ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γνωστός ρεπόρτερ μιλάει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» και αποκαλύπτει για πρώτη φορά κρυφές πτυχές της υπόθεσης, συνομιλίες με Γιαννουσάκη, Μαρινάκη και Καμμένο

Μια επίσκεψη του εφοπλιστή Bαγγέλη Μαρινάκη στο σπίτι του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για τη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, με συμμετοχή του προφυλακισμένου Γιαννουσάκη. Οι προσπάθειες του δημοσιογράφου να επικοινωνήσει και να ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Μία επιστολή-βόμβα με αποκαλύψεις για τη συμμορία λαθρεμπόρων καυσίμων και ναρκωτικών, με παραλήπτες τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Ένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, που έσπευσε στον Κορυδαλλό, για να πιέσει τον Γιαννουσάκη να αλλάξει την κατάθεσή του!Σε αυτές και άλλες πολλές συγκλονιστικές αποκαλύψεις προχωράει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, σε μια συνέντευξη που μού έδωσε στο σπίτι του το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Σας την παρουσιάζω, όπως την κατέγραψε το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο…

Πώς «μπήκες» δημοσιογραφικά σε αυτήν την ιστορία, με εμπλοκή του Πάνου Καμμένου, του Βαγγέλη Μαρινάκη, του φυλακισμένου Ευθύμη Γιαννουσάκη; Και μέχρι πού έχεις φτάσει την έρευνά σου;

Είχα την πληροφορία ότι υπάρχει μία υπόθεση σχετική με παράνομη διακίνηση καυσίμων και «μαύρου» χρήματος στην Εισαγγελία Πειραιά, με πιθανή εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε αυτήν. Αυτό έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Ψάχνοντας δημοσιογραφικά την πληροφορία, έφτασα στον Μάκη Γιαννουσάκη, που ήταν κρατούμενος στις φυλακές.

Εσύ από πού τον ήξερες αυτόν και πήγες ξαφνικά να τον ρωτήσεις για τον Μαρινάκη;

Δεν τον γνώριζα. Δεν είχα ιδέα ποιος είναι. Ό,τι είχα μάθει ήταν από το ρεπορτάζ για τον «Noor 1».

Και πώς έγινε η επαφή μαζί του;

Ο Γιαννουσάκης ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, για λόγους προστασίας του. Εγώ, σε αυτήν τη φυλακή είμαι χορηγός για τα κρατούμενα παιδιά, τους πάω ρούχα, βιβλία κ.λπ. Όταν με είδε λοιπόν, μου τηλεφώνησε. Του είπα αμέσως ότι τον ψάχνω, αλλά τον άκουσα επιφυλακτικό απέναντί μου. Ακολούθησε δεύτερο και τρίτο τηλεφώνημα και ύστερα άρχισε να ανοίγεται και να μου μιλάει. Μου είπε πώς γινόταν η κομπίνα με το πετρέλαιο, πώς έφερναν τα «μαύρα» λεφτά στην Ελλάδα και μετά μου αποκάλυψε πως ο ίδιος έδωσε την πληροφορία και πιάστηκε στο αεροδρόμιο ο άνθρωπος που μετέφερε τα «μαύρα»…

Πώς ακριβώς ήταν μπλεγμένος ο Γιαννουσάκης στη διακίνηση καυσίμων και μπορούσε να ξέρει πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα;

Ο Γιαννουσάκης είχε φύγει από την Ελλάδα για να βρει την τύχη του στα Εμιράτα. Εκεί, άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο πετρελαίου, στην αρχή με ένα μικρό καράβι, αλλά μετά προχώρησε και χώθηκε για τα καλά στη διακίνηση καυσίμων. Στη φυλακή βρέθηκε γιατί ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε ναρκωτικά στη χώρα μας με το πλοίο «Noor 1», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Γιαννουσάκης, μετά από τέσσερα πέντε τηλεφωνήματα, αρχίζει να σου λέει διάφορες ιστορίες…

Τον Δεκέμβριο του 2016, ξεκίνησε να μου λέει πράγματα για το λαθρεμπόριο, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στον Μαρινάκη.

