Αρχική Κόσμος Το "ρεκόρ" της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ την παραμονή της Πρωτομαγιάς, στην Γερμανία

Το “ρεκόρ” της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ την παραμονή της Πρωτομαγιάς, στην Γερμανία

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germany-renewable-energy-record-coal-nuclear-power-energiewende-low-carbon-goals-a7719006.html

Η “είδηση” είναι από ένα Σαββατοκύριακο τον περασμένο Μάϊο, αλλά είπα να την αναφέρω και να την αναλύσω λιγάκι, εν όψει της επόμενης ανάρτησης που αφορά στην ηλεκτροδότηση και το γενικότερο αφήγημα ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ στην Γερμανία.  Το ρεκόρ ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ ήταν ρεκόρ μεταβλητής ηλεκτροδότησης από συμβατικές μονάδες — πλην μονάδων αερίου που δούλευαν σταθερά.  Ακόμα και εάν έκλειναν για τις λίγες ώρες τις συμβατικές τους μονάδες, θα έπρεπε αμέσως να τις ξανανάψουν…

Η εφημερίδα αναφέρει πραγματικό περιστατικό την περασμένη παραμονή Πρωτομαγιάς του 2017 στην Γερμανία. Μια μέρα με πολύ ήλιο και πολύ αέρα, και ο αέρας κράτησε για 2-3 μέρες και όπως φαίνεται και από την “Independent” διαφημίστηκε σαν επίτευγμα.

Το περιστατικό φαίνεται σε αυτήν την εξαιρετική (και επίσημη) ιστοσελίδα που δείχνει την πρόοδο της μετάβασης της Γερμανίας σε περισσότερη ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ:

Την Κυριακή 30/4/2017 και Δευτέρα 1/5/2017 είχε πολύ ήλιο (με κίτρινο στην πάνω αριστερά εικόνα) και πολύ αέρα (με μπλε χρώμα, επίσης πάνω αριστερά), ιδίως την νύχτα, στην Γερμανία. Η Γερμανία είναι γεμάτη αιολικά και φ/β (θα το δούμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην επόμενη ανάρτηση) και όταν φυσάει και έχει ήλιο, παράγει πολύ ρεύμα από τα αιολικά και τα φ/β της.  Όπως δείχνει και το παραπάνω διάγραμμα (μεγαλώνει με κλικ), όσο είχε ήλιο και φυσούσε η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ πλησίασε την ζήτηση (την ροζ γραμμή, πάνω αριστερά).
Μειώθηκε η παραγωγή από λιγνίτη, πυρηνικά και λιθάνθρακα (όχι από αέριο) (πάνω δεξιά).  Αυξήθηκαν οι “εξαγωγές” προς γειτονικές χώρες (κάτω αριστερά) και μηδενίστηκε η χοντρική τιμή του ρεύματος (αυτό που πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί) για αρκετές ώρες (κάτω δεξιά). Η μηδενισμένη τιμή χοντρικής δεν σημαίνει και μηδενισμένη τιμή λιανικής, αφού η λιανική επιβαρύνεται μόνιμα με τέλη υπέρ ΑΠΕ, τέλη διασυνδέσεων και λοιπούς φόρους.

 

 

Πάντως, από το μεσημέρι της 29ης/4 υπήρχε πολύ ρεύμα από φωτοβολταϊκά και αιολικά. Η ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα και υδροηλεκτρικά είναι σχετικά σταθερή.  Μια μικρή παρατήρηση είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή είναι σχεδόν πάντα πάνω από την κατανάλωση, δηλαδή μονίμως “εξάγουν” ρεύμα. Όπως θα δούμε παρακάτω, και έχω πει στο παρελθόν και θα αναφέρω και στην επόμενη ανάρτηση, αυτό το “πλεόνασμα” είναι συνδεδεμένο με τις πολλές ΑΠΕ.

Όσο είχε πολύ ήλιο και πολύ αέρα, οι Γερμανοί μείωσαν κατά πολύ τον λιγνίτη, σχεδόν εντελώς τον λιθάνθρακα, λίγο τα πυρηνικά και σχεδόν καθόλου το φυσικό αέριο. ‘Όπως θα δούμε αύριο-μεθαύριο, η Γερμανία καίει περισσότερο αέριο από ότι παλαιότερα, αλλά δεν το καίει για μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή. Δεν γνωρίζω τον λόγο για αυτό, εικάζω ότι έχει σχέση με την βιωσιμότητα των μονάδων αερίου, ή τα συμβόλαια προμηθείας αερίου, ή δημόσια πειράματα εξισορρόπησης του δικτύου, αλλά όχι με αέριο, ή …δεν ξέρω.

Το παραπάνω δείχνει α) πώς η συνολική ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ ανέβηκε πρόσκαιρα σε μεγάλο ποσοστό της ζήτησης, μειώθηκε η χοντρική τιμή του ρεύματος και αυξήθηκαν οι “εξαγωγές” (με μηδενική την χοντρική τιμή) σε γειτονικές χώρες, με πρώτο προορισμό πάντα την υδροηλεκτρική Αυστρία. Οι “εξαγωγές” (και εισαγωγές) που δείχνει αναλυτικά η ιστοσελίδα είναι σε διαφορετική κλίμακα και για αυτό τις προσάρμοσα περίπου στην κλίμακα της ηλεκτροπαραγωγής για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις (σε όσους δεν διαβάζουν τους αριθμούς…)

Εάν τώρα δείτε τα ίδια στοιχεία, από την ίδια ιστοσελίδα, για λίγο μεγαλύτερη χρονική περίοδο (πχ από 19/4/17 μέχρι 1/5/17 θα δείτε ότι το περιστατικό είναι βασικά περισσότερο αέρας και ήλιος σε δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Σαν να λέμε, ιδανικός καιρός για ιστιοπλοΐα.

Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε αυτή περίπου την παρουσίαση αλλά για όλο το 2016.  Να προαναγγείλω ότι το κόστος για τους καταναλωτές είναι πάντα στα ύψη και οι εκπομπές CO2 επίσης, αν και, με αυξημένο αέριο σε σχέση με λιθάνθρακα και λιγνίτη, λογικά θα πρέπει να μειώνονται.

Θυμίζω ότι η Γερμανία εξάγει το 70-80% των αιολικών και φωτοβολταϊκών και άλλων μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζει.   Επιφανείς Γερμανοί σε αυτόν τον ενεργειακό/κατασκευαστικό κλάδο έχουν πει ότι ενεργειακά αυτά τα πράγματα είναι λίγο παλαβά, αλλά τουλάχιστον εξάγουν καμμιά ανεμογεννήτρια!

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον τομέα υγείας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των...

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με δράσεις που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και θα αξιολογούνται τακτικά για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους,...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση για τις επενδύσεις αναπτυξιακών νόμων πριν το 2004

Παράταση για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 1982, 1987 και 1990 και για τα οποία οι επιχειρήσεις...

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στον δρόμο Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, με θύμα 19χρονο, σημειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στον επαρχιακό δρόμο Ξηροχωρίου- Νέας Φιλαδέλφειας, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!