Αρχική Διάφορα Το γεµιστό ρολό κιµά

Το γεµιστό ρολό κιµά

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20′
Χρόνος μαγειρέματος:1:15′
Έτοιμο σε:1:35′

Υλικά

Για το ρολό

    • 750γρ. κιµά µοσχαρίσιο
    • 4 φέτες ψωµί µπαγιάτικο, την ψίχα
    • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
    • 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
    • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο και λιωµένο στο γουδί µε λίγο αλάτι
    • 2 αβγά χτυπηµένα ελαφρά
    • 150γρ. µανιτάρια άσπρα σε λεπτές φέτες
    • 150γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριµµένη
    • 3 φέτες προσούτο Ευρυτανίας σε λεπτές λωρίδες
    • 1 κουτ. σούπας κύµινο κοπανισμένο
    • 2 ξυλάκια κανέλας, µικρά
    • 3 φύλλα δάφνης
    • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 500γρ. χυµό ντοµάτας συμπυκνωμένο
    • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 1½ κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά. Ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε δυνατά προσέχοντας να μην σας σβολιάσει η κρέμα. Αφού πήξει η μπεσαμέλ, την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και την αφήνετε να κρυώσει.

Φτιάχνετε το ρολό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρασί μαζί με νερό και μουσκεύετε το ψωµί. Το στύβετε καλά µε τα χέρια. Κρατάτε 1/3 φλιτζανιού από το µίγµα κρασιού-νερού.

Σε µεγάλο µπολ βάζετε τον κιµά, το κρεµµύδι, το σκόρδο, τα αβγά, το στυμμένο ψωµί, το κύµινο, αλάτι, πιπέρι, δύο κουταλιές της σούπας από το λάδι και το µίγµα κρασιού-νερού. Ζυµώνετε τα υλικά καλά µέχρι να γίνουν ένα συµπαγές µίγµα.

Στρώνετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας στον πάγκο και απλώνετε πάνω το µίγµα του κιµά έτσι ώστε να γίνει ένα κοµµάτι 35×35εκ. περίπου. Απλώνετε κατά µήκος στη µέση 1 φλιτζάνι µπεσαµέλ και σκορπίζετε από πάνω τα µανιτάρια, το τυρί και το προσούτο.

∆ιπλώνετε το µίγµα σε ρολό, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν µέσα τη γέμιση. Τυλίγετε τη λαδόκολλα γύρω από το ρολό διπλώνοντας τις άκρες από κάτω και το τοποθετείτε σε πυρίµαχο σκεύος µε τη ραφή της λαδόκολλας από κάτω. Έτσι το ρολό θα κρατήσει το σχήµα του.

Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε τη λαδόκολλα αφήνοντας το ζωµό µέσα στο ταψί. Ανακατεύετε το χυμό ντομάτας με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνετε το ρολό. Ρίχνετε και το λάδι.

Σκορπίζετε γύρω τα ξύλα κανέλας και τη δάφνη. Χαµηλώνετε το φούρνο στους 180ºC και ψήνετε για 35 λεπτά ακόµα. Αν η σάλτσα πήξει πολύ, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί.

Περιχύνετε την επιφάνεια του ρολού µε τη σάλτσα του ταψιού δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Αφήνετε το ρολό να κρυώσει καλά και το κόβετε. Σερβίρετε µε πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Self-tests: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη ενημέρωση για τον κοροναϊό. Τα self...

Α. Τσίπρας στο «Trade With Greece 2021»: Μέτρα στήριξης και ιδιωτικό χρέος για δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο άρθρο του που δημοσιεύεται...

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει την πανδημία αλλά και την κυβέρνησή του»

«Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν...

ΟΕΕ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστό στον ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για το πρόγραμμα, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!