Τις συνομιλίες σου με τον Γιαννουσάκη τις ηχογραφούσες;

Στην αρχή όχι. Όταν μου έσκασε το παραμύθι ότι το πρόβλημα δεν ήταν η παράνομη διακίνηση πετρελαίου αλλά το εμπόριο ναρκωτικών, αμέσως τον ρώτησα «τι σχέση έχει ο Μαρινάκης με ναρκωτικά;» και η απάντησή τους ήταν: «Κι όμως. Έχει σχέση». Έπαθα σοκ κι αμέσως άρχισα να γράφω τις επικοινωνίες μας.

«Στην ερώτησή μου “από ποιον κινδυνεύει η οικογένειά σου» μου απάντησε “από τον Μαρινάκη”»

Τον ενημέρωσες ότι τον καταγράφεις;

Του είπα «από εδώ και πέρα πρέπει να γράφω ό,τι λέμε, γιατί αλλιώς θα σε πιάσουνε εσένα μαλάκα κι εμένα θα με περάσουν για παλαβό που λέω ό,τι μου κατέβει». Η αντίδρασή του ήταν «εντάξει, εφόσον θα τα βγάλεις στη Zougla αργότερα. Με όλα αυτά που θα δώσω σε σένα, όχι μόνο είμαι προστατευμένος αλλά μπορεί να τύχω και των ευεργετημάτων για όσους συνεργάζονται και να με αφήσουν ελεύθερο για να μπορέσω να ζήσω μακριά και να είναι ασφαλές το παιδί μου». Στην ερώτησή μου «από ποιον κινδυνεύει η οικογένειά σου», μου απάντησε «από τον Μαρινάκη», και όταν επέμεινα λέγοντάς του «γιατί το πιστεύεις αυτό;» υποστήριξε ότι «μέσα στη φυλακή που είμαι, ο Μαρινάκης με προστατεύει».

Σου διευκρίνισε τι είδους προστασία και για ποιο λόγο του παρείχε ο Μαρινάκης στη φυλακή;

Μου είπε μόνο ότι «αν μάθει πως εγώ μιλάω και αποκαλύπτω τι έχει συμβεί, θα κινδυνεύσει και η ζωή μου και η οικογένειά μου».

 

Η επιστολή Γιαννουσάκη προς τον υπουργό Άμυνας και και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι ενέργειες που έγιναν

«Ο Καμμένος δεν είχε σχέση με όλη αυτή την ιστορία»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος, πότε και με ποιον τρόπο μπαίνει στην ιστορία αυτή;

Ο Καμμένος δεν είχε καμία σχέση με την ιστορία αυτή. Το μόνο που είχε συμβεί ήταν ότι είχε λάβει μία επιστολή από άγνωστο αποστολέα, η οποία ξεκινούσε με την προσφώνηση «Κύριε υπουργέ» και στη συνέχεια έδινε πληροφορίες για «τη συμμορία» που κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων και εμπόριο ναρκωτικών. Στο τέλος ο επιστολογράφος κατέληγε «κύριε υπουργέ, σας καθιστώ υπεύθυνο, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τον τόπο από αυτούς».

Την ίδια ακριβώς επιστολή είχα λάβει κι εγώ. Δεν ήξερα όμως σε ποιον «υπουργό αναφερόταν, γιατί δεν αναφερόταν ούτε το όνομά του, ούτε το υπουργείο του. Αρχές Ιανουαρίου 2017, άρχισα να ψάχνω να βρω ποιος μπορεί να ήταν ο παραλήπτης υπουργός, ξεκινώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Όταν διαπίστωσα πως δεν ήταν αυτός, τηλεφώνησα στον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο μας δένει και μία φιλική σχέση και τον ρώτησα. Στην αρχή μού τα μάσαγε… Όταν όμως του διάβασα την επιστολή που είχα στα χέρια μου, μου αποκάλυψε πως είχε λάβει την ίδια, ανώνυμα, αλλά δεν είχε κάνει κάτι για την υπόθεση.

