Αρχική Οικονομία Το «ασανσέρ» του τουρισμού στην Αχαΐα! Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι μετά την επάνοδο...

Το «ασανσέρ» του τουρισμού στην Αχαΐα! Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι μετά την επάνοδο της Τουρκίας – Τι λένε στις «7Μ» Γκουβίτσας και Διαμαντόπουλος

Με αισιοδοξία ετοιμάζονται στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου για τη νέα καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, ελπίζοντας ότι και φέτος, το καλοκαίρι, του 2019, θα τα πάνε το ίδιο καλά με πέρυσι oπότε και έσπασαν κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το καλοκαίρι του 2018 το σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου, έφτασαν τον αριθμό των 186.442 επιβατών. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο του Αράξου, το καλοκαίρι του 2018, είχαμε 91.018 αφίξεις, 91.507 αναχωρήσεις και 3.951 διερχόμενους. Το φετινό καλοκαίρι στόχος των ανθρώπων του αεροδρομίου, είναι η επισκεψιμότητα να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο και εφόσον είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση, έστω και μικρή, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική παράδοση που έχει κτίσει τα τελευταία οχτώ χρόνια. «Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε τους 200.000 στον αριθμό επιβάτες, στο σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο μας” λέει στις «7Μ» ο αερολιμενάρχης, Γιώργος Γκουβίτσας. «Είναι ένα νούμερο που θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, παρά κάποια χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και ορισμένους εξωγενείς παράγοντες που έχουν παρουσιαστεί».

Μπαίνει στο παιχνίδι η Ellinair

Οι εξωγενείς παράγοντες έχουν να κάνουν με την χρεοκοπία κάποιων εταιριών που είχαν αρκετές πτήσεις το περασμένο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο του Αράξου. «Είμαστε όμως σε ανοικτή επικοινωνία με άλλες εταιρείες και toursoperators που πιστεύουμε ότι φέτος θα καλύψουν αυτό το κενό, κάνοντας ακόμα περισσότερες πτήσεις και φέρνοντας επισκέπτες μέσω του αεροδρομίου μας» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. Στο παιχνίδι των πτήσεων φέτος μπαίνει η εταιρεία Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη, ενώ σταθερός παράγοντας για το αεροδρόμιο του Αράξου με δεκάδες πτήσεις κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη θα είναι για ακόμα μία χρονιά η Teztours που πριν από λίγους μήνες σε ειδική εκδήλωση, είχε προχωρήσει στην βράβευση του αερολιμένα της περιοχής μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και τις υπηρεσίες που τους προσφέρει.

Έρχονται 270 αμάξια αντίκες

Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Στις 2 Μαΐου καταφτάνει το πρώτο αεροπλάνο από την Γερμανία στο αεροδρόμιο του Αράξου και το ποδαρικό αναμένεται να είναι γούρικο. Βλέπετε, στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα καταφτάνουν από διάφορες χώρες της Ευρώπης δεκάδες οδηγοί κλασικών αμαξιών αντίκας που σκοπεύουν να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, Πιο αναλυτικά στο νέο λιμάνι της Πάτρας αναμένεται να καταφτάσουν 270 κλασικά αμάξια αντίκες μεγάλων εταιρειών (όπως Μερσεντές, Μαζεράτι, ΡολςΡόις και άλλα) και τα οποία θα φτάσουν με νταλίκες στο αεροδρόμιο του Αράξου για να τα πάρουν οι οδηγοί τους και να ξεκινήσουν από τα μέρη μας το ταξίδι τους σε όλη την χώρα. «Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους οδηγούς αυτούς που είναι από διάφορα μέρη της Ευρώπης και όχι μόνο, ξεκινώντας έτσι με έναν όμορφο και αισιόδοξο τρόπο την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. «Η άφιξή τους και η έναρξη του ταξιδιού τους από τον Άραξο θα λειτουργήσει σαν μία διαφήμιση για την περιοχή μας καθώς θα έχουν μαζί τους κάμερες και συνεργεία και όπως καταλαβαίνετε οι εικόνες αυτές θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη”.

Καταλυτικός ο ρόλος του Αράξου

Το αεροδρόμιο του Αράξου, έτσι κι αλλιώς, έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Ελλάδα και στην Νότια Πελοπόννησο, φέροντας δεκάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Ευρώπης. «Πριν από οχτώ χρόνια όταν είχα πρωτο αναλάβει τα καθήκοντα μου ο αριθμός των αφίξεων και των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο, κινούνταν στις 55.000. Φτάσαμε πλέον να μιλάμε για 200.000. Είναι ένα νούμερο πρωτοφανές και δείχνει την τουριστική δυναμική της περιοχή μας και ότι ο κόσμος του εξωτερικού λατρεύει τις ομορφιές της Αχαΐας, της Ηλείας και γενικότερα τα μέρη που μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε όπως θα έπρεπε. Δείχνει όμως και τη δυναμική του αεροδρομίου μας» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. «Είμαστε ένα μικρό αεροδρόμιο. Μπορεί να μην είμασταν στα “φιλέτα” που αγοράστηκαν από την Fraport, όμως δείξαμε ότι ακόμα και χωρίς την επέμβαση ιδιωτών ή επενδυτών (καθώς παραμένουμε στο κράτος),  τα κρατικά αεροδρόμια μπορούν να πετύχουν σημαντικά πράγματα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των περιοχών τους, αλλά και στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό”.

