Αρχική Κόσμος Το σχόλια του διεθνή Τύπου για τις εκλογές στην Ελλάδα

Το σχόλια του διεθνή Τύπου για τις εκλογές στην Ελλάδα

Για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σήμερα, η οποία οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, τέσσερις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του.

Reuters: Απροσδόκητα σοβαρό το εκλογικό χτύπημα που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα απροσδόκητα σοβαρό εκλογικό χτύπημα για το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να μην εξαντλήσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός που λήγει τον Οκτώβριο.
Αυτό σχολιάζει το πρακτορείιο Reuters, εκτιμώντας ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στις 30 Ιουνίου.
Τα αποτελέσματα για την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έναντι της Νέας Δημοκρατίας με σχεδόν 9 μονάδες διαφορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε την ελληνική πολιτική σκηνή με μια πλατφόρμα αντι-λιτότητας πριν από έξι χρόνια, αλλά στη συνέχεια απογοήτευσε καθώς χρειάστηκε επιβάλει περικοπές στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης το 2015.
Τότε, ο Τσίπρας αναγκάστηκε σε ένα επώδυνο πακέτο διάσωσης, αντιμετωπίζοντας την επιλογή της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σε αυτό το πακέτο, η κυβέρνηση του εισήγαγε σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές συντάξεων.
Ωστόσο, το πιο καταστροφικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συμφωνία που έκανε για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.
Η απόφαση του Τσίπρα να φέρει εις πέρας μια συμφωνία που τερμάτιζε μια διαφωνία ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία, μπορεί να κέρδισε πόντους στους ευρωπαίους εταίρους του, αλλά αποδείχθηκε βαθιά αντιδημοφιλής σε πολλούς Έλληνες.
Ο εταίρος του συνασπισμού, ο Πάνος Καμμένος, αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, προκαλώντας μια ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, την οποία όμως ο Τσίπρας κέρδισε άνετα.
Για τους περισσότερους Έλληνες, όμως, η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας είναι μια ιδιοποίηση της ελληνικής κληρονομιάς από τον μικρό γείτονα.
Ανεξάρτητα από αυτό, ο Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία αλλαγής ονόματος τον Ιούνιο, στις όχθες της λίμνης Πρεσπών, που συνορεύει με την Αλβανία, την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Bloomberg: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναβάλλουν, για την ώρα, τη σύγκρουση με τους θεσμούς για τα νέα μέτρα Τσίπρα

Η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη μια συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει το Bloomberg.
Οι νέες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 30 Ιουνίου, αφού ο 44χρονος αριστερός ηγέτης παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν των προσδοκιών του.
Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε νίκη με περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι ο τελικός πολιτικός επιζών από την πρωτοφανή οικονομική κρίση της χώρας, αλλά θα έχει πολύ δύσκολο έργο για να παραμείνει στο παιχνίδι μετά από έναν τέτοιο αγώνα.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είδε τον εαυτό του να φτάνει στην εξουσία το 2015, καθώς οδήγησε το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης σε σύγκρουση με τους πιστωτές του.
Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού ο ίδιος ο Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας.
Αυτή η κίνηση έχει σηκώσει μια κόκκινη σημαία για τους δανειολήπτες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Βέβαια, οι εθνικές εκλογές θα αναβάλουν κάθε σύγκρουση με τους πιστωτές – για τώρα.
Η Νέα Δημοκρατία, η οποία πιθανότατα θα διαμορφώσει την επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τις τροπολογίες που ο Τσίπρας κατέθετε όλο αυτό το διάστημα και υποσχέθηκε στους Έλληνες μέχρι το 2020.

Wall Street Journal: Σε πρόωρες εκλογές η Ελλάδα – Μεγάλο πλήγμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Πρόωρες εκλογές ήταν το… αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία μεταφέρει το κλίμα από την Ελλάδα.
Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Αλλά κάλεσε απροσδόκητα σε εθνικές εκλογές, αφού το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη βαρύτατη ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το αποτέλεσμα δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα ξεφύγω από τη μάχη», πρόσθεσε.
Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε περίπου το 33,3% των ψήφων, πολύ πιο μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ που έλανε περίπου το 23,9% των ψήφων, και είναι ισχυρά φαβορί για να κερδίσει εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών την επόμενη Κυριακή και θα ζητήσει τη λύση του κοινοβουλίου.
Η πιο πιθανή ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές είναι η 30η Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα λαϊκιστικό κίνημα με ρίζες στην αντικαπιταλιστική διαμαρτυρία, βρέθηκε στην εξουσία το 2015 κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης της Ελλάδας.
Το κόμμα αμφισβήτησε τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως προϋπόθεση για τα δάνεια διάσωσης.
Όμως οι πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για να αποφύγει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, πετυχαίνοντας τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους των πιστωτών, κυρίως αυξάνοντας τους φόρους σε επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν επιβλαβείς για την ανάπτυξη.
Γι’ αυτό και η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο εύθραυστη στην ευρωζώνη.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Τσίπρας κέρδισε τη στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμφωνώντας ένα νέο όνομα με την βόρεια γείτονα της Ελλάδας, την πΓΔΜ, σε αντάλλαγμα την προσχώρηση της μικρής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Όμως οι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν πολύ για τη χώρα που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία, καθώς φέρει ένα όνομα με ρίζες στην Ελλάδα.
Ο συμβιβασμός για την ονομασία της πΓΔΜ έβλαψε πολιτικά τον Τσίπρα, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αντιτάχθηκε στη συμφωνία ονόματος, ωφελήθηκε, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου κατάφερε να κερδίσει κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες σε πολλές περιοχές.
«Είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής έδειξαν επίσης ότι το κεντροαριστερό κόμμα, Κίνημα Αλλαγής, έρχεται τρίτο με περίπου 7,2% των ψήφων, το ΚΚΕ έλαβε το 5,8% των ψήφων και η Χρυσή Αυγή έλαβε περίπου 4,9%.
Ένα από τα πολλά νέα κόμματα της Ελλάδας, το MeRA25 – το οποίο ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης – κυμάνθηκε κοντά στο όριο του 3% για να κερδίσει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Süddeutsche Zeitung: «Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα χάνει την πλειοψηφία»

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, αναφέρει σήμερα η Süddeutsche Zeitung.
Μόλις λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής του.
Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα του εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη τότε «όλα είναι ανοιχτά», τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, σαν να ανακοίνωνε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, πολύ πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 20 Οκτωβρίου».
Στην Ελλάδα ενδέχεται να επαναληφθούν όσα συνέβησαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014.
Εν μέσω κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε νικήσει με 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά την Νέα Δημοκρατία στηριζόμενος σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική.
Την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε προσφυγή στις κάλπες.
Τελικά οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με μεγάλη διαφορά».

Bild: «Έτσι ψήφισε η Ελλάδα»

«Για πρώτη φορά από το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα», αναφέρει η Bild.
Στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα ήρθε δεύτερο. Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα βρέθηκαν το συνταξιοδοτικό, οι φοροελαφρύνσεις και το μεταναστευτικό.»

Die Zeit: Οι ευρωεκλογές προκάλεσαν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, η διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit τιτλοφορεί άρθρο της «Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο.
Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές ήταν το κακό αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, μιας και ο λαός με τη ψήφο του έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται πια τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί προς όφελος της χώρας του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build Their hotness achieve increases in the event that you posting information that that top...

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Γ. Στουρνάρας στα Νέα – Ερχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!