Και τότε εσύ είπες στον Καμμένο για την επικοινωνία σου με τον Γιαννουσάκη και τα όσα ισχυριζόταν;

Το βράδυ που ο Γιαννουσάκης μου αποκάλυψε ότι ο Μαρινάκης εμπλέκεται στην υπόθεση, μου είπε επίσης, πολύ αγριεμένος, ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του η γυναίκα του και του είχε πει ότι παρακολουθούσαν την ίδια κάποιοι Τούρκοι μέσω facebook. «Γι’ αυτήν την ιστορία έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους επτά άνθρωποι και φοβάμαι ότι οι επόμενοι θα είμαστε εγώ, η γυναίκα μου και το παιδί μου», είπε και για τον λόγο αυτό «δεν θα βοηθήσω άλλο, δεν θα καταθέσω στοιχεία, ούτε θα δώσω σε σένα άλλες πληροφορίες, γιατί θα διαρρεύσουν στα μέσα ενημέρωσης και θα μας σκοτώσουν όλους, έτσι απροστάτευτο που με άφησαν». Τον ρώτησα αμέσως ποιοι τον άφησαν απροστάτευτο. «Άπαντες», ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε και μετά μου τόνισε ότι «οι εισαγγελείς δεν μου δίνουν την προστασία που πρέπει, νιώθω σαν να με θέλουν όλοι νεκρό και σε καθιστώ υπεύθυνο». Επειδή δεν είχα επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τηλεφώνησα αμέσως στον Καμμένο κι εκείνος, με τη σειρά του, κάλεσε τον Γιαννουσάκη στο κινητό του. Άκουσα όλη τη συζήτηση σε ανοιχτή ακρόαση. Αυτό που του είπε ο Καμμένος ήταν «από εμένα θα έχεις όλη την προστασία που χρειάζεσαι, αρκεί να πεις την αλήθεια. Θα καταθέσεις επισήμως όσα ξέρεις, κι εγώ θα μεριμνήσω ώστε η κυβέρνηση να προστατεύσει το παιδί σου και τη γυναίκα σου». Αυτά του είπε εκείνο το βράδυ ο Καμμένος και στη συνέχεια είχαν 2-3 επαφές ακόμη. Εμένα ο Καμμένος μου είπε ότι βρήκε τον υπουργό Δικαιοσύνης και θα πήγαινε επιτόπου εισαγγελέας στη φυλακή.

Η ώρα που έγινε αυτό, 23.30 τη νύχτα, προκαλεί εντύπωση πάντως. Γιατί δεν πήγε την άλλη μέρα, νωρίς το πρωί;

Για να μην το πάρουν χαμπάρι οι άλλοι κρατούμενοι και καρφώσουν ότι ο Γιαννουσάκης μιλάει στη Δικαιοσύνη για το «Noor 1». Από τη στιγμή που ο ίδιος επέμενε ότι κινδυνεύει η ζωή του, νομίζω πως το σωστό ήταν αυτό που έγινε. Να μη χαθεί χρόνος, αλλά να γίνει βράδυ η κατάθεσή του.

Άρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, μαθαίνει για πρώτη φορά τι συμβαίνει με τον Γιαννουσάκη εκείνη τη νύχτα μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Καμμένος;

Όχι. Είχα επισκεφθεί προσωπικά τον κ. Κοντονή στο γραφείο του και τον είχα ενημερώσει. Γνώριζε τι γινόταν με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη, αλλά όλα κυλούσαν αργά, με τη γνωστή ταχύτητα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να κινηθούν ακόμη και για την προστασία του Μαρινάκη, για να μη διασύρεται το όνομά του. Τελικά, ο κ. Κοντονής ενεργοποιήθηκε το βράδυ που του τηλεφώνησε ο Καμμένος, στέλνοντας την προϊσταμένη της Εισαγγελίας να πάρει κατάθεση από τον Γιαννουσάκη τον περασμένο Γενάρη.

