Αρχική Βιβλιοπαρουσίαση ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΣ

ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΣ

 

Κοπεγχάγη, 2001: Το «φοβερό παιδί» των μαθη­ματικών Αργύρης Στρουλιάρης γνωρίζει τον ιδιο­φυή συνάδελφο του Νικόλα Παπαπέτρου. Τους ενώνει ένα επί δεκαετίες άλυτο πρόβλημα της Θε­ωρίας Ομάδων: ο γρίφος της ενισχυμένης εικασίας των Κόνγουεϊ-Νόρτον.

Κάιρο, Φεβρουάριος 2016:0 Καθηγητής Στρου­λιάρης, σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ανακοινώνει την απόδειξή του. Το θεώρημά του φέρνει επανάστα­ση στα μαθηματικά. Το Σύμπαν, στα μάτια των επι­στημόνων, είναι πλέον εντελώς διαφορετικό. Ο Αρ­γύρης Στρουλιάρης γίνεται διάσημος. Η πατρότητα της απόδειξης είναι όλη δική του – ή μήπως όχι;

Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2016: Η δολο­φονία του Στρουλιάρη στο σπίτι του, στην Καλαμα­ριά, σοκάρει το Πανελλήνιο και ανάβει φωτιές στο μυαλό του αστυνόμου Λόντσα.

Κέιμπριτζ, 25 Σεπτεμβρίου 2016:0 Ιταλόίάπω- νας μαθηματικός Κέιγκο Τανιμούρο, συνεργάτης των δύο φίλων μαθηματικών, ξεψυχά σε ένα αυτο­κινητιστικό δυστύχημα αδιευκρίνιστων αιτίων.

Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2016:0 Καθηγη­τής Παπαπέτρου τινάζει τα μυαλά του στον αέρα· δίπλα στο περίστροφο βρίσκεται ένα τσαλακωμένο χαρτί μ’ ένα παράξενο γεωμετρικό σχήμα.

Ο αστυνόμος Γιάννης Λόντσας κατέβασε την τε­λευταία γουλιά, λοξοκοίταξε την εκκεντρική μπαρ­γούμαν του Vero, βγήκε στο ψιλόβροχο και πήρε το δρόμο για την Αστυνομική Διεύθυνση, στον Βαρδάρη. Το ουίσκι αργοκυλούσε γλυκά στο αίμα του – εκλιπαρούσε, η λύση στον μυστηριώδη φόνο να κρύβεται πίσω από την απόδειξη μιας εικασίας.

Μια πιθανότητα που δεν έπρεπε να αποκλείσει. Και το πιο τραγικό: ο συλλογισμός του δολοφόνου έκα­νε να αναδυθεί από μέσα του ένα μυστικό που χρό­νια πάλευε να θάψει στα τρίσβαθα της ψυχής του. Έντρομος συνειδητοποίησε τη λογική που τον έκα­νε να σκοτώσει τη γυναίκα του.

Το φθινοπωρινό μεσημέρι της Θεσσαλονίκης πα­ραχώρησε τη θέση του σ’ ένα κρύο λονδρέζικο πρωινό, στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο νεαρός Νεύτωνας αναζητά εκδότη για τη «Μέ­θοδο των Ροών» του σε μια πόλη που προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεγάλη πυρκαγιά και να αναγεν­νηθεί από τις στάχτες της. Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στο κέντρο της ευρωπαϊκής διανόησης, ο διπλωμάτης Λάιμπνιτς, απεσταλμένος ενός Γερμα­νού βαρόνου, προσπαθεί να πείσει τον Γάλλο βα­σιλιά να μην επιτεθεί στην Ολλανδία ενώ παράλ­ληλα δίνει διέξοδο στο μαθηματικό πάθος του με τη συγγραφή του «Απειροστικού Λογισμού» του. Λίγα χρόνια αργότερα οι δυο γίγαντες της διανόη­σης, καθένας ξεχωριστά, δηλώνουν ότι κατέχουν την πατρότητα του Λογισμού, μια μαθηματική ιδέα που έμελλε να αλλάξει τα πάντα στις επιστήμες.

«Πάντα με συνέπαιρναν οι υποθέσεις φόνου με ασυνήθιστα κίνητρα, ωστόσο δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αναλάμβανα να εξιχνιάσω ένα έγκλημα που έμοιαζε με παιχνίδι, στις οδηγίες του οποίου υπήρχε η πιο διάσημη διανοητική τιτανο­μαχία όλων των εποχών. Η πατρότητα της απόδει­ξης ανήκει πάντα σε έναν – ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό: ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύ­τερος τίποτε. Έπρεπε να ντυθώ τα ρούχα τους — να σκεφτώ όπως σκέφτονταν».

 

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέ­χεια πραγματοποίησε μετα­πτυχιακές σπουδές στη Στα­τιστική στο Οικονομικό Πα­νεπιστήμιο Αθηνών και στο ΚβίΙιοΙίεΙ« ΙΙηίνεπίίεΗ: άί ίειινθη του Βελγίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ερευνητικά του ενδιαφέ­ροντα εμπίπτουν η ανάδειξη της συνάφειας των μαθημα­τικών με τις τέχνες, καθώς και διδακτικές προτάσεις που συσχετίζουν τα μαθημα­τικά με την ιστορία τους. Σχετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.

Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Αναμνήσεις Συμμε­τρίας κυκλοφορεί από τις εκ­δόσεις Γαβριηλίδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει του δεύτερου κύματος της  κακοκαιρίας «Ελπίδα», καθώς από αύριο, Δευτέρα...

Νέα Οδός: Ακραία Καιρικά Φαινόμενα τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Η Νέα Οδός, σε συνέχεια της από 20 Ιανουαρίου 2022 ανακοίνωσής της, (Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,) ενημερώνει τους οδηγούς ότι τη Δευτέρα 24/1  προβλέπονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την Αττική. Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των

Εβδομάδα πληρωμών: Τι θα δώσουν υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 28 Ιανουαρίου

Καταβολές άνω των 2,1 δισ. ευρώ σε πάνω από 4 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, την εβδομάδα 24-28 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο θα πληρωθούν, μεταξύ άλλων, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου, καθώς και η οικονομική ενίσχυση όσων εργαζομένων ήταν ενταγμένοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Δεκέμβριο. Ειδικότερα: 1. Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

Οικονόμου: Πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στο ρεύμα

Αβάσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μιλώντας στον «Real Fm» και υποστήριξε ότι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!