Αρχική Απόψεις Τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε με την απορρόφηση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια?

Τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε με την απορρόφηση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια?

Τα ΤΕΙ μπορούν να εξελιχθούν όπως σε άλλες χώρες σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει καμμία σοβαρή ανάγκη τα ΤΕΙ Θεσσαλίας, να γίνουν ένα ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο μας.

Δημήτρης Κουρέτας
Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας
Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ

Μετά από πάνω από οκτώ χρόνια ύφεσης, φαίνεται ότι η Ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν εχουν βρεί τον τρόπο να πετύχουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό που θα τους επιτρέψει να περάσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκύπτει ότι το 53% των αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, ενώ το 82% των νέων πιστεύει ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν τους προετοιμάζει κατάλληλα για την αγορά εργασίας. Ακόμη η ίδια έρευνα απέδειξε ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση , οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Εχει προσαρμοστεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας? Τι πρέπει να γίνει ώστε το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας?

Αυτά είναι  μερικά από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπη   η εκάστοτε διοίκηση ενός Πανεπιστημίου. Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  , το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο πρύτανης και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο μας. Θα περίμενε κανείς να δεί κάτι το οποίο να έχει σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα της κρίσης. Αν κάποιος διαβάζει σχέδια ακαδημαικής ανάπτυξης πανεπιστημίων χωρών που πέρασαν κρίση σαν την δικιά μας, θα δεί ότι το οποιαδήποτε σχέδιο , δημιουργούσε εστίες γνώσης σχετικές με το περιφερειακό ΑΕΠ , στην περιφέρεια που υπάρχει το πανεπιστήμιο, ούτως ώστε τα παιδιά που αποφοιτούν να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους, οι δε επιχειρήσεις να επωφελούνται από την γνώση που υπάρχει τοπικά και θα αυξάνουν τον τζίρο τους αναζητώντας πτυχιούχους από το τοπικό πανεπιστήμιο εφόσον αυτό είχε προσαρμοστεί. Διάβασα έκπληκτος ότι θα δημιουργηθούν τμήματα άσχετα με αυτό που περιγράφω όπως :  Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΒΟΛΟΣ),Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (ΒΟΛΟΣ),  Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Τραπεζικής (ΛΑΡΙΣΑ) ,  Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ), Φυσικής ( ΛΑΜΙΑ). Αραγε αυτά έχει ανάγκη η Ελληνική Κοινωνία? Και αν είναι έτσι με ποια μελέτη αυτό τεκμαίρεται? Αφού ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για τη δημιουργία 10 νέων τμημάτων, ας γίνουν  σωστά τα υπάρχοντα. Επειδή ακριβώς είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον επιστήμονα να κάνει ουσιαστική έρευνα κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι και δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό έργο ως κριτήριο για την αξιολόγηση του. Κι έτσι δημιουργείται χώρος για την εισαγωγή άλλων κριτηρίων, προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.

Με λίγα λόγια είμαι κάθετα αντίθετος στο σχέδιο αυτό, και σε κάθε σχέδιο που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα Πανεπιστήμιο χωρίς προσωπικότητα. Ένα έκτρωμα που με το ζόρι και με εντολές του υπουργού κ. Γαβρόγλου βρήκε ‘ πρόθυμη’ την απερχόμενη διοίκηση. Η κουβέντα αυτή έγινε εντελώς πρόχειρα στο πανεπιστήμιο μας και με αδιαφάνεια. Τα ΤΕΙ μπορούν να εξελιχθούν όπως σε άλλες χώρες σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχει καμμία σοβαρή ανάγκη τα ΤΕΙ Θεσσαλίας, να γίνουν ένα ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο μας.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ( www.ekt.gr/metrics) φαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 440 μέλη ΔΕΠ παρήγαγε την πενταετία 2010-2014 , 3014 διεθνείς  δημοσιεύσεις που λαμβάνονται υπόψιν στην σύνταξη του Citation Index και 14.326 αναφορές ( citations). Το ΤΕΙ Θεσσαλίας την ίδια περίοδο 243 δημοσιεύσεις και 540 αναφορές με 140 μέλη ΔΕΠ. Όταν βγουν οι στατιστικές μετα τη συνένωση στις αρχές του 2019, και θα βγεί η αποδοτικότητα per capita δηλαδη ανα μέλος ΔΕΠ , ως πλέον ένα ίδρυμα ,το νέο Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται ο κ. Πρύτανης και ο κ. Υπουργός θα γυρίσει στους δείκτες του 1999. Και ερωτώ όποιον αρμόδιο να απαντήσει κάτι απλό. Το τμήμα μου έχει τη ευθύνη και εγώ την διεύθυνση ενός ευρωπαικού μεταπτυχιακού ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ για την Ν. Ευρώπη. Για να το πάρουμε αγωνιστήκαμε αρκετά χρόνια και τα παιδιά που αποφοιτούν γίνονται ανάρπαστα στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Περνάμε αξιολόγηση κάθε χρόνο και αυτά που από κοιτάνε από την ΕΕ , είναι ακριβώς αυτά, δηλαδή αν βελτιώθηκαν οι δείκτες ποιότητας. Τι θα απαντήσω  εγω κ. Γαβρόγλου όταν με ρωτήσουν την αμείλικτη ερώτηση?

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

18:09ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 3,2% περισσότεροι οι εργαζόμενοι το 2020 παρά την πανδημία

Μεγαλύτερος κατά 3,26% ήταν το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»,...

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στη Διαμαντοπούλου για την εμπνευσμένη εκστρατεία

Την Άννα Διαμαντοπούλου συνεχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καμπάνια με την οποία έφτασε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη γενική γραμματεία...

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους...

Υπόθεση Κουφοντίνα: Από το Κράτος Δικαίου στο Κράτος του Φόβου

Γράφει ο Γ. Μαντζουράνης* H τρομοκρατία δεν νομιμοποιείται στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Οι τρομοκρατικές πράξεις, που προσβάλλουν συλλογικά ή ατομικά έννομα αγαθά, είναι εγκλήματα και τιμωρούνται με βαρύτατες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!