Νυχτιάτικα… Και με τον υπουργό Άμυνας να επικοινωνεί συνεχώς με τον κρατούμενο, μέχρι να φτάσει η εισαγγελέας στη φυλακή…

Να σου αποκαλύψω γιατί έγιναν οι επικοινωνίες αυτές. Μέσα στη βιασύνη, το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε την εισαγγελέα να πάρει κατάθεση στον Κορυδαλλό, ενώ ο κρατούμενος βρισκόταν ακόμη στις φυλακές του Αυλώνα. Λόγω αυτού του μπερδέματος, είχε πάει 1 μετά τα μεσάνυχτα η ώρα και ο Γιαννουσάκης νόμιζε ότι τον κορόιδεψε ο Καμμένος. Με έπαιρνε συνεχώς στο τηλέφωνο έξαλλος, λέγοντάς μου ότι περίμενε την επίσκεψης της εισαγγελέως, αλλά εισαγγελέα δεν έβλεπε. Αυτός είναι ο λόγος που επικοινώνησε ξανά μαζί του ο Καμμένος, για να τον καθησυχάσει ότι κανένας δεν τον κοροϊδεύει, αλλά έχει γίνει ένα λάθος, γι’ αυτό και καθυστερεί η διαδικασία. Για τον ίδιο λόγο, έφτασε η ώρα 3 το πρωί για να ολοκληρωθεί η συνάντηση εισαγγελλέως- Γιαννουσάκη. Και θέλω να επισημάνω ότι την επόμενη μέρα το πρωί, η Ασφάλεια ανέλαβε τη φύλαξη του σπιτιού όπου ζει η οικογένεια του κρατούμενου.

Δεν είδαμε, όμως, να βγαίνει κάτι ουσιαστικό από όλη αυτήν τη φασαρία της μεταμεσονύχτιας κατάθεσης μέσα από τη φυλακή…

Διαφωνώ. Μπορεί στην κατάθεσή του να μην είπε τίποτα, αφού ήξερε καλά ότι οι καταθέσεις «περπατάνε» και φτάνουν σε δημοσιογράφους που τις βγάζουν στη δημοσιότητα, έδωσε όμως στοιχεία. Εμβάσματα λογαριασμών που φέρονται να σχετίζονται με εταιρίες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τι άλλο ήθελες να δώσει;

 

«Δικαιοσύνη και Οικονομική Αστυνομία έχουν πολλά ντοκουμέντα στα χέρια τους»

Αυτήν τη στιγμή, η Δικαιοσύνη έχει στην κατοχή της ντοκουμέντα που ενοχοποιούν κι άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση;

Βέβαια! Όπως τα έχω κι εγώ και η Οικονομική Αστυνομία, γιατί υπάρχει κι αλλού εμπλοκή.

Δίνεις την εντύπωση ότι έχεις ανοιχτό μέτωπο με τον κ. Μαρινάκη.

Λάθος. Μου τηλεφώνησε και ίδιος ο Μαρινάκης και με ρώτησε «τι έχεις εναντίον μου;». Και του απάντησα πως ό,τι μπορεί να έχω εναντίον του θα το μάθει εγκαίρως, γιατί έτσι απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία. Γι’ αυτόν το λόγο του μετέφερα τις πληροφορίες που είχα και τον ενέπλεκαν σε μία βρώμικη υπόθεση. Μου ζήτησε να συναντηθούμε από κοντά, αλλά αρνήθηκα.

«Είπα στον Μαρινάκη ότι την προηγούμενη φορά που ήρθε σπίτι μου και μιλήσαμε, έβαλε αμέσως μετά τον εκδότη των ‘‘Παραπολιτικών’’, τον Κουρτάκη, να γράψει στην εφημερίδα σας ότι του ζήτησα 10 εκατ. ευρώ για να στήσουμε σταθμό»

Ο λόγος;

Τον λόγο τον εξήγησε και σε εκείνον. Του είπα «την προηγούμενη φορά που ήρθες σπίτι μου μαζί με την γυναίκα σου και μιλήσαμε, έβαλες αμέσως μετά τον εκδότη των ‘‘Παραπολιτικών’’, τον Κουρτάκη, να γράψει στην εφημερίδα σας ότι σου ζήτησα 10 εκατ. ευρώ για να στήσουμε σταθμό». Γέλασε και μου είπε ότι αυτά είναι κόλπα των δημοσιογράφων.

