Επιδεικτικά η “πρώτη φορά αριστερά” έχει προσβάλλει αρκετές φορές την νοημοσύνη των Ελλήνων, αρχής γενομένης με τις νέες της υποσχέσεις για…μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και μία “κοινωνική ανάπτυξη”.

Όλα τα παραπάνω, από κοινού με την προστασία-ανέκδοτο της πρώτης κατοικίας, δεν είναι τίποτα άλλο από προεκλογικές υποσχέσεις.

Για το τι νέο φέρνει ωστόσο η “πρώτη φορά αριστερά” στην Ελλάδα, μας προϊδεάζουν εδώ και πολύ καιρό αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου, με γενικό σύνθημα την αποστροφή του “παλαιού οικονομικού μοντέλου” και την είσοδο στην “νέα Ελλάδα”.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις δεν βρήκε τόσο….μεγάλο το πρόβλημα της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες πλήττονται από αυτήν.

Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του, πρόβαλλε την αντιστοιχία των φόρων της Ελλάδας σε σχέση με την φορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο!

Θυμίζουμε πως σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ΠΑΝΤΟΥ κατά πολύ υψηλότερους φόρους, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονται σε ένα κλίμα γενικής οικονομικής ύφεσης.

Το πιο οδυνηρό πλην αληθινό παράδειγμα δίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις που ασφυκτιούν με:

24% ΦΠΑ
29% φοροςεπιχείρησης
29% προκαταβολή φόρου
15% παραλαβής κερδών από την επιχείρηση (φόρος μερίσματος)
9% φόρο αλληλεγγύης
27% φόρο ασφάλισης

Αυτό όμως στο οποίο επέμεινε ο κ.Τσακαλώτος είναι η «μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει στην Ελλάδα να αφήσει πίσω της το παλιό οικονομικό μοντέλο, δίνοντας βάση σε μία ανάπτυξη που θα “ανταμείβει” την εργατική τάξη και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα».

Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης μιλάει για μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια. 

Δεν συμφωνούμε με την Ν.Δ ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα, διότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται τα νοσοκομεία τους, θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν επενδυτικά προγράμματα. ‘Αρα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πως αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα. Κάποιες μειώσεις των φόρων είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πανάκεια για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρώστιας».

 

Αφού λοιπόν ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας ΔΕΝ βλέπει ως κάτι…απολύτως αναγκαίο την δραστική μείωση των φόρων, περί τίνος νέου οικονομικού μοντέλου μιλάει τόσο ο ίδιος όσο και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση είναι κάτι που ήδη έχει αναγγελθεί και εφαρμόζεται μάλιστα σε αρχικά στάδια: 

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις

Κανείς λοιπόν δεν θα είναι πια “αφεντικό του εαυτού του”, αλλά ένα απλό μέρος σε μία “κοινωνική επιχείρηση” στην οποία δεν θα υπάρχει καμία άλλη αρχή παρά μόνο το κράτος. 

Θυμηθείτε ποιος είναι ο στόχος τους για την σοβιέτ οικονομία της Ελλάδας, την ώρα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες τείνουν να αποτελέσουν είδος προς εξαφάνιση ελέω υψηλών φόρων:

Του Άρη Δημόπουλου