Φέτος το ετήσιο μνημόσυνο των 3000 και πλέον θυμάτων των Κομμουνιστών Κόκκινο Γκουλάγκ του Φενεού θα τελεσθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου τη Κυριακή 16 Ιουλίου, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας. Όταν μιλάμε για την ανθρωποσφαγή που έγινε στον  Φενεό, δεν αναφερόμαστε  μόνο στις εκτελέσεις των κατοίκων της περιοχής που έγιναν  από τις  12 μέχρι τις 18 Ιουλίου 1944 στο βάραθρο στη θέση Κοκοβούνι, 6 χιλιόμετρα από τη μονή του Αγίου Γεωργίου, και στις εκτελέσεις γύρω από τη Μονή. Οι κομμουνιστές «αντάρτες» φάνηκαν στο χωριό Φονιάς, (σημερινό Πανόραμα), τον Ιούνιο του 1943 και τότε έγιναν οι δύο πρώτες εκτελέσεις, «αντιδραστικών» από το Μάτι, (Γκιόζα), στην θέση Τουρκόβρυση.
Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου καταλήφθηκε έκτοτε  από το ΚΚΕ και είχε μετατραπεί σε Κόκκινο Γκουλάγκ, που αποτελούσε τον τελικό σταθμό εκείνων που είχαν χαρακτηρισθεί από τις τοπικές οργανώσεις ως «αντιδραστικοί» και «ανεπιθύμητοι», που σήμαινε ότι έπρεπε να βγουν από τη μέση. Από τον Ιούνιο του 1943 μέχρι τις 19 Ιουνίου 1944, που έκλεισε το Κόκκινο Γκουλάγκ, πέρασαν από το Μοναστήρι 3167 κρατούμενοι από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Ο συνήθης αριθμός των κρατουμένων παρέμενε σταθερός, γύρω στα 400 άτομα.  Από αυτούς, ελάχιστοι διέφυγαν το θάνατο όπως ο Βασίλης Δωρής που τους ξέφυγε πάνω από την Τρύπα. Επομένως οι σφαγμένοι στον Φενεό ήταν τουλάχιστον 3150.

Αρχικά οι εκτελέσεις γινόντουσαν στην χαράδρα του μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου, στο Διάσελο της Ζαρούχλας, στη Μακριά Λάκα της Ζήρειας, και σε  περιοχές γύρω από τα χωριά Καλύβια και Γκούρα. Το βάραθρο στη θέση Κοκοβούνι το χρησιμοποίησαν οι κομμουνιστές τις τελευταίες εβδομάδες και από εκεί, κλιμάκιο ιατροδικαστών από τους  Λουκόπουλο, Φατούρο, Κωνσταντέλο, ανέσυραν από τις 4 Ιουνίου έως τις 15 Ιουνίου 1945 258 πτώματα από τα οποία αναγνωρίστηκαν μόνο 58.
Οι ιατροδικαστές σταμάτησαν διότι ο Μάρτυρας Νικήτας Σαμαρτζής είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 1945 για 260 εκτελέσεις. Προηγουμένως είχαν ανασυρθεί πτώματα από τον Αγγλικό στρατό, χωρίς να υπάρχει στα ελληνικά αρχεία το πρακτικό. Το 1991 μετά από παράκληση συγγενών των θυμάτων πού δεν ανασύρθηκαν, οι σπηλαιολόγοι Παυλίδης και Λελούδας, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ανέσυραν τους σκελετούς 150 ακόμη περίπου νεκρών. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, έγιναν εκτελέσεις γύρω από το Μοναστήρι όπου βρέθηκαν ο ιατρός Γεωργουλόπουλος και τα εξαδέλφια του αλλά και οι καλόγεροι της Μονής.
Είναι λάθος να μιλάμε μόνο για τους εκτελεσμένους στην καταβόθρα και είναι μέγα λάθος να αποδίδουμε τις εκτελέσεις στο ΕΑΜ.
Οι Εκτελέσεις έγιναν με απόφαση του ΚΚΕ και από Κομμουνιστές.
Η επίρριψη της ευθύνης στο ΕΑΜ  ήταν πολιτική του ΚΚΕ.

Σπύρος Χατζάρας

ΠΗΓΗ