Η προέλευση των τουριστών και η λίστα

Ο μεγαλύτερος αριθμός των πτήσεων προς Άραξο έρχεται από την Γερμανία. Πέρυσι στο αεροδρόμιο του Αράξου υπήρξε σταθερός αριθμός πτήσεων με τουλάχιστον πέντε πόλεις της Γερμανίας, Μόναχο, Βερολίνο, Φρανγκφούρτη, Στουτγάρδη, Ανόβερο και Ντιζελντόρφ. Από εκεί και πέρα είναι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο από δεκάδες μέρη της Ευρώπης. Βέλγιο, Κροατία, Σλοβακία, Πολωνία, Κύπρος από τις χώρες της Βαλτικής την Ρήγα, την Λιθουανία, την Λευκορωσία, την Εσθονία, αλλά και από την Ρωσία, το Μιλάνο και την Τσεχία. Οι περισσότερες αφίξεις μοιραία το περασμένο καλοκαίρι ήταν για ακόμα μία χρονιά από την Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, με βάση πάντα τα στοιχεία του αεροδρομίου, στον Άραξο το καλοκαίρι του 2018 έφτασαν 51.355 Γερμανοί, 31.669 Πολωνοί, 25. 000 από την Ρωσία και 7.600 από την Ουκρανία. «Το θετικό για μας και αυτό που μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση είναι ότι πέρυσι είδαμε τα ξενοδοχεία της περιοχής μας να έχουμε φτάσει στον Οκτώβρη, στη λήξη της τουριστικής σεζόν, και να βρίσκονται στο 95% με 100% πληρότητα».

Βραχνάς μόνιμος το οδικό δίκτυο

Ανοδικοί οι δείκτες για το αεροδρόμιο, αλλά σταθερά τα προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την προσπάθεια που κάνει το αεροδρόμιο του Αράξου για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επισκεψιμότητά του και τον αριθμό των αφίξεων – αναχωρήσεων. Το μεγαλύτερο έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο. Είναι γνωστό ότι ο δρόμος της Πατρών Πύργου είναι στα μαύρα του τα χάλια και το αποδεικνύει αυτό ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Όσο δεν προχωρά το έργο του νέου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, θα υπάρχει ένα μεγάλο βαρίδι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας. Δεν είναι όμως μόνο ο κεντρικός δρόμος της Πατρών Πύργου που είναι σε κακή κατάσταση. Οι επαρχιακοί δρόμοι, γύρω από το αεροδρόμιο του Αράξου, είναι απροσπέλαστοι σχεδόν για τους οδηγούς, γεμάτοι από λακκούβες και παγίδες και χρειάζεται η ικανότητα κασκαντέρ, αλλά και μεγάλη επιμονή και υπομονή για να οδηγήσεις. «Έρχονται στην περιοχή μας τουρίστες από διάφορα μέρη της Ευρώπης και φοβούμαστε ότι θα σπάσουν τα αμάξια τους. Ειδικότερα από το ύψος του Λάππα και μετά ο δρόμος είναι επικίνδυνος και δεν μας κοσμεί ως χώρα». Η Περιφέρεια είχε εγκρίνει ένα κονδύλι 6.000.00 ευρώ για την ανακατασκευή του επαρχιακού δρόμου Κάτω Αχαγιά – Άραξος, όμως το έργο δεν έχει προχωρήσει ακόμα και η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι τόσο κακή που επιβάλλεται άμεσα να υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Σκοτάδι, χόρτα, καλαμιές

Ούτε οι περιβάλλοντες χώροι των δρόμων που συνδέουν την περιοχή με το αεροδρόμιο του Αράξου, δεν ξεφεύγουν από το σκηνικό της εγκατάλειψης. Χόρτα, καλαμιές που έχουν μεγαλώσει και θυμίζουν ζούγκλα, πινακίδες σήμανσης που άλλες φορές δεν υπάρχουν καν και άλλες δεν φαίνονται καθόλου είναι το σκηνικό, ενώ τις νύχτες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φωτισμού με τους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο να είναι βυθισμένοι στο σκοτάδι. «Ξεκινά σε λίγες μέρες η τουριστική σεζόν και κάτι πρέπει να γίνει  με όλα αυτά».

