Σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 2 παρ στ..το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει το αποκλειστικό εκδοτικό προνόμιο νομίμου χρήματος και στην προκειμένη περίπτωση την δημιουργία κερμάτων και χαρτονομισμάτων. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της ΤτΕ σχετικά με την διαδικασία αυτή αναφέρεται το εξής:
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει τραπεζογραμμάτια ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν ως νόμιμο χρήμα, μετά από έγκριση της ΕΚΤ, και είναι αρμόδια για την κυκλοφορία και διαχείριση των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ στην Ελλάδα.
Φροντίζει για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων ανά αξία, είτε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) είτε από διασυνοριακές χρηματαποστολές, καθώς και για την ασφαλή αποθήκευση, διακίνηση και την επανακυκλοφορία ή την καταστροφή τους. Ακόμη, μεριμνά για τη διασφάλιση απρόσκοπτων συναλλαγών στην αγορά και τον ομαλό εφοδιασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια με τις εκάστοτε αναγκαίες ποσότητες τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, μέσω του δικτύου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται και ελέγχει με μηχανές υψηλής τεχνολογίας το σύνολο των τραπεζογραμματίων και κερμάτων που συγκεντρώνονται από τις συναλλαγές ή κατατίθενται από τα πιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζοντας τόσο την ποιότητα των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων όσο και τη γνησιότητά τους.
Οι εργασίες αυτές εκτελούνται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας, αλλά κυρίως στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού που λειτουργεί από το 2006 στην Αθήνα 
Το οξύμωρο και το φαιδρό της εν λόγω υποθέσεως είναι το γεγονός πως το Ελληνικό δημόσιο και σύμφωνα με την απόφαση του κυρίου χουλιαράκη και με ημερομηνία 12/4/2017 ενέκρινε δαπάνη ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια μεταλλικών δίσκων προκειμένου να δημιουργηθούν κέρματα ευρώ…
Αντί λοιπόν την εν λόγω δαπάνη να την επιβαρυνθεί η ίδια η τράπεζα της Ελλάδος μια και τις έχει παραχωρηθεί το εκδοτικό προνόμιο, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τη ίδια ώρα ο κεντρικός τραπεζίτης επιβάλλει στην εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες ότι πρέπει να βγει στις αγορές και να δανειστεί.
Δηλαδή τι μας λέει ο κεντρικός τραπεζίτης ότι εσύ σαν κράτος πληρώνεις για την δημιουργία του χρήματος αλλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτό εάν το θέλει θα βγεις στις αγορές και να πληρώσεις καπέλο στην κάθε εμπορική τράπεζα που θα αγοράσει το ομόλογο σου η το ΕΓΕΔ..
τελικά ποιο είναι το κρατικό χρέος της εκάστοτε χώρας και τι ακριβώς εξυπηρετεί πέραν την εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος;
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