστε να το πούμε και να το επιθυμούμε», είπε.

Ακολουθούν οι κυριότερες προτάσεις του Μακρόν, όπως παρουσιάστηκαν στην ομιλία του με τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης»:

Άμυνα

Η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης έως το 2020, ένας κοινός προϋπολογισμός άμυνας και ένα «κοινό δόγμα» δράσης.

Χρειάζεται ακόμη η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα, η διαρθρωμένη συνεργασία σε μόνιμη βάση και η συμπλήρωσή τους από μια «ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης» με στόχο την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Ίδρυση μιας ευρωπαϊκής Ακαδημίας πληροφοριών, μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας., αλλά και σύσταση μιας «κοινής δύναμης πολιτικής προστασίας» που θα προσφέρει βοήθεια ιδίως στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

Μετανάστευση

Σύσταση ενός ευρωπαϊκού Γραφείου ασύλου και μιας ευρωπαϊκής αστυνομίας Συνόρων «με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων μας, την αξιοπρεπή υποδοχή των προσφύγων (…) και την σύντομη επιστροφή των αιτούντων άσυλο που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου».

Στόχος: η επιτάχυνση και εναρμόνιση των διαδικασιών, η σύσταση δικτύων που συνδέονται μεταξύ τους και η έκδοση βιομετρικών και ασφαλών εγγράφων ταυτότητας.

Εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης για τους πρόσφυγες.

Αειφόρος ανάπτυξη

Καθορισμός μιας «δίκαιης τιμής» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατ’ ελάχιστον από 25 έως 30 ευρώ ανά τόνο.

Εφαρμογή ενός βιομηχανικού προγράμματος στήριξης των «καθαρών» οχημάτων και δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (σημεία/δίκτυα επαναφόρτισης, ταχείας φόρτισης).

Σύσταση μιας «κοινής υπηρεσίας ελέγχου» που θα εγγυάται την διατροφική ασφάλεια των Ευρωπαίων.

«Πρέπει να θέσουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς τα σωστά ερωτήματα χωρίς κανένα ταμπού. Άραγε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική προστατεύει τους αγρότες μας και τους καταναλωτές μας; Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Ελπίζω να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για μια νέα κοινή αγροτική πολιτική» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Ψηφιακή επανάσταση

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καινοτομία, που θα χρηματοδοτεί νέα πεδία έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, κατά το πρότυπο της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας ερευνών DARPA, η οποία τη δεκαετία του 1970 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Διαδικτύου.

Η φορολόγηση των επιχειρήσεων ψηφιακού περιεχομένου.

Οικονομική κυριαρχία και κοινωνία

Στόχος να καταστεί η Ευρωζώνη η καρδιά της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης παγκοσμίως. «Μια ανθεκτική οικονομική δύναμη μπορεί να οικοδομηθεί γύρω από το ενιαίο νόμισμα. Μέσω της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ενοποιημένη Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση των κοινών επενδύσεων με την επιβολή φόρων που θα συνδέονται με αυτόν τον προϋπολογισμό.

«Το θεμελιώδες ζήτημα δεν είναι ένας μηχανισμός που με μαγικό τρόπο θα επιλύσει όλα μας τα προβλήματα… το θέμα δεν είναι να καταστήσουμε αμοιβαία τα παλαιότερα χρέη μας ή να επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της μιας ή της άλλης χώρας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η μείωση της ανεργίας που πλήττει έναν στους πέντε νέους Ευρωπαίους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της προϋπολογισμό για να «χρηματοδοτήσει τις κοινές επενδύσεις και να διασφαλίσει την σταθερότητα όταν έρχεται αντιμέτωπη με οικονομικούς κραδασμούς… Ένας προϋπολογισμός μπορεί να λειτουργήσει μέσω της ισχυρής πολιτικής ηγεσίας που θα αναλάβει ένας κοινός υπουργός και μιας σθεναρής κοινοβουλευτικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ίδιος πρότεινε τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. μέσω του καθορισμού κριτηρίων που θα προσεγγίζουν σταδιακά τα κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα. Ο σεβασμός αυτών των κριτηρίων θα αποτελεί, όπως είπε, προϋπόθεση για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια αλληλεγγύης.

