Αρχική Uncategorized Το πάρτι της SIEMENS και της INTRACOM με τον ΟΤΕ

Το πάρτι της SIEMENS και της INTRACOM με τον ΟΤΕ

Η “απάτη” του Αττικού δακτυλίου

 

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

 

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 η Ελεύθερη Ώρα παρουσίαζε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, το οποίο είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος της κ. Μάκης Βραχιολίδης! Αυτό το συγκλονιστικό ρεπορτάζ, σήμερα που η δίκη της Siemens των “64άρων” κατηγορουμένων είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Μάλιστα από την στιγμή που ο εξεταζόμενος μάρτυρας κ. Ευάγγελος Σέκερης αναφέρθηκε επανειλημμένως στην “απουσία” από την παρούσα δίκη του κ. Σωκράτη Κόκκαλη!  

Πώς στήθηκε το πάρτι των Siemens – Intracom με τον ΟΤΕ (1981-2007)

Το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός,  έθετε τις βάσεις του στα 1981. Την προηγούμενη ακριβώς χρονιά επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη, ο ΟΤΕ προέβη στη σύναξη σύμβασης με τη Siemens AG και την αμερικανική εταιρεία AT&Τ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η σύμβαση είχε προϋπολογιστικό τίμημα, περίπου 20 εκ. γερμανικά μάρκα, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Γιατί άραγε;
Η απάντηση στο ερώτημα, βρίσκεται στο ότι τη Siemens δεν την εξυπηρετούσε στρατηγικά να έχει ως αντίπαλο δέος και ανταγωνιστή μια άλλη ισχυρή την εποχή εκείνη εταιρεία, την αμερικάνικη  AT&Τ. Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την τότε νέα διοίκηση του ΟΤΕ, που προέκυψε από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, με πρωτεργάτες τον υπουργό Συγκοινωνιών κ. Σήφη Βαλυράκη (κρατήστε το όνομά του Βαλυράκη)  και τον Διοικητή του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα, κατάφερε να “παγώσει” την υλοποίησή της, μέχρις ότου βρέθηκε ως από μηχανής θεός, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που μέχρι τότε προμήθευε τον ΟΤΕ με αμφιβόλου ποιότητας τηλεφωνικές συσκευές και υλικά από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Από το 1988 μέχρι το1992,  την αποκλειστικότητα των εσωτερικών διαγωνισμών του ΟΤΕ αναλαμβάνουν… εργολαβικά η Siemens και η Intracom, μετά μάλιστα την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΥΜ, υπό την πρωτοκαθεδρία της Βάσως Παπανδρέου. Από τότε, Siemens και Intracom ξεκίνησαν ένα πολύχρονο βαλς ή αλλιώς διαπλεκόμενη σχέση!

Έτσι, με τις ευλογίες της Siemens AG δίνεται στον Σωκράτη Κόκκαλη η αντιπροσωπία της Ericson και ευθύς αμέσως αρχίζει το party στον ΟΤΕ,  αρχικά με τις …ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως δε της Οικουμενικής και στη συνέχεια της ΝΔ, μέχρι της πτώσεως της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993!

Προκλητική αβάντα της Siemens στην Intracom

Η Siemens έπαιξε παιχνίδια-σικέ υπέρ της Intracom, ενώ έχασε σκοπίμως διαγωνισμό υπέρ της εταιρείας του Κόκκαλη αλλάζοντας προς τα πάνω την προσφορά της, λίγο πριν το άνοιγμα των φακέλων, ώστε να κερδίσει η Intracom!

Το 1992, πριν από τη διενέργεια του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού 7753/92  (που  κατέληξε σε σύμβαση το 1994, μετά την πτώση Μητσοτάκη – 7430 Siemens – 7440 Intracom), διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, διαγωνισμός για την ψηφιακοποίηση τον νομού Αττικής (Αττικός Δακτύλιος). Το διαγωνισμό κέρδισε (!!!) η Intracom με δεύτερο μειοδότη τη Siemens (το γνωστό ζευγάρι που… χόρευε βαλς). Το έργο ήταν προϋπολογισθείσας αξίας περί τα 65 δις δρχ, από τα οποία τα 29 δις δρχ. ανέλαβε να υλοποιήσει η Siemens με σύμβαση υπεργολάβου. Σχετικό με την υπόθεση είναι το βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, όπου αναφέρονται σημαντικές λεπτομέρειες.

