Αρχική Οικονομία Τι χάνει η Ελλάδα, από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

Τι χάνει η Ελλάδα, από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ είναι ο έβδομος πελάτης,

των ελληνικών προϊόντων αλουμινίου και των ελληνικών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα για το 2017. Σε ότι αφορά στην αξία των εξαγωγών αλουμινίου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει επεξεργαστεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αυτή ανήλθε σε 59,87 εκατ.ευρώ και αποτελούσε το 4,1% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων αλουμινίου.

Η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 46,51 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά και ήταν 6,7% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώνεται μεγάλη πτώση στις εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα προς τις ΗΠΑ από το 2015 (που ήταν στα 207,65 εκατ. ευρώ) και το 2016 (που ήταν στα 70,47 εκατ. ευρώ). Αλλά και για το αλουμίνιο, με βάση τα στοιχεία για την πενταετία 2013-2017, οι εξαγωγές εμφανίζουν πτώση τα δύο τελευταία χρόνια σε σχέση με την αύξηση 9,2% την περίοδο 2013-2014 και την μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε το 2014-2015 (24,7%). Την περίοδο 2015-2016 εμφανίστηκε μείωση 1,5% και 3,5% την περίοδο 2016-2017. Το μερίδιο του κλάδου από 4,4% το 2013 μειώθηκε στο 4,1% το 2017, παρόλο που το 2016 είχε φτάσει στο 4,9% των συνολικών εξαγωγών προϊόντων αλουμινίου.

Αντιδράσεις

Αναστάτωση στις αγορές και έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από τον Καναδά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Μεξικό. Οι ΗΠΑ έθεσαν σε ισχύ την επιβολή δασμών25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα. Η Σουηδή Επίτροπος εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, τόνισε ότι η ΕΕ θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες: «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι απαράδεκτο μια χώρα να επιβάλει μονομερώς μέτρα, όσον αφορά στα ζητήματα παγκόσμιου εμπορίου».

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια αυξανόμενη εμπορική διαμάχη στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις και ειδικά στην απασχόληση, στις επενδύσεις και στην ασφάλεια, ενώ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εξαγωγείς τάσσονται, πάντα, υπέρ των ελεύθερων αγορών.

Στην ανακοίνωσή του το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι συντάσσεται και συμπορεύεται με τα Αμερικανικά Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια που εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών σε εισαγωγές από την ΕΕ αλουμινίου και χάλυβα και συνεχίζει:

«Προτρέπουμε την Αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των δασμών και ταυτόχρονα την ΕΕ να δει το θέμα με την δέουσα προσοχή και ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στις όποιες ενέργειες αναλάβει. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία συνεχής και αυξανόμενη εμπορική διαμάχη πάνω στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις και ειδικά στην απασχόληση, στις επενδύσεις και στην ασφάλεια. Θεωρούμε ότι η ΕΕ πληροί τα κριτήρια για μία μόνιμη εξαίρεση από δασμούς. Η ΕΕ δεν αποτελεί επ’ ουδενί καμία απειλή για την οικονομία και ασφάλεια των Η.Π.Α. και συνεπώς δεν μπορεί να είναι αποδέκτης τέτοιων μέτρων. Τονίζουμε ότι, στα μέτρα αυτά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου. Ελπίζουμε λοιπόν και προσβλέπουμε ότι και τα δύο μέρη θα εργαστούν για να μειώσουν άμεσα τις εντάσεις όπως και θα συνεργαστούν για να επιλύσουν το κεντρικό θέμα της υπερπαραγωγής και υπερπροσφοράς. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού δράση για να συζητηθούν άδικες και αθέμιτες, ενίοτε, εμπορικές πρακτικές τρίτων χώρων, όπως και για την βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!