Δηλαδή, έχει έρθει στο σπίτι σου ο κ. Μαρινάκης;

Ναι, εδώ που είμαστε τώρα καθόμαστε. Όταν ξεκίνησα τις αποκαλύψεις στο Zougla.gr. Και βγήκε μετά ο Κουρτάκης κι έγραψε αυτήν την κουβέντα για μένα. Εσύ που με ξέρεις χρόνια, ξέρεις πόσες επιταγές επιχειρηματιών έχω κάψει σε τασάκια μέσα στο σπίτι μου.

Τελικά, για την υπόθεση «Νoor 1», ξαναβρεθήκατε με τον κ. Μαρινάκη;

Όχι. Γιατί όπως είπα και στον ίδιο «αν βρεθούμε μπορεί να μου βγάλετε ότι αυτήν τη φορά ζήτησα 50 εκατ. και στην επόμενη συνάντησή μας 100». Θα τον συναντήσω εάν θέλει, αφού βγει όλο το ρεπορτάζ για το «Noor 1» στο Zougla.gr. Του είπα, όμως, να στείλει όποιον άνθρωπό του επιθυμεί για να του δείξω τα στοιχεία που έχω και θα δημοσιοποιήσω. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, έλαβα από τον Μαρινάκη τα έγγραφα που δείχνουν ότι είχε πράγματι στείλει χρήματα στον Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι, συνολικού ύψους 2,1 εκατομ. ευρώ, τα οποία όπως μου εξήγησε προορίζονταν για πετρελεύσεις των πλοίων του.

Έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, ένα μεγάλο πολιτικό θέμα…

Ναι, γιατί πετάχτηκε στη μέση η Νέα Δημοκρατία και επιτίθεται κατά του Καμμένου. Για μένα ο Πάνος Καμμένος σε αυτήν την ιστορία είναι λεβέντης και μάγκας. Στην περίπτωση του «Noor 1», έβγαλε το κοστούμι του υπουργού, σήκωσε το τηλέφωνο και είπε στον Γιαννουσάκη «εδώ είμαι εγώ για να σε προστατεύσω εσένα και την οικογένειά σου, αλλά θέλω να πεις την αλήθεια».

Ο Γιαννουσάκης, όμως, τώρα λέει άλλα.

Αναμενόμενο ήταν! Στη συνέντευξη που μου έχει δώσει ακούγεται κάποια στιγμή να μου λέει «αν όλα αυτά βγουν πρόωρα στη δημοσιότητα πριν εγώ διασφαλισθώ, θα αναγκαστώ να τα διαψεύσω και να μηνύσω και τις ανακριτικές αρχές».

Γιατί;

Γιατί έχει δώσει στο Λιμενικό μυστικές καταθέσεις. Και αναρωτιούνται τώρα στη Ν.Δ. γιατί βγήκε και τα διέψευσε όλα. Γιατί νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού του, της γυναίκας του και του ίδιου. Αυτή είναι η απάντηση.

 

Ο ρόλος πρώην υπουργού της Ν.Δ.

Πιστεύεις ότι έχει γίνει και κάποια συναλλαγή για να κάνει πίσω ο Γιαννουσάκης;

Σαφώς και έχει γίνει.

Πού πιστεύεις ότι θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία;

Από τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, είμαι βέβαιος ότι θα πάει μακριά η υπόθεση. Θα βγουν και πολιτικά πρόσωπα σε λίγο.

Υπάρχει υπουργός της Ν.Δ. ο οποίος ζήτησε από τον Γιαννουσάκη να αλλάξει τις καταθέσεις του. Εγώ θα συνεχίσω τις αποκαλύψεις. Ξέρεις πώς γίνεται η δημοσιογραφική δουλειά σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα στοιχεία έρχονται σαν ρουλεμάν, το ένα φέρνει το άλλο. Θα βγουν φοβερά πράγματα στην επιφάνεια, που θα σοκάρουν το πανελλήνιο.

Πηγή: Κυριακάτικη Εφημερίδα