Η Siemens ενώ ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε το διαγωνισμό, τελικά επέλεξε (!!!) να βγει δεύτερη, ανεβάζοντας κατά 0,5% την τιμή στις 6:00 το πρωί, λίγο πριν από το άνοιγμα των προσφορών! Η Siemens έχασε το διαγωνισμό για χάρη του Κόκκαλη, κατόπιν εντολής από τη Γερμανία!
Ο Καραβέλας ανέλαβε να προωθήσει την εντολή στους υφισταμένους του ώστε να αλλάξει η τιμή προς τα πάνω, τόσο όσο χρειαζόταν για να βγει πρώτη η Intracom.
Η Siemens, ουσιαστικά ήταν σαν να κέρδισε… πέναλτι και να το έριξε επίτηδες άουτ για να βγει νικητής στο ματς η η Intracom του Κόκκαλη, προκειμένου να μπορεί να πληρώνεται απ΄ ευθείας από τον ΟΤΕ. Ερχόμενη δεύτερη η Siemens, πήρε το 30% των προμηθειών και μετά χρηματοδότησε τον Κόκκαλη.

Οι συμφωνίες για όλα αυτά, γίνονταν στο γραφείο του Τσουκαλίδη (δεξί χέρι του Κόκκαλη) στο Παλαιό Ψυχικό. Να σημειωθεί ότι ο Τσουκαλίδης ταυτόχρονα ήταν κι επίτιμος πρόξενος της Μολδαβίας!

Αναξιόπιστη κατάθεση Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο κ. Κόκκαλης, είπε πως ο “Αττικός Δακτύλιος” τηλεπικοινωνιών, ήταν το μοναδικό κοινό έργο που έκανε η Intracom με τη Siemens.

Ψέμα το οποίο έχουμε ήδη καταρρίψει και από προηγούμενα δημοσιεύματα. Οι συνεργασίες Intracom-Siemens ήταν πολλές:  Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Μάρτυς (Σωκράτης Κόκκαλης): Υπήρξε ένα κοινό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το λεγόμενο «Δακτύλιος Αττικής». Αυτό το έργο ήταν το εξής: Δημιουργήθηκε ένας δακτύλιος στην Αττική από μεγάλα ψηφιακά κέντρα πάνω στα οποία – όπως ήταν ο δακτύλιος – έπεφταν όλα τα υπάρχοντα και ψηφιακά και αναλογικά. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Ήταν της τάξεως των 160.000.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Κι εκεί, σε αυτό το έργο, έγινε η δική μας συνεργασία με τη SIEMENS, διότι έπεφταν πάνω κέντρα και της ERICSSON και της SIEMENS, οπότε έπρεπε και οι δύο να προσαρμόσουν τις τεχνολογίες τους πάνω στην τεχνολογία του δακτυλίου. Μάλιστα, γι’ αυτό το έργο είχε δοθεί κι ένας έπαινος από την ΕΟΚ, γιατί ήταν έργο που πληρωνόταν ακριβώς με την παράδοση. Υπήρχε, δηλαδή, μία επιτροπή από τις Βρυξέλλες που έκανε τον έλεγχο του έργου, αν έχει προχωρήσει, και έπεφταν τα λεφτά. Σε αυτό το έργο πράγματι είχαμε συνεργαστεί με τη Siemens. Ο κάθε ένας, όμως, αν καταλάβατε, είχε το δικό του κομμάτι. (…). Το σύνολο των συνεργασιών που είχαμε με τη SIEMENS κατά την τελευταία εικοσαετία ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια ήταν στο δακτύλιο. Συνεπώς, ήταν πολύ μικρή η συνεργασία». Όμως, για ποιο “δικό του” κομμάτι μιλάει ο μεγαλοεπιχειρηματίας, όταν από τα έγγραφα της Siemens προκύπτει ότι το έργο προχώρησε με χρηματοδοτήσεις της ίδιας της Siemens και υλικά που του παρέδιδε η γερμανική εταιρεία;

H Siemens …έσβηνε ακόμη και τα χρέη της Intracom προς την ίδια

Την ώρα που ο Ευάγγελος Σέκερης (όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα) πάσχιζε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα της Intracom προς τη Siemens, η διεύθυνση τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας είχε αποφασίσει την προώθηση της Intracom του Κόκκαλη, είτε τρενάροντας την είσπραξη των οφειλομένων από τον Κόκκαλη, είτε διαγράφοντας τα χρέη!

Προφανώς γιατί μέσω αυτής της τακτικής, η Siemens επιτύγχανε ευκολότερα τη διείσδυσή της στα ενδότερα της κρατικής μηχανής.

