Οι τραπεζίτες πάντως προειδοποίησαν ότι εάν οι θέσεις τους δεν γίνουν αποδεκτές ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα καταρρεύσει ως διαδικασία.
Δεν ζητάμε απαλλαγή των τραπεζιτών από ευθύνες διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην Βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις 11 Απριλίου του 2017.
Δεν ζητάμε απαλλαγή ευθυνών αλλά οι διοικήσεις των τραπεζών όταν έχουν πάρει αρμοδίως τις σχετικές εγκρίσεις από τις επιτροπές, όταν έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και όταν έχουν ακολουθηθεί όλοι οι τραπεζικοί κανόνες δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι υπόλογοι στην δικαιοσύνη.
Όχι ασυλία αλλά λογική ζήτησε ο Ν. Καραμούζης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής
– Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος του 2019 θα μειώσουν κατά 40 δισεκ. τα προβληματικά δάνεια ή 38% του συνόλου.
Τα προβληματικά δάνεια NPLs ανέρχονται σε 74 δισεκ. και τα NPEs σε πάνω από 100 δισεκ.
-Αρχές του 2018 ξεκινούν νέα stress tests και οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε αρνητικές επιπτώσεις δηλαδή να μην χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
-Οι τραπεζίτες ζητούν ο νόμος να αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
-Το ελάχιστο όριο έπρεπε να είναι 150 χιλ αλλά μειώθηκε στις 50 χιλ.
Υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα με χαμηλότερες των 50 χιλ οφειλές.
-Να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης.
Η δικαστική επικύρωση σημαίνει 18 μήνες ενώ όπως στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη υπάρχουν 155 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις ορισμένες μάλιστα έχουν οριστεί για το 2032.
Οι τραπεζίτες πάντως προειδοποίησαν ότι εάν οι θέσεις τους δεν γίνουν αποδεκτές ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα καταρρεύσει ως διαδικασία.
Η απάντηση πάντως δεν άργησε να έρθει.
Ο υπουργός Οικονομίας Παπαδημητρίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για το ελάχιστο ποσό στον εξωδικαστικό συμβιβασμό…
Ο νέος νόμος ήδη με το καλημέρα αρχίζει να έχει… προβλήματα…