Αρχική Πολιτική Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας - ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την...

Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας – ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την εθνική ασφάλεια

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε «μάρτυρες» ενός κλιμακούμενου φλερτ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις διαρκείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναμφίβολα, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εν εξελίξει συζητήσεις, καθώς μία ενδεχόμενη ολική ρήξη των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων θα συνεπάγεται μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους Έλληνες κυβερνώντες. Το ίδιο είχε πράξει και πριν από μερικές ημέρες, όταν συνυπέγραψε προτεινόμενο νομοσχέδιο υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το διαπράξει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων, όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες» δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας εκ νέου το στίγμα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

«Μεγάλη επικινδυνότητα για την Ελλάδα»

«Εκτιμώ ότι οι κυβερνήσεις μεσοπρόθεσμα θα δεχθούν αμερικανική πίεση, προκειμένου να δεχθούν τις αμερικανικές βάσεις και να παρέχουν διευκολύνσεις στις ΗΠΑ» επισημαίνει στο Sputnik ο γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Παύλος Χρήστου.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο σενάριο «θα δώσει μεγάλη επικινδυνότητα στον ελληνικό χώρο». Και τι εννοεί μ’ αυτό;

«Το να έρθουν και να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις, σίγουρα δημιουργεί μία κατάσταση που μειώνει την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Άλλωστε, σπεύδει να σημειώσει ότι «κανείς δεν ξέρει πώς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι βάσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθαρίζει ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να παραχωρεί βάσεις σε “τρίτη” χώρα». «Δεν γίνεται να υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ταύτιση μεταξύ δύο χωρών, ώστε να παραχωρούνται εδάφη σε “τρίτη” χώρα».

Σχολιάζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εγκατάστασης νέων αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ο κ. Χρήστου εφιστά την προσοχή:

«Θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και οποιαδήποτε αλλαγή δυνάμεων θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο».

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του Ελληνορωσικού Συνδέσμου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, είναι μία δύναμη ειρήνης, ευστάθειας και ασφάλειας».

Εκφράζει δε, την πεποίθηση ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί ενεργά σε κάποια αντιπαλότητα, δηλαδή δεν πρόκειται να συνταχθεί πλήρως με τα αμερικανικά στρατεύματα». «Και αυτό γίνεται γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να δημιουργεί γέφυρες ειρήνης και όχι αντιπαλότητες».

Πώς αποτιμά το ΚΚΕ τη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ — Ελλάδας

Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με δήλωσή του στο Sputnik, προειδοποιεί ότι η πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν θα «κόψει το βήχα» της αστικής τάξης της Τουρκίας αλλά το αντίθετο. Καλεί επίσης το λαό να μην παραπλανηθεί από τους πανηγυρισμούς και τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η εμπλοκή των ΗΠΑ σε Αιγαίο και Κύπρο, η επιχειρούμενη εδραίωση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στα Βαλκάνια και η επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα όχι μόνο δεν διασφαλίζουν ειρήνη και σταθερότητα «αλλά επιδρούν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, εμπλέκοντας τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες».

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Παπαδάκη στο Sputnik:

«H επίσκεψη Μενέντεζ στην Ελλάδα, η ομολογία του ότι “πότε δεν ήταν στενότερες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας”, τα συγχαρητήρια στον πρέσβη Πάιατ για τα “έργα και ημέρες” του σε Ουκρανία και Ελλάδα προσφέρονται για συμπεράσματα. Δεν μπορούν να παραπλανήσουν το λαό μας οι πανηγυρισμοί, ο εφησυχασμός κι οι κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε Αιγαίο και Κύπρο, την επιχειρούμενη εδραίωση ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, ΕΕ στα Βαλκάνια και με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, σε ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα. Γιατί αυτά όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εξάλειψη των εθνικισμών αλλά επιδρούν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, εμπλέκοντας τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες. Όπως έχει δείξει η ίδια η πείρα των λαών η παραπέρα πρόσδεση με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, η ίδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι όπως λένε “σύνορα της ΕΕ” κάθε άλλο παρά έκοψαν το βήχα στην αστική τάξη της Τουρκίας, το αντίθετο μάλιστα. Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, να ενισχύσει την πάλη του για καμιά αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα κατοχυρώνουν».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας σε Ιμάμογλου: Επίσκεψη μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο

Μήνυμα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος...

Citigroup: Εκτίναξη στο 8,8% της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021 – «Βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες

Η Citi αναθεωρεί αισθητά προς τα πάνω την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο εντυπωσιακό 8,8% (από περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την...

Σταϊκούρας για 11η αξιολόγηση – «Kαρπός σκληρής συστηματικής δουλειάς»

Για ακόμη μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες διεθνώς συνθήκες κάνει λόγο ο...

Κομισιόν – Θετική 11η αξιολόγηση – Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σημάδια ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας, επικροτεί την πρόοδο σε σειρά μεταρρυθμίσεων,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!