Αρχική Πολιτική Το τριήμερο της... τροπολογίας

Το τριήμερο της… τροπολογίας

Εν μέσω αντιδράσεων από φοιτητικούς συλλόγους και με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Παιδείας ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την Παρασκευή, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το υπουργείο Παιδείας απέσυρε αμφιλεγόμενη ρύθμιση, την οποία ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Παράθυρο» για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;», 23.2.2018), που φαίνεται ότι συγκρουόταν με το άρθρο 16 ενώ άνοιγε και τον δρόμο για τη λειτουργία ΑΕΙ από διεθνείς οργανισμούς που θα χορηγούσαν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια ιδρύματα της Ελλάδας.

Η ρύθμιση δημιουργούσε ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα που παρείχε σε «διεθνείς» οργανισμούς με έδρα την Αθήνα (όπως o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (EPLO) του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη) να δίνουν τίτλους αυτοδικαίως ισότιμους προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς το υπουργείο θα καταθέσει ερώτημα προς το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η «πέτρα του σκανδάλου»

Ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις και για τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και σχετίζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Το ζήτημα αφορά την τοποθέτηση της Ελένη Γιαννακοπούλου, ενός προσώπου που συγκεντρώνει τα πυρά πολλών υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού («Διευθύνουσα σύμβουλος με το “έτσι θέλω” κάποιων», «Εφ.Συν.» 1.11.2017).

Η Ελένη Γιαννακοπούλου, για την οποία εκκρεμούν υποθέσεις διερεύνησης για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους της στον ΕΟΠΠΕΠ, τοποθετήθηκε στη θέση τον Μάιο του 2017. Ωστόσο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 25/10/2017, της ζητούσε να επιστρέψει στην οργανική της θέση, στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ενώ από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι, αν και είχε τοποθετηθεί στον ΕΟΠΠΕΠ από τον Μάιο του 2017, έκανε αίτημα απόσπασης από την υπηρεσία της (τη ΓΓΑΕ) μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αίτημα το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε.

Με την τροπολογία της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να «καλύπτει» νομοθετικά το θέμα του διορισμού της Ε. Γιαννακοπούλου καθώς αυτός έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

«Το υπουργείο Παιδείας ομολόγησε. Γνώριζε ότι η τοποθέτηση της κας Ελένης Γιαννακοπούλου ως διευθύνουσας συμβούλου ήταν κάτι μεταξύ παράτυπης και παράνομης και ήρθε σήμερα με φωτογραφική τροπολογία να διορθώσει την “παρατυπία”.

Αναλαμβάνει, λοιπόν, το υπουργείο την ευθύνη των τοποθετήσεών του και βροντοφωνάζει ότι τόσο καιρό εν γνώση του παρανομούσε» αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΠΠΕΠ.

Ωστόσο αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη τροπολογία, στον αέρα θα βρίσκονταν δεκάδες αποφάσεις που είχαν την υπογραφή της, κάτι που το υπουργείο Παιδείας δεν ήταν διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να επιτρέψει.

Και κατά Μπαξεβανάκη

Καταγγελτική για τον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη ήταν και η ανακοίνωση εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι αναφέρουν για τη διευθύντρια πως προκειμένου να διοριστεί υπέγραψε ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι είχε ολοκληρωθεί η απόσπαση από τη θέση στην οποία υπηρετούσε και για το γεγονός ότι δεν είχε καμιά οικονομική συναλλαγή με τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ είχε ενεργή οικονομική σχέση με τον Οργανισμό και τους μητρικούς του φορείς από το 2007 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι δύο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (Ο. Ντριβάλας και Γ. Χριστόπουλος), η Γιαννακοπούλου, με την οποία πολλοί υπάλληλοι έχουν νομικές διενέξεις, αρνήθηκε να εξετάσει τουλάχιστον επί δύο μήνες συγκεκριμένη καταγγελία της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία.

«Από τη στιγμή του διορισμού της έχει εξαπολυθεί μια ακατανόητη επίθεση στο πρόσωπο της κας Γιαννακοπούλου. Θεωρώ αστείο και παράδοξο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασχολούνται με τον διορισμό ενός διευθυντή, που είναι απόφαση του υπουργού. Δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή της κας Γιαννακοπούλου με τον ΕΟΠΠΕΠ μετά τον διορισμό της. Της καταβλήθηκαν μέσα στο 2017 οφειλές που υπήρχαν πριν από κάποια έτη.

Οσο για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τον κανονισμό λειτουργίας, αυτές σχετίζονται με τη θέσπιση ασυμβίβαστου σχετικά με μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Το Σάββατο, παρουσία του υπουργού Κ. Γαβρόγλου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συγκρότηση της 15μελούς Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος θα οριστεί ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, και σε θέση αντιπροέδρου θα τοποθετηθεί ο πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.

Oι φοιτητές στα Προπύλαια

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Οσο για τους φοιτητές, σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σήμερα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, «κόντρα στην κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων και ιδρυμάτων, την υποχρηματοδότηση, την υποταγή των σχολών στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που παραμένουν και ενισχύονται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για κυρώσεις στην Τουρκία

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου...

Παραδίδει σκυτάλη η Τουλουπάκη – Την Πέμπτη η στελέχωση της υπερεισαγγελίας διαφθοράς

Την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία, δηλαδή το τμήμα Οικονομικού...

Στουρνάρας: Μεγαλύτερη ύφεση το 2020 – Aισιοδοξία για το εμβόλιο – Ευκαιρία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Το νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας...

Η Ιαπωνία εγκαινιάζει προηγμένο δορυφόρο με τεχνολογία λέιζερ

Η εκτόξευση του δορυφόρου δεν μεταδόθηκε ζωντανά λόγω της ευαίσθητης φύσης της τεχνολογίας λέιζερ. Ένας ιαπωνικός δορυφόρος που μεταφέρει τεχνολογία λέιζερ εκτοξεύτηκε στο διάστημα την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!