Το Κάστρο της Πάτρας είναι ίσως ο τρίτος σημαντικότερος πόλος έλξης των τουριστών που έρχονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Τρίτος πίσω από το Ναό του Αγίου Ανδρέα και την Αχάια Κλάους. 

Είναι και παραμένει ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας, το οποίο λατρεύουν να επισκέπτονται οι τουρίστες και να περιεργάζονται τα τείχη του, ενώ ρωτούν να μάθουν συνεχώς πράγματα γύρω από την ιστορία του, το πώς φτιάχτηκε και από ποιον, αλλά και το γιατί.

Αυτό όμως που αγαπούν περισσότερο από καθετί, είναι να θαυμάζουν την υπέροχη θέα που υπάρχει από εκεί, βλέποντας όλη την πόλη, έτσι όπως απλώνεται αυτή και φτάνει στη θάλασσα του Πατραϊκού. 

Τους αρέσει επίσης πηγαίνοντας προς τα εκεί ή κατεβαίνοντας από το Κάστρο να προχωρούν μέσα από τα στενά της άνω πόλης και να κατευθύνονται προς το κέντρο μέσω αυτών των μονοπατιών, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κάποιο νησί. Σκεφτείτε πόσο περισσότερο θα τους αρέσει όταν γίνουν οι προβλεπόμενες ανανεώσεις των σκαλιών και των μονοπατιών που υπάρχουν εκεί.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Πάτρα και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, αφού η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της άνω και της κάτω πόλης που πρόκειται να γίνει μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, μπορεί να αναδείξει την τουριστική δυναμική της Πάτρας. 

Το Κάστρο της Πάτρας και ο ρόλος του στην ανάπλαση της Άνω Πόλης (pics) Το Κάστρο της Πάτρας και ο ρόλος του στην ανάπλαση της Άνω Πόλης (pics)

Τα δύο τελευταία καλοκαίρια αυτά του 2017 και του 2018, είναι αλήθεια, ότι οι ίδιοι οι τουρίστες και οι επισκέπτες μας θύμισαν ότι η Πάτρα μπορεί να έχει τουριστική δυναμική. Εμείς δεν το βλέπαμε ή το είχαμε ξεχάσει. Είναι καιρός να το θυμηθούμε και ο ρόλος του Κάστρου σε αυτό, ως ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη, θα είναι σημαντικός.

Είναι το σημείο αναφοράς που θα αποτελεί τον ουσιαστικό προορισμό όλων αυτών των μονοπατιών και των δρόμων, των παρεμβάσεων σε τελική ανάλυση που πρόκειται να γίνουν στην άνω πόλη. 

Το Κάστρο της Πάτρας και ο ρόλος του στην ανάπλαση της Άνω Πόλης (pics) Το Κάστρο της Πάτρας και ο ρόλος του στην ανάπλαση της Άνω Πόλης (pics) Το Κάστρο της Πάτρας και ο ρόλος του στην ανάπλαση της Άνω Πόλης (pics)

(Οι φωτογραφίες από το instagram είναι μόνο λίγες από τις πολλές που έχουν ανέβει όλο το καλοκαίρι από τους τουρίστες που επισκέπτονται το Κάστρο).