Αρχική Κοινωνία Το δικαίωμα επαγγελματιών στη σύνταξη

Το δικαίωμα επαγγελματιών στη σύνταξη

ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος αποσαφηνίζει με παραδείγματα τι χρειάζεται να κάνει κάθε αυτοαπασχολούμενος

Η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι πλέον απαραίτητη για όποιον αυτοαπασχολούμενο θέλει να καταθέσει αίτηση για να λάβει σύνταξη. 

Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ και στην οποία αποσαφηνίζεται πως η σύνταξη γήρατος καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα έπειτα από εκείνο κατά τον οποίο καταθέτει ένας ασφαλισμένος το σχετικό αίτημα. Με τον όρο, όμως, ότι τα δικαιολογητικά τα οποία κατέθεσε είναι πλήρη.
Σε κάθε περίπτωση, έχει έως έξι μήνες για να υποβάλει όλα τα εκκρεμή δικαιολογητικά του. Διαφορετικά, θα ακυρώνεται η αίτησή του. 
Το δικαίωμα στη σύνταξη λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του δικαιούχου. 
Αναλυτικά, η εν λόγω εγκύκλιος προβλέπει για την έναρξη και τη λήξη του δικαιώματος στη σύνταξη (σ.σ.: γήρατος και θανάτου/χηρείας) τα ακόλουθα:

►Σύνταξη λόγω γήρατος
Η σύνταξη λόγω γήρατος αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν, όμως, κατά την ημερομηνία κατάθεσης αυτής της αίτησης δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η έναρξη του δικαιώματος με τα συνεπαγόμενα οικονομικά αποτελέσματα μεταφέρονται στην πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράδειγμα: 
Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης κατατεθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019, ο υποψήφιος συνταξιούχος οφείλει να έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά έως τις 31 Ιουλίου 2018.

►Σύνταξη λόγω θανάτου ή αφάνειας 
Το δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας θανάτου.
Ομως, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης για την αιτία αυτή κατατεθεί πολύ μεταγενέστερα, η έναρξη συνταξιοδότησης δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος πριν από το τέλος του μήνα στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης. Σε καμία δε περίπτωση πριν από την πρώτη μέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας θανάτου. Παράδειγμα:
Εστω ότι η ημερομηνία θανάτου είναι 10/9/2018 και η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου υποβάλλεται στις 15/11/2019. Με αφετηρία το τέλος του μήνα κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης, η έναρξη του δικαιώματος τοποθετείται την 1/12/2018.
Εάν η αίτηση είχε υποβληθεί στις 25/8/2019, ημερομηνία έναρξης θα ήταν η 1/10/2018.

►Λήξη δικαιώματος συνταξιοδότησης 
Το δικαίωμα στη σύνταξη λόγω γήρατος και λόγω θανάτου λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του δικαιούχου.
Ειδικά για το δικαίωμα στη σύνταξη που χορηγείται λόγω θανάτου επιπλέον ορίζεται ότι λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο υφίσταται ένας από τους ακόλουθους λόγους:
• Ο δικαιούχος τελεί γάμο ή συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης.
• Παύει η ανικανότητα προς εργασία, σύμφωνα με νεότερη οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Καταδίκη της Αγκυρας για τα Βαρώσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας...

ΕΜΑ: Πράσινο φως σε εμβόλιο της Moderna για χρήση σε εφήβους

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό εφήβων με το εμβόλιο mRNA της Moderna έδωσε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προς αποτροπή της διασποράς των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Το Σύνταγμα ενώνει, δεν διχάζει – Ατόπημα Μητσοτάκη

Ατόπημα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση του πρωθυπουργού να επικαλεστεί το Σύνταγμα για να απαντήσει στους αντιεμβολιαστές. «Διέπραξε το βαρύτατο ατόπημα να επικαλεστεί το Σύνταγμα...

Παρουσίαση του νέου σύγχρονου κέντρου διαλογής της ACS και βράβευση της εταιρείας στο 4o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

Ο Γενικός Διευθυντής της ACS, Κώστας Μενεγάκης συμμετείχε στο panel ταχυμεταφορών και logistics του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!