Αρχική Έρευνα Το τυρί - υπερτροφή που συμβάλλει στη μακροζωία

Το τυρί – υπερτροφή που συμβάλλει στη μακροζωία

Αν το τυρί είναι για σας μία ένοχη απόλαυση, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε, αρκεί να επιλέγετε το κατάλληλο.

Οι επιστήμονες βρήκαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα προβιοτικό που υπάρχει σε ένα είδος τυριού και την μακροζωία!

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στη ζύμωση του ελβετικού τυριού Emmental, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

emental

Επίσης βακτήρια που υπάρχουν σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορεί να βελτιώνουν τα σημάδια γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ.

Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σκουλήκια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μηχανισμοί μπορεί να βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Το τυρί Emmental περιέχει το βακτήριο Propionibacterium freudenreichii το οποίο βρέθηκε ότι παρατείνει τη ζωή των σκουληκιών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο βακτήριο μετατρέπει το γαλακτικό οξύ -την ένωση που προκαλεί καύση των μυών- σε τρεις άλλες ουσίες, το οξικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα.

Το οξικό και το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσία του εντέρου.

Επιπλέον, συγκεκριμένα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, όπως τα Weissella koreensis και W. cibaria, παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών και βελτίωσαν τους δείκτες γήρανσης.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό παρατείνει τη διάρκεια ζωής λόγω της μείωσης της απόκρισης του στρες στον οργανισμό και της αντιφλεγμονώδους επίδρασης που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Το βακτήριο P. freudenreichii είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία ζύμωσης που δίνει στο ελβετικό τυρί την ξεχωριστή του γεύση, αλλά και για το σχηματισμό των τρυπών.

Η ένταση της γεύσης και το μέγεθος των τρυπών είναι αλληλένδετα: όσο μεγαλύτερες είναι οι τρύπες, τόσο εντονότερη είναι η γεύση του τυριού.

Κατά την ζύμωση, τα βακτήρια καταναλώνουν γαλακτικό οξύ και απελευθερώνουν φυσαλίδες αερίου διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι φυσαλίδες αέρα παγιδεύονται στο φλοιό του τυριού και σταδιακά σχηματίζουν τις τρύπες.

Τα τυροκομεία μπορούν να ελέγχουν το μέγεθος των τρυπών αλλάζοντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ζύμωσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Οι 8 υπερτροφές της μακροζωίας

Η αντιγηραντική δράση του σεξ – Ποια είναι η «συνιστώμενη» συχνότητα

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Β. Ψάλτης: Σε θέση ισχύος η Alpha Bank – Ολοκληρώθηκε το carve out στην Cepal

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού της Σχεδίου, η Alpha Bank ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας...

Ρύθμιση οφειλών της πανδημίας σε 120 δόσεις – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών...

Πέτσας για το lockdown: Οι ημερομηνίες δεν βοηθούν – Θα χρειαστεί λίγος χρόνος

Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν,...

ΔΝΤ: Στο 5,7% η ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021 – Βιώσιμο το χρέος

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9,5% το 2020, καθώς και ανάκαμψη κατά 5,7% το 2021 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!