Αρχική Πολιτική Το ψέμα του Σαμαρά: 5+1 φορές που αποδέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» (βίντεο)

Το ψέμα του Σαμαρά: 5+1 φορές που αποδέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» (βίντεο)

Ψευδόμενος συνελήφθη ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες μετά το σινιάλο που έδωσε για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το ονοματολογικό.

Κινούμενος στην πεπατημένη του 1992 όταν και υποδαύλιζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαζόμενος υπέρ των συλλαλητηρίων, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να επαναλάβει τις προ 26 ετών υπόγειες πρωτοβουλίες του με μία μείζονα ειδοποιό διαφορά.

Αυτή τη φορά δεν είναι τόσο ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα πρέπει να ανησυχεί από την όσμωση με πρόσχημα το Σκοπιανό όσο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με λίγα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει τα δόντια του και απειλεί να ρίξει έναν δεύτερο Μητσοτάκη, σηκώνοντας τη ρομφαία του «Μακεδονομάχου».

Πέραν ωστόσο των σεναρίων που έχουν διακινηθεί στο παρελθόν για τα πραγματικά αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1992, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έστησε την πολιτική του καριέρα πάνω στο όνομα των Σκοπίων, αποδεικνύεται πως ουδεμία πραγματική σπουδή έχει για το ζήτημα.

Και τούτο, γιατί μπορεί χθες συνεργάτες του να χαρακτήριζαν «ανιστόρητους» τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, «καθώς τις δηλώσεις αυτές είχε κάνει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος», ωστόσο η σπασμωδική αντίδραση του γραφείου του είναι αν μη τι άλλο αστεία.

Επί ποιου Πρωθυπουργού οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα σε μία τριετία αποδέχθηκαν ρητά μία λύση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία»; Ο κ. Σαμαράς δε γνώριζε με ποιες θέσεις προσέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών του στα διεθνή fora και τον ΟΗΕ;

Και ακόμα και εάν δεχθεί κανείς ότι δε γνώριζε, πράγμα το οποίο τον καθιστά ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 7 Ιουλίου του 2012 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη βάση των οποίων πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνησή του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις, όπως είναι επισήμως αναρτημένες στο υπουργείο Εξωτερικών

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

«Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)» (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Εκτύπωση Επικαιρότητα – Πρώτο Θέμα Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012

«Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).» (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (Ν. Υόρκη, 27.09.13) Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013

«Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα.» (εδώ το σχετικό link)

Παρουσίαση προτεραιοτήτων ελληνικής Προεδρίας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Βρυξέλλες, 20.01.2014) Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014

«Η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης/20ής Δεκεμβρίου 2013 και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Δεκεμβρίου. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου είμαι έτοιμος τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά θα επισκεφτώ και τα Σκόπια, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση, και θα έχουμε την ευκαιρία για συζητήσεις ανάμεσα στην Προεδρία του Συμβουλίου και στην κυβέρνηση της πΓΔΜ.
Έχω ήδη συναντηθεί δύο φορές από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου με τον ομόλογό μου της πΓΔΜ και στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, έχω συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση, τον κ. Ahmeti, και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική θέση είναι μετριοπαθής και υπεύθυνη. Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σεβόμαστε τη διαδικασία του ΟΗΕ, αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τον ρόλο του κ. Nimetz, είμαστε σε στενή επαφή μαζί του, αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση. Είναι η περιβόητη έννοια του erga omnes. Ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση». (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Σάββατο, 27.09.2014) Σάββατο, 27 Σεπτέμβριος 2014

Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Matthew Nimetz, και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes». (εδώ το σχετικό link)

Και φυσικά, πέραν των πέντε αυτών φορών που υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά τάχθηκαν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ευκρινώς τις προθέσεις του στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Μανώλη Κοττάκη το 2009:

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή τους στις 28 Νοεμβρίου 2009, είχε αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια erga omnes σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή. Μόνο που οι κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή συμπεριελάμβαναν τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία, όπως έχει αποκαλυφθεί.

Η υπενθύμιση αυτή προς τον ελληνικό λαό είναι κορυφαίας σημασίας, διότι το τελευταίο διάστημα μια μερίδα της δεξιάς τελεί σε ανεξέλεγκτη πατριδοκαπηλία και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «πρόμαχος» του ονόματος «Μακεδονία», ενώ είναι η ίδια δεξιά που είχε συμφωνήσει να δώσει το όνομα πριν μια δεκαετία.

Ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 δήλωνε:

«Στο θέμα των Σκοπίων έχει βάλει ο Καραμανλής κόκκινες γραμμές. Είμαι μαζί με αυτές τις κόκκινες γραμμές, όμως, διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από τις κόκκινες γραμμές, εν όψει του ότι, όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή, ‘’πάρτε τα’’, γιατί τότε ο άλλος ξεκινά να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ τα δέχομαι. Ξεκινά παρακάτω. Τι είναι η ‘’κόκκινη’’ γραμμή που ενδιαφέρει;

»Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους, και στο εσωτερικό, και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των διεθνών οργανισμών.

»Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος erga omnes. Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να το δεχθούν, δηλαδή, την λεγόμενη Συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν.

»Και είπα αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχτούν και την αλλάξουν να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω…».

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Mπάιντεν: Δεν είναι στο τραπέζι η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας «δεν είναι στο τραπέζι», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας σε...

Κορωνοϊός – 5.899 νέα κρούσματα και 81 θάνατοι – Στους 709 οι διασωληνωνέμοι

Σε 5.899 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 81 θάνατοι. Παράλληλα, σε 709 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που και η Αχαϊα και το Ηράκλειο αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία. Συγκεκριμένα, το λε

Συνάντηση προέδρου ΕΒΕΑ με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα...

Μητσοτάκης – Πούτιν: Ενισχύονται οι σχέσεις των δύο χωρών – Τι είπαν Τουρκία, Ανατ. Μεσόγειο, ενέργεια

Τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και σε ένα ευρύ φάσμα τομέων επιβεβαίωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!