Ο Ηλίας Γεωργίου ήταν απόλυτα ελαστικός στις οικονομικές υποχρεώσεις της Intracom, ευρισκόμενος σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της.

Αν και επανειλημμένως έγιναν έγγραφα παράπονα από τη γερμανική εταιρεία προς την Intracom, για τις οφειλές της τελευταίας, ο Ηλίας Γεωργίου, έβαζε φρένο στις απαιτήσεις της Siemens. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει η “Ε.Ω. της Κυριακής”, σύμφωνα με το οποίο το απαιτητό ποσό της Siemens από την Intracom, ανερχόταν στο ύψος των 1.340.647.960 δρχ το οποίο με τους τόκους υπερημερίες έφθανε στο 1 δις 700 εκατ. δρχ. Επί του εγγράφου αυτού όμως παρεμβαίνει ο ίδιος ο γενικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος γράφει ιδιοχείρως ότι, η Siemens θα πάρει μόνο τα χρήματα που η Intracom αναγνωρίζει ότι χρωστάει!

Άποψη, φαινομενικά εντελώς αντι-επιχειρηματική. Γιατί είναι δυνατόν επιχειρηματίας να συμφωνεί με το ποσό που θέλει ο οφειλέτης και κρίνει εκείνος ότι του χρωστάει; Ναι, νοείται υπό την έννοια ότι θέλει να συντηρεί στην πιάτσα τον Κόκκαλη ως επιχειρηματικό εταίρο!

Στο επίμαχο έγγραφο προς τα στελέχη της Siemens, αρμοδίων για το θέμα της αποπληρωμής του χρέους της την Intracom, ο κ. Γεωργίου σημείωνε: “Εμείς θα πάρουμε αυτό που αναγνωρίζουν, 850 εκατ. δραχμές και θα τα βρούμε για τα υπόλοιπα”!

Σημερινό συμπέρασμα…

…εν έτει 2017 ποιο είναι; Πως ο Σωκράτης Κόκκαλης και η Intracom, είναι στο απυρόβλητο, γιατί προφανώς κάποιο ισχυρό “χέρι” υπεράνω της Δικαιοσύνης τους προστατεύει. Γι΄ αυτό δεν είναι ούτε καν μάρτυρας στη συγκεκριμένη δίκη ο Σωκράτης Κόκκαλης!

Και πώς είναι δυνατόν η Έδρα, η οποία αποδεικνύει μέχρι τώρα τη βούλησή της για την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης, να έχει ασφαλή κρίση της απόφασής της, χωρίς την κλήτευση του Σωκράτη Κόκκαλη;

Δεν είναι αρκετά όλα τα παραπάνω πού για μια ακόμη φορά δημοσιεύει η Ελεύθερη Ώρα;

Αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, που επαναρχίζει η δίκη της Siemens, εμείς θα δημοσιεύουμε “νέες” – για πολλούς – αποδείξεις του “βρώμικου” παιχνιδιού μεταξύ της Siemens και της Intracom, καθώς επίσης και τον ρόλο που έπαιξε αλλά και την προστασία που παρείχε στον Σωκράτη Κόκκαλη ο πρώην Υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012), που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens, κ. Σήφης Βαλυράκης!!

Σ.σ. στη φωτογραφία βλέπουμε, αριστερά τον Bernhard Dombek, CEO της Siemens AE και προϊστάμενος των Γεωργίου – Καραβέλα (στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο) κατά την υπογραφή Σύμβασης στα γραφεία του ΟΤΕ. Στη δίκη δεν είναι ούτε μάρτυρας.

Δεξιά ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφεντικό της Intracom, δεν είναι ούτε κατηγορούμενος, αλλά ούτε μάρτυρας.

Στο μέσον ο τότε διοικητής του ΟΤΕ και αριστερά του το διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Λάμπρου (δεν είναι ούτε μάρτυρας).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γρ. Δημητριάδης (ΕΕΣΥΠ): Εξαιρετικό το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται – Στόχος η επιτάχυνση της αξιοποίησης των εταιρειών του Δημοσίου

Την πρόθεση του Υπερταμείου να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιριών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικό...

Τέλος στα SMS από τις 14 Μαΐου – Από τις 00:30 η απαγόρευση – Ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά… το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Όπως ανακοίνωσε...

Κορωνοϊός: 2.489 νέα κρούσματα και 70 θάνατοι – Στους 707 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.489 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά το ίδιο διάστημα,...

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!