Έλλειψη τρένου και συγκοινωνιών

Μέγα πρόβλημα για το αεροδρόμιο του Αράξου είναι η έλλειψη συγκοινωνιών με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Προαστιακός είναι να φτάσει στην Κάτω Αχαγιά, όμως αργεί ακόμα. Τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς το αεροδρόμιο του Αράξου είναι λιγοστά και σε συγκεκριμένες ώρες.

 Ο βαθμός πυρασφάλειας και οι υποδομές 

Ένα ακόμα πρόβλημα έχει να κάνει με τις υποδομές και τον υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενώ το αεροδρόμιο έχει έναν από τους μεγαλύτερους αεροδιαδρόμους στα αεροδρόμια όλης της χώρας φτάνοντας τα 3.332 χιλιόμετρα, υστερεί σε άλλους τομείς που αν τους είχε είναι σίγουρο ότι θα είχε υπερ- τριπλασιάσει την κίνηση του. Ο βασικός από αυτούς αφορά τον βαθμό πυρασφάλειας που στο αεροδρόμιο του Αράξου είναι στα 6, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποδεχθεί όλους σχεδόν τους τύπους των αεροπλάνων, αλλά είναι απαγορευτικό για  αεροπλάνα τύπου τζάμπο που θα είχαν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιβατών. Κοντά σε όλα αυτά και τα  προβλήματα που να αντιμετωπίζει ένα μικρός κρατικός αερολιμένας, με την έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος ή την μείωση των κονδυλίων, ειδικότερα από την στιγμή που έφυγαν από την διαχείριση του τα μεγάλα και πιο εμπορικά αεροδρόμια της χώρας που σε έναν βαθμό αποτελούσαν και τον αιμοδότη των μικρότερων.

 Ο τουρισμός, η μόνη λύση

«Παλεύουμε και δίνουμε αγώνα με πενιχρά μέσα για να βελτιώσουμε σε κάθε επίπεδο τις υπηρεσίες μας, αλλά και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής μας» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. «Θα πρέπει να καταλάβουμε και να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι για να ξεφύγουμε από την κρίση και την ανεργία μόνη λύση είναι ο τουρισμός. Κάτι που ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας. Αν είχαμε αξιοποιήσει τις ομορφιές της περιοχής τουριστικά τώρα δεν θα μιλούσαμε για ανεργία. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, αλλά και πιο ασφαλής δρόμος για να βγούμε από την οικονομική κρίση.»

Οι ξενοδόχοι κρατούν μικρό καλάθι

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ετοιμάζονται οι ξενοδόχοι της Αχαΐας και κυρίως αυτοί των παραθεριστικών καλοκαιρινών κέντρων της περιοχής να υποδεχτούν την θερινή τουριστική σεζόν.Ο τουρισμός τις τρεις προηγούμενες χρονιές παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στη χώρα ενώ και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος έδειξε ικανή για να αποκομίσει ένα σημαντικό κομμάτι της όλης πίτας, παρουσιάζοντας αυξητική τάση και μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης. Θα συνεχιστεί αυτή τη ανοδική τάση; Τα πρώτα μηνύματα που παίρνουν οι επαγγελματίες του χώρου δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για το καλοκαίρι του 2019, ενώ όπως λένε, ελπίζουν να κινηθούν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις δύο προηγούμενες χρονιές αφού υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που δεν αφήνουν και τόσο περιθώρια αυτή τη χρονιά για μεγάλη αισιοδοξία. «Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι σε πανελλήνια κλίμακα στους τοπ προορισμούς της χώρας είναι λιγότερες από τις περασμένες χρονιές αυτή την εποχή» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. «Έχουμε λιγότερες κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας ως μία πρώτη εικόνα για τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινά, ενώ στο αεροδρόμιο του Αράξου έχουμε λιγότερες πτήσεις σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές, τουλάχιστον σε επίπεδο Μαΐου.

Αυτό που ελπίζουμε είναι να υπάρξει μία άνοδος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και η διαφαινόμενη πτώση να μην είναι σημαντική, αλλά να κινηθεί σε ένα μικρό επίπεδο. Κοιτάξτε αισιοδοξία πάντα υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως εκείνο το εύφορο κλίμα που επικρατούσε το 2117 και το 2018, τέτοιες εποχές, παραμονές έναρξης τουριστικής σεζόν» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Η επιστροφή της Τουρκίας και η είσοδος των χωρών της Βόρειας Αφρικής