Πρότεινε παράλληλα να καθοριστεί το ύψος των ποσοστών φόρου επί των επιχειρήσεων για το 2020 όπως επίσης και το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα προσαρμόζεται στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας. Επιπλέον η πλαισίωση του ανταγωνισμού από το ύψος των κοινωνικών εισφορών.

Τέλος ζήτησε τη θεσμοθέτηση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα διατίθεται για την ανάπτυξη.

Πολιτισμός και γνώση

Κάθε νέος Ευρωπαίος να περάσει τουλάχιστον 6 μήνες σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και κάθε φοιτητής να μιλάει δύο ευρωπαϊκές γλώσσες έως το 2024.

Η ίδρυση ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δικτύων πανεπιστήμιων που θα επιτρέπουν τις σπουδές στο εξωτερικό και την παρακολούθηση μαθημάτων τουλάχιστον δύο γλωσσών.

Δημοκρατία

Για ένα διάστημα έξι μηνών, «δημοκρατικές συνελεύσεις», συζητήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο επί κοινών θεμάτων για κάθε χώρα της Ε.Ε., θα διοργανωθούν το 2018 σε όποια χώρα της Ε.Ε. το επιθυμεί με στόχο να οριστεί ο οδικός χάρτης του μέλλοντος.

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω υπερεθνικών ψηφοδελτίων, από το 2019, εκμεταλλευόμενοι τον αριθμό των απερχόμενων Βρετανών βουλευτών.

Το 2024 το 50% του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλέγεται από αυτά τα υπερεθνικά ψηφοδέλτια.

Η Ευρώπη το 2024

«Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη που είναι απλούστερη, περισσότερο διαφανής, λιγότερο γραφειοκρατική. Απλή, αποτελεσματική, προστατευτική, η ενιαία αγορά θα πρέπει να εξελιχθεί σε χώρο σύγκλισης παρά ανταγωνισμού» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή 30 μελών, σαν κάθε χώρα να πρέπει να έχει τα δικά της μέλη». «Δεν έχει νόημα και δεν αντικατοπτρίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Μια Επιτροπή 15 μελών πρέπει να είναι ο στόχος μας» πρόσθεσε.

Γαλλογερμανικός άξονας

«Γιατί να μην θέσουμε στόχο έως το 2024 να ενσωματώσουμε πλήρως τις αγορές μας εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες στις εταιρείες μας, από το εταιρικό δίκαιο έως το πτωχευτικό δίκαιο;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο Βερολίνο ενώ για την Άγκελα Μέρκελ είπε: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες για την Ευρώπη και γνωρίζω τη δέσμευσή της στην Ευρώπη. Προτείνω στη Γερμανία μια νέα συμμαχία. Δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, όχι αμέσως, αλλά θα συζητάμε τα πάντα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Langmate-Chatta unitamente giapponesi 17+. Piu in la 1,5 milioni di utenti per complesso il puro hanno precisamente trovato amici e collaboratore di equivoco della...

Langmate-Chatta unitamente giapponesi 17+. Piu in la 1,5 milioni di utenti per complesso il puro hanno precisamente trovato amici e collaboratore di equivoco della...

Γεωργιάδης: Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου

Στην εκτίμηση ότι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προχώρησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε, μάλιστα,...

Mouvement concernant les babouches Nike chez Spartoo” Reveil Sans Aucun Frais Supplementaires !

Mouvement concernant les babouches Nike chez Spartoo" Reveil Sans Aucun Frais Supplementaires ! six% en compagnie de promotion et puis Grace a Spartoo liberalite"...

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Δίχτυ ασφαλείας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!