Αρχική Uncategorized Το υπ. Παιδείας κόβει το σχολείο στα παιδιά των στρατιωτικών (!!!)

Το υπ. Παιδείας κόβει το σχολείο στα παιδιά των στρατιωτικών (!!!)

Ανάστατα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη φοίτηση των τέκνων τους, αφού οι προθεσμίες εγγραφής λήγουν πολύ πριν από την ολοκλήρωση των μεταθέσεών τους σε νέες μονάδες

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Η βάσανος των μεταθέσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε και μαζί τα προβλήματα που αφορούν τόσο τα έξοδα μιας μετακόμισης όσο και την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία.
Ειδικά για το δεύτερο θέμα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μεριμνήσει σχετικά, προκειμένου να καλύπτονται τα παιδιά των στρατιωτικών που λαμβάνουν μεταθέσεις πέραν της 15ης Ιουνίου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων αδυνατούν να βρουν ένα πιο ευέλικτο σύστημα, έτσι ώστε μέχρι και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τη φετινή χρονιά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των μαθητών για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και για την πρώτη τάξη του δημοτικού θα γίνουν αποκλειστικά από 1η έως 20 Μαΐου, ενώ οι εγγραφές των μαθητών στις άλλες βαθμίδες των σχολικών μονάδων της χώρας πραγματοποιούνται συνήθως από την 1η έως και τη 15η Ιουνίου.

Ασφυκτικό πλαίσιο

Το χρονικό αυτό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ασφυκτικό, ειδικά για την πρώτη κατηγορία των μαθητών, αφού μόνο ορισμένες κατηγορίες στρατιωτικών, κυρίως οι αξιωματικοί, είναι αυτοί που γνωρίζουν μέχρι τις 20 Μαΐου αν θα πάρουν μετάθεση και πού. Εξαίρεση αποτελούν οι ανώτατοι αξιωματικοί, που μετά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις ξέρουν πού θα τοποθετηθούν.

Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καταφεύγουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να τρέχουν με την ψυχή στο στόμα να προλάβουν τις ημερομηνίες ή να κάνουν χρήση κάποιας ανοχής που δείχνουν τα σχολεία στις περιοχές της παραμεθορίου, όπου υπάρχει έντονο το στρατιωτικό στοιχείο. Σημειώνεται πως οι ένστολοι έχουν να τακτοποιήσουν επίσης τα της μετακίνησής τους, όπως και τις διαδικασίες της συνυπηρέτησης, αν ο σύζυγος ή η σύζυγος εργάζεται στο Δημόσιο.

Σε μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των ενστόλων η εγγραφή των μαθητών να γίνεται με μια περίοδο χάριτος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) έστειλε στο υπουργείο Παιδείας σχετική επιστολή. «Οπως γνωρίζετε, οι μεταθέσεις των στρατιωτικών για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών κοινοποιούνται στα στελέχη που είναι υπό μετάθεση λίγο διάστημα πριν αυτές πραγματοποιηθούν, κατά την περίοδο του καλοκαιριού» επισημαίνει η ΠΟΕΣ και ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των ημερομηνιών εγγραφής των παιδιών των υπό μετάθεση υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις στελεχών, για να διευκολυνθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προσαρμογής στον νέο τόπο υπηρεσίας.

Το νέο σύστημα μεταθέσεων που εφαρμόζουν τα Επιτελεία είναι μεν πιο αξιοκρατικό, λόγω των μορίων, είναι όμως και πιο χρονοβόρο, αφού θα πρέπει να υπολογιστούν τα μόρια, να δημοσιοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν ενστάσεις.
Οι ενστάσεις προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις και μπορεί η ανακοίνωση των μεταθέσεων να γίνει ακόμη και στο τέλος Αυγούστου. Εκεί αρχίζει ο μεγάλος πονοκέφαλος. Ηδη σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα έξοδα επιβαρύνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κόστος

Η αναζήτηση στέγης, αν δεν βρουν κατάλυμα σε κάποια από τα στρατιωτικά οικήματα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το κόστος όταν η σύζυγος ή ο σύζυγος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον στρατιωτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκάζεται η οικογένεια να διατηρεί δύο σπίτια.

Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, αλλά και τα Γενικά Επιτελεία έχουν κάνει κάποιες σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα στέγασης των στρατιωτικών που πρέπει να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες πέραν του τόπου μόνιμης διαμονής τους, αλλά αυτό υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμη. Οι συνεχείς μεταθέσεις (αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια να περιοριστούν στις απαραίτητες) είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι νέοι διστάζουν να μπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Δυσαρέσκεια από τους ΕΠ.ΟΠ.

Με την Τουρκία να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση για κατάργηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και να απειλεί να «πνίξει» τα ελληνικά νησιά με χιλιάδες νέους πρόσφυγες, το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος» και αποφεύγει να λάβει απόφαση επέκτασης της επιχείρησης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών και στην περιοχή των Δωδεκανήσων, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Η στάση της Συμμαχίας όσον αφορά το Μεταναστευτικό και η υιοθέτηση της τουρκικής αξίωσης για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Λήμνου, που οδήγησε σε απόσυρση της Ελλάδας και ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης, προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα.
Η Αγκυρα πιέζει με κάθε τρόπο να αποσυρθεί εντελώς η νατοϊκή δύναμη από το Αιγαίο προκειμένου να «ξεδιπλώσει» όλες τις αξιώσεις της εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και ανενόχλητη να συνεχίζει τη μεταφορά «καραβιών» μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποτελεί ανάχωμα στη διοχέτευση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά, όπως είχε συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των περιπολιών στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα αναλαμβανόταν πρωτοβουλία από τη Συμμαχία προκειμένου να επεκταθεί η επιχείρηση και στο νότιο Αρχιπέλαγος, όπου με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Κάτι τέτοιο επρόκειτο να αποφασιστεί τον Ιανουάριο, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έχει γίνει.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η Συμμαχία, για να αποφύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στην ένταση που υπάρχει μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, κωλυσιεργεί όσον αφορά την απόφαση επέκτασης της επιχείρησης. Προσθέτουν δε ότι και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών και ειδικά της Γερμανίας για την οικονομική και στρατιωτική συνδρομή τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ωστόσο επισημαίνουν ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη κρίνεται αναγκαία όσο η Αγκυρα απειλεί να «βουλιάξει» τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μακρόν – Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και...

Σταϊκούρας για κορωνοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Τι είπε για τη φορολογική πολιτική

Για τα μέτρα στήριξης, τη φορολογική πολιτική και τις μειώσεις φόρων, αλλά και για τη ΔΕΗ μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Οικονομικών,...

Αρνητές εμβολίου – Δικογραφίες για τέσσερις ιστοσελίδες και έξι λογαριασμούς στα social media

«Λαβράκια» έβγαλε η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ιστοσελίδες στο διαδίκτυο οι οποίες παρακινούσαν σε ανυπακοή κατά των μέτρων της πανδημίας και διέδιδαν fake news...

Άσκηση «Παρμενίων 21»-Στις 11:00 θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!