Φέτος στο παιχνίδι  του τουρισμού, έχουν μπει για τα καλά νέες χώρες που δείχνουν να είναι αρκετά καλοί ανταγωνιστές για την Ελλάδα προσφέροντας πολύ πιο φθηνά τουριστικά πακέτα. «Η Τουρκία έχει μπει μετά από τρία τουλάχιστον χρόνια και πάλι δυναμικά στον χώρο του τουρισμού, ενώ η πτώση του νομίσματος της μέχρι ώρας λειτουργεί θετικά για την προσέλευση επισκεπτών στα παραθεριστικά μέρη της» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. «Δυναμικά έχουν μπει στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν και ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία που εξαιτίας των φθηνών τουριστικών πακέτων που προσφέρουν έχουν γίνει πόλος έλξης. Πρόκειται για αγορές από χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία για τις οποίες τα προηγούμενα καλοκαίρια η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού ήταν κυρίαρχη. Όμως και στην αγορά της Ρωσίας, και των βαλτικών χωρών, η Ελλάδα ενδέχεται να δεχθεί το φετινό καλοκαίρι πλήγμα, κυρίως από τον τουρισμό της Τουρκίας. Μιλάμε για χώρες που προσφέρουν φθηνά τουριστικά πακέτα και τις οποίες η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Ο τουρίστας μεσαίας οικονομικής δυνατότητας που αποτέλεσε τροφοδότη για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την περιοχή μας, κοιτάζει κυρίως το οικονομικό κομμάτι και αυτό είναι που μετράει για αυτόν».

Σημαντικό ρόλο στο όλο θέμα παίζει και η υπερφορολόγηση που επικρατεί για ακόμα μία χρονιά στον ξενοδοχειακό κλάδο και ασφαλώς δεν διευκολύνει τους Έλληνες ξενοδόχους να προχωρήσουν σε πιο φθηνά πακέτα.

«Στην Ελλάδα επικρατεί ένας κανόνας που θέλει ό,τι πουλάει να φορολογείται» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. “Όμως κάποια στιγμή αυτό επιστρέφει μπούμερανγκ. Η φορολογία για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, όχι μόνο δεν έχει πέσει, παρόλο που τα χρόνια της κρίσης ήταν ο τομέας που στήριξε όσο κανείς την εθνική οικονομία, αλλά σε ορισμένα σημεία είναι ακόμα πιο αυξημένη». Επιπλέον η διαφήμιση του κράτους και της πολιτείας για τα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά και γενικότερα για τον τουρισμό δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, ενώ τα κονδύλια για έναν τομέα τόσο δυναμικό είναι ελάχιστα. «Παλεύουμε στην ουσία μόνοι μας από κάθε άποψη. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν παράγοντες που έχουν προσπαθήσει να ενισχύσουν το κομμάτι του τουρισμού, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια με τις διάφορες συμμετοχές που έχει σε εκθέσεις του εξωτερικού ή σε ημερίδες αντίστοιχου τύπου, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα και πιο μεθοδικά, έτσι ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα στην πράξη και όχι στην θεωρία».

Αυξήσεις μισθώσεων Airbnb και κρουαζιερόπλοια στην Πάτρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυξημένη αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb με αρκετούς Πατρινούς που έχουν εξοχικά σε παραθαλάσσια και παραθεριστικά μέρη του νομού να ενοικιάζουν το ακίνητο τους, έχοντας συναντήσει σημαντική ανταπόκριση από τουρίστες του εξωτερικού.

Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα που έρχονται από την τουριστική κίνηση στο νέο λιμάνι της Πάτρας για το φετινό καλοκαίρι και ότι το κυριότερο είναι ότι ήδη έχουν γίνει τέσσερις πρώτες ειδοποιήσεις για την άφιξη κρουαζιερόπλοιων με αρκετούς επιβάτες και σημαντική οικονομική δύναμη. Τέλος, σε ότι αφορά την Πάτρα, πέρα από την ενίσχυση του “στόλου” των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης με νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (βλέπε MoxyHotel στην Μαρίνα), θα κυλήσει και αυτή την χρονιά το πρόγραμμα του Culture and Shopping, φέρνοντας χιλιάδες τουρίστες από τα ξενοδοχεία της γύρω περιοχής στην αγορά της πόλης.

(7 Μέρες Ενημέρωση)

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Παπαευαγγέλου: Η «Δέλτα» έχει επικρατήσει, ξεκάθαρο το όφελος του εμβολιασμού

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας...

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Μύκονο και Ίο – Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για μια σειρά από περιοχές -και ειδικότερα σε συγκεκριμένα νησιά- έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά...

Αιχμηρή απάντηση Μαξίμου στην πρόταση Τσίπρα για αργία λόγω καύσωνα

Την κριτική της κυβέρνησης προκάλεσε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα διά της οποίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος γνώμες ειδικών, όπως αναφέρει, φαίνεται να εισηγείται την...

Γραβάνης: Θα κάνουμε όλοι τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές του 2022

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη ή